Owoce i warzywa to dziś sama chemia? Dietetyk wyjaśnia, jak należy rozumieć "brudną listę"

Dzień Dobry TVN/x-news
23.05.2016 11:16
Lista skażonych produktów amerykańskiej grupy badawczej EWG robi w sieci furorę. Chcemy wierzyć, że dostępne dziś jabłka, truskawki, pomidory czy papryka to rzeczywiście wrogowie naszego zdrowia. Jak jest naprawdę?

Lubisz szpinak, ogórki, a może maliny? Zapomnij! - grzmią Amerykanie, a my, generalnie spożywający za mało warzyw i owoców, chętnie słuchamy tych rewelacji. Rzecz w tym, że sposób powstawania rankingu budzi poważne wątpliwości. Choćby fakt, że nie bierze się pod uwagę stopnia skażenia, a jedynie jego fakt. Nie ma też różnicowania stopnia toksyczności użytych pestycydów.

Dietetyk Damian Parol wyjaśnia, jak pozbyć się pestycydów. Możesz to zrobić w domu, w tak prosty sposób, że aż się zdziwisz. Fakt, coś tam zostanie w środku, ale w ilości już nie budzącej takich emocji. Zatem? Sprawdź, jak pozbyć się pestycydów. Pamiętaj, że rezygnacja z warzyw i owoców na pewno jest groźniejsza niż ewentualny wpływ na organizm dozwolonych środków owadobójczych.

Czytaj więcej na ten temat: Pomidory i ogórki to diś sama chemia?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: