Sprawdzasz oznaczenia na garnkach? Nie każdy nadaje się do gotowania

Dzień Dobry TVN/x-news
30.03.2016 13:04
To nieprawda, że teflon jest szkodliwy dla zdrowia, ale Magda Gessler ma rację, gdy wyrzuca do śmieci zarysowane patelnie podczas 'Kuchennych rewolucji'. Dlaczego? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Na każdym garnku kupionym z pewnego źródła znajdziesz oznaczenia istotne dla zdrowia. Kto na to zwraca uwagę? Niestety, prawie nikt, a tymczasem to, z jakiego materiału garnek został wykonany, decyduje o tym czy możesz go włożyć do piekarnika, zmywarki, a także na jakiej kuchence (gazowej, ceramicznej, elektrycznej, indukcyjnej, itd.) można w nim gotować.

Kojarzysz specyficzny, metaliczny posmak pomidorów gotowanych w garnku żeliwnym? To efekt uwalniania żelaza. Nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale niewielu osobom smakuje. Zarazem osoby uczulone na nikiel muszą unikać garnków ze stali nierdzewnej, a wszyscy obitych garnków emaliowanych i zarysowanych naczyń teflonowych. Sam teflon nie jest szkodliwy, ale to, co pod nim - już tak.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (3)
Zaloguj się
  • gustav45

    Oceniono 11 razy 9

    Jarek, tyż od garów tera jesteś ???

  • delivered

    Oceniono 15 razy 5

    Bzdury, bzdury i jeszcze raz bzdury. Polonistka wypowiada się na tematy, o których nie ma zielonego pojęcia. A ten program konsumencki, który prowadzi to też popis arcyignornactwa i pseudonaukowych głupot.

  • student_zebrak

    0

    w jaki sposob nikiel ze stali kwasoodpornej przedostaje sie do jedzenia?
    skoro garnki sa szkodliwe, to sztucce tez. Przeciez wiekszosc to wyroby z kwasowki. Kto dzis platerami jada? Co z termosami, z butelkami dla dzogerow, z drzwiami do lodowki, zlewami, mikrofalowkami....?
    Pod teflonem jest aluminium, ktore sie dosc szybko utlenia i warstwa tlenku doskonale chroni powierzchnie.
    Nie dajmy sie zwariowac amatorom i hobbystom.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX