Wielkanoc bez jajek? Nie przejdzie! Co z cholesterolem i salmonellą?

Eliza Dolecka, Paola Kadyszewska, czyta Rafał Jarząbek
28.03.2015 15:46

Potrawy wielkanocne bazują na jajkach. Nie dość, że jemy je solo, to jeszcze dodajemy do ciast, sałatek, majonezu, żurku... Jak to przeżyć? Co z kaloriami, cholesterolem, salmonellą i innymi zagrożeniami?

Aktualnie WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) osobom zdrowym zezwala zjadać aż 10 sztuk jaj tygodniowo. Najmłodszym dzieciom dawki bezpieczne jaj ustala pediatra. Starsze nie powinny przekraczać dawki 5 jaj tygodniowo, a jednorazowo zjadać maksymalnie 1,5 jaja. Wprawdzie cholesterol jest dzieciom bardzo potrzebny, ale już zawarty w nich fosfor w nadmiarze może sprzyjać krzywicy.

Jajka wielkanocne kaloryczną bombą?

Białko jajka w niemal 90 proc. jest wodą. 9 proc. stanowią cenne aminokwasy. Reszta to węglowodany witaminy oraz sole mineralne. Sto gramów białka dostarcza tylko 45 kilokalorii. Żółtko jaja, w porównaniu z białkiem, to prawdziwa kaloryczna bomba. W 100 gramach mamy aż 350 kcal. Uwaga! Nie demonizuj! Przeciętne jajko waży ok. 55 g. Żółtko ok. 20 g. Dwa spore jaja, zjedzone w całości, to dopiero ok. 150 kcal. Pamiętając, że średnio potrzebujemy codziennie ok. 2200 kcal (kobiety) i 2900 kcal (mężczyźni), takie jaja to pestka!
Żółtko to nie tylko obfitość kalorii, ale i lipidów (głównie związków tłuszczowych), w tym cholesterolu. Stanowią one ponad 60% jego składu. Nie wszystkie tłuszcze są złe. Aż 30% związków tłuszczowych w żółtku stanowi lecytyna, która skutecznie chroni ścianki naczyń krwionośnych przed miażdżycą. Na każde pięć gramów tłuszczu w jaju zaledwie 0,1 g stanowią niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe.

Wielkanoc: Co z tym cholesterolem?

Nie brakuje wyników badań, które sugerują, że dieta, w tym jajeczna, i cholesterol w naszym organizmie nie mają żadnego związku. Są też badania, które jednoznacznie związek potwierdzają.
To już spór typu: 'masło czy margaryna'. Różne analizy wzajemnie się wykluczają, tyle samo dowodów 'za' i 'przeciw'. Czasem szala przechyla się na jedną stronę, ale tylko na chwilę, do kolejnych badań, pod innym kątem, i tak dalej.
Dziś wiemy na pewno: cholesterol jest niezbędny dzieciom do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego. Zdrowi dorośli też nie muszą się nim przejmować, gdy jedzą jajka. Kiedy jednak pojawiają się problemy ze zdrowiem, a lekarz zaleca ograniczenie konkretnych produktów, pozostaje się do tego zastosować. Jeśli jednak w Wielkanoc zrobisz odstępstwo, świat się nie zawali.
Czy jajka to rzeczywiście groźny alergen? Jak duże jest zagrożenie zakażenia salmonellą? Co oznaczają kody na jajkach, a także, jakie zalety zdrowotne mają jajka strusia, przepiórki czy kaczki? Zobacz! Taka wiedza przyda się nie tylko w Wielkanoc.

Dla tych, co wolą czytać: Wielkanoc - co w jaju siedzi?
Dołącz do Zdrowia na Facebooku
Komentarze (27)
Zaloguj się
  • zapiski_dziada

    Oceniono 52 razy 46

    Nie napisaliście, ze jajko zawiera połowę ze wszystkich witamin. Nie napisaliście, ze jedzenie cholesterolu to nie jest wielkie zagrożenie ponieważ połowę cholesterolu który człowiek posiada organizm produkuje sam a nie pobiera ich z produktów żywnościowych. Nie napisaliście że nie nikt nie ustalił granicy ile można zjeść dziennie cholesterolu, bo to zbyt skomplikowane właśnie dlatego że organizm go sam produkuje. A to co robi WHO to tylko zalecenia tak na wyrost, bo nikt nie wie jak to naprawdę jest a nie "WHO zezwala".

  • mati352008

    Oceniono 34 razy 14

    Jajka to jedne z najzdrowszych pokarmów. Idę o zakład że nikt nigdy po nich nie miał wzdęć zaparć i innych cudów w przeciwieństwie do " zdrowych" zbóż.

  • betulami

    Oceniono 54 razy 14

    Jajka można a wręcz trzeba jeść i to w dużych ilościach. Polecam Ukryte Terapie Jerzego Zięby książkę i wykłady na YTubie. Poznajcie prawdę o poziomie cholesterolu i przemyśle farmaceutycznym...

  • jsbmw

    Oceniono 24 razy 10

    Na Wielkanoc to ja ze szwagrem obalamy pół litra, a drugie pół obala nas. To są dopiero mity, a raczej jaja.:)

  • student_zebrak

    Oceniono 37 razy 7

    "tluszczow, w tym cholesterolu" od kiedy cholesterol jest tluszczem? gimbusy.

  • swinton

    Oceniono 2 razy 0

    Salmonella i nie tylko.
    OK, bardzo poważne zatrucie może być groźne.
    Ale te poniżej tej skali to tylko ból i przeczyszczenie kiszek.

  • judeosceptyk

    Oceniono 21 razy -5

    obalic to wy mozecie flaszke z Szechterem

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX