Syrop glukozowo-fruktozowy: jest się czego bać? Jak go unikać?

Dzień Dobry TVN/x-news
08.10.2016 14:17
Przemysł spożywczy go kocha, bo skutecznie poprawia smak potraw, jest wygodny w obróbce i bardzo tani. Napoje, sosy, lody, słodycze, produkty mleczne, a nawet przetwory rybne czy wędliny: wszystkie te produkty zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. W niewielkich ilościach nie jest trucizną. Spożywany w nadmiarze rozwala nam metabolizm, niszczy układ krążenia, prowadzi do otyłości. Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że producenci raczej nie chwalą się, że dodają syrop do swoich produktów.Często podają inne nazwy, by go 'ukryć'. Sprawdź, jakie.
Dla tych, co wolą czytać: Najsłynniejsi truciciele w naszej diecie

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (8)
Zaloguj się
  • pawel.lewski

    Oceniono 8 razy 8

    "...skutecznie poprawia smak potraw..."
    Można jeszcze dodać, że stosując ten "specyfik" możecie zjeść nawet wszelkie śmieci, do tego dążą producenci pseudo-żywności, niedługo będą wytwarzać żarcie z byle czego, dodadzą wzmacniacza smaku i zjecie nawet pudełka po butach.

  • drzejms-buond

    Oceniono 5 razy 5

    Szkodliwość aspartamu jest udowodniona a mimo to na liście produktów dozwolonych (WHO) nadal się znajduje. Podobnie z syropem g-f. Jeno z gorszych świństw jakie wymyślili Amerykanie. CZYTAJCIE ETYKIETY ! Omijam te "cudowne" dodatki do żywności od lat! Nie jest to łatwe ale można.

  • drzejms-buond

    Oceniono 5 razy 5

    A teraz proszę sprawdzić CZYJ przemysł spożywczy kocha ten składnik? Na pewno nie polski.
    Robiony jest głownie z amerykańskiej kukurydzy GMO. Po wprowadzeniu umów CETA i TTiP będzie już wszędzie ! I nie zobaczycie ostrzeżeń na opakowaniu.

  • lucusia3

    Oceniono 4 razy 4

    A rodzice pasa swoje pociechy zalanym tym syropem Danio i uważają, że dostarczają dzieciom zdrowego wapnia. Tak, wapń im będzie potrzebny, żeby kości udźwignęły te wielorybie cielska pociech, które jak nie już, to w okresie dojrzewania będą dobijać do masy małego morsa z cukrzycą i nadcisnieniem. Już mamy najgrubsze 13 -latki w Europie.

  • Janina Pucka

    0

    odkąc przeszłam na diete, która składa się z prostych produktów, nei żadnych gotowców to zaczynam sie lepiej czuć i przede wszystkim gubię kilogramy. Vitalia.pl wie co robi, wie jak to robić. Jak chcecie zrzucić sadła trochę, bez głodówek i jakiś dziwnych diet eliminacyjnych - polecam ich.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX