Bogaty w błonnik, sycący i pożywny, a zarazem nie tuczy. Moda na hummus ogarnęła Polskę. Dlaczego warto go jeść?

Dzień Dobry TVN/x-news
19.12.2016 22:22
Hummus to przede wszystkim znakomite źródło roślinnego białka. Powstaje głównie z ciecierzycy. Równie dobry zrobisz w sezonie z rodzimego bobu.

O walorach smakowych decydują przede wszystkim dodatki. Z lubczykiem, rozmarynem, czosnkowy, z oliwą: możliwości jest naprawdę dużo. Domowa pasta znika błyskawicznie i bardzo dobrze. Pożywne białko, zero złych tłuszczów, w zasadzie niewiele kalorii.

A co z gotowym hummusem? Katarzyna Bosacka ostrzega: nieraz zaledwie 30% składu gotowego hummusu stanowi ciecierzyca. Warto czytać etykiety, by wiedzieć, co jesz.

Dla tych, co wolą czytać:

- więcej o ciecierzycy
- więcej o bobie

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: