Zatrucia pokarmowe latem: tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

Eliza Dolecka, Krzysztof Hautz, czyta: Błażej Grygiel
20.06.2015 08:23
Zapewne znasz liderów zatruć pokarmowych, zwłaszcza tych sprzed lat. Popularna lista nie jest jednak pełna. Przekonaj się, że po paru produktach tego się nie spodziewałeś. Są zdrowe, polecane przez dietetyków, a jednak...

Zatrucia pokarmowe to nie tylko wakacyjna codzienność. W Polsce co roku odnotowuje się ok. 10 tysięcy przypadków zatruć pokarmowych, spowodowanych przez bakterie. Jeszcze więcej wywołują wirusy. Jeśli ktoś choruje w domu i zatrucie nie jest ciężkie, statystyki w ogóle go 'nie widzą'...

Źle transportowana, przechowywana i przygotowywana żywność to główne źródło zatruć, zwłaszcza masowych. Tatar, nieśmiertelna sałatka jarzynowa z majonezem, mięsne galarety, surowe jaja, torty i ciasta z kremem - to dość przewidywalne, jak się skończy ich jedzenie w upał. Praktyka pokazuje jednak, że ostre zatrucia mogą spowodować nawet produkty pozornie bezpieczne, jak kiełki czy seler naciowy.

Kiełki były choćby źródłem tragicznej w skutkach epidemii zakażeń bakterią Escherichia coli w 2011 roku, w Niemczech. Do szpitali trafiło wówczas ok. 4 tysięcy osób, zmarło 50. Seler naciowy, a dokładniej bytująca na nim bakteria Listeria monocytogenes, w 2010 roku zabiła w Teksasie 13 osób, a kilkaset wysłała do szpitali.

Nie brakuje produktów, które zatrucia wywołują bardzo często, a zasadniczo nie kojarzymy ich jako potencjalnych trucicieli. Zobacz naszą listę i uważaj na dania, które mogą sprawdzić, że urlop przechorujesz.

Dla tych, co wolą czytać: Lista i charakterystyka największych trucicieli

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • pengua

    Oceniono 3 razy 3

    To jedzenie lepiej omijać na urlopie. Duża szansa, że po nich skończysz go na sedesie.
    Chryste! Przecież to nawet nie jest poprawnie po polsku napisane!!! Jak Wam nie wstyd???

  • majacywszystkogdzies

    Oceniono 4 razy 2

    "To jedzenie lepiej omijać na urlopie. Duża szansa, że po nich skończysz go na sedesie". Co to za składnia. Szansa ma zabarwienie pozytywne. Jak można napisać, że zjedzenie czegoś tam jest szansą na spieprzony urlop.

  • cucurucu

    Oceniono 4 razy 2

    "Duza szansa, ze po nich skonczysz go na urlopie...." co za wspanialy styl...

  • nicejkov

    0

    Ten artykul jest tak denny, ze nie wiem w ogole jak go skomentowac...pewnie jakies tlumaczenie, bo co nas obchodzi, ze w teksasie bakteria zabila X osob, jak mieszkamy w europie

  • august.b-w

    Oceniono 3 razy -1

    Na "Gazetę" też trzeba uważać. Nie tylko latem...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX