Sery pleśniowe i topione: na pewno warto je jeść?

Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
24.09.2015 22:20
Dietetyk Alicja Kalińska w programie 'Studio Active' ostrzega: niektóre skumulowane składniki w serach mogą okazać się bardzo szkodliwe

Sery pleśniowe to prawdziwe koncentraty białka. Zwykle mają sporo witamin: A, D, PP. Zarazem trzeba się liczyć z tym, że ich kaloryczność jest większa niż produktów wyjściowych, z których powstają.

Sery topione kalorii mają mniej, ale sporo w nich 'chemii' - przypomina specjalistka. Swoją konsystencję zawdzięczają topnikom. Obfitują także w fosforany, których za dużo w naszej diecie. Te w połączeniu z niektórymi konserwantami, głównie benzoesanami, mogą nawet działać... Jak? Zobacz

Więcej na ten temat:
Jaki ser warto jeść?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Komentarze (13)
Zaloguj się
  • zalogopeda

    Oceniono 57 razy 47

    niektóre skumulowane składniki w serach mogą okazać się bardzo szkodliwe
    a nadmierna predkosc, szczegolnie na zakretach, zabija. Policja ostrzega: kierowco, badz ostrozny, nie jedz serem!

  • wookiee.chewbacca

    Oceniono 22 razy 20

    Pani Alicjo: 1 gram, 2 gramy 100 GRAMÓW. Nie nauczyli w szkole odmiany?

  • 64stasiek

    Oceniono 14 razy 14

    co to znaczy "chemia"? wdychamy tlen, wydychamy dwutlenek węgla. Czysta chemia. Skończyć z tym niecnym procederem!

  • student_zebrak

    Oceniono 8 razy -2

    Co wy kupujecie jako sery topione?
    Benzoesanami, pochodne kwasu benzoesowego.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX