Owoce i warzywa to dziś sama chemia? Dietetyk wyjaśnia, jak należy rozumieć "brudną listę"

Dzień Dobry TVN/x-news
31.05.2016 17:50
Lista skażonych produktów amerykańskiej grupy badawczej EWG robi w sieci furorę. Chcemy wierzyć, że dostępne dziś jabłka, truskawki, pomidory czy papryka to rzeczywiście wrogowie naszego zdrowia. Jak jest naprawdę?

Lubisz szpinak, ogórki, a może maliny? Zapomnij! - grzmią Amerykanie, a my, generalnie spożywający za mało warzyw i owoców, chętnie słuchamy tych rewelacji. Rzecz w tym, że sposób powstawania rankingu budzi poważne wątpliwości. Choćby fakt, że nie bierze się pod uwagę stopnia skażenia, a jedynie jego fakt. Nie ma też różnicowania stopnia toksyczności użytych pestycydów.

Dietetyk Damian Parol wyjaśnia, jak pozbyć się pestycydów. Możesz to zrobić w domu, w tak prosty sposób, że aż się zdziwisz. Fakt, coś tam zostanie w środku, ale w ilości już nie budzącej takich emocji. Zatem? Sprawdź, jak pozbyć się pestycydów. Pamiętaj, że rezygnacja z warzyw i owoców na pewno jest groźniejsza niż ewentualny wpływ na organizm dozwolonych środków owadobójczych.

Czytaj więcej na ten temat: Pomidory i ogórki to diś sama chemia?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • atreidespl

    Oceniono 23 razy 9

    Oczywiście! Wszystko to co na świecie istnieje, jest chemią! WSZYSTKO składa się z pierwiastków, mieszanin i związków chemicznych...
    No i już nie wspomnę o zabójczym monotlenku diwodoru... Dorwie każdego!

  • krebs06

    Oceniono 4 razy 2

    Ściema. Przy okazji warto dodać, że najwięcej zatruć pokarmowych powodują rośliny eko. Gnojowica bardziej zabójcza od pestycydu

  • Joanna Kuprel

    Oceniono 8 razy -2

    odkąd jem najwiecej produktów eko i bez pestycydów szczególnie w surowej formie przestałam chorować zupełnie. Żadnych przeziębień, wirusów gryp czy innych katarów. Już 2 lata! No ale kosztują więcej, to fakt

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX