Czasem mniej, znaczy lepiej, czyli jak wybrać dobry żółty ser

Eliza Dolecka
13.07.2016 11:38
Prawdziwy żółty ser zawiera wyłącznie 4 składniki. Znajdujesz coś więcej? To niedobrze!

Jednym ze składników jest sól. W żółtym serze być powinna, bo pełni funkcje konserwujące. Pozostałe to mleko, podpuszczka i kultury bakterii. A barwniki, aromaty, konserwanty czy stabilizatory? Omijaj produkty, które je zawierają. Nie wierz, że te najlepsze są zarazem najdroższe. Bywało już, że produkt, który wcale nie był serem, a jak ser wyglądał, kosztował więcej niż produkty wysokiej jakości.

Jak to możliwe, że coś wygląda jak ser, a serem nie jest? To kwestia tłuszczu, z którego produkt powstał. Prawo jednoznacznie precyzuje, co można serem nazywać. A ty sprawdzasz, czy na tym wybranym, na opakowaniu, w ogóle pojawiło się słowo 'ser'? A może ufasz swoim oczom?

Dowiedz się też, o czym świadczy obecność ziół czy przypraw.

Dla tych, co wolą czytać, wszystko o żółtym serze

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: