Pomarańczowe jak marchewka? Jej pierwotny kolor był zupełnie inny!

Dzień Dobry TVN/x-news
06.04.2016 11:00
Od tysięcy lat marchew uchodziła za cenne lekarstwo. W Azji wierzono w jej magiczną moc, ale na pewno nie ze względu na obfitość beta-karotenu, dającego charakterystyczną barwę. Kiedyś marchewka była... biała.

Pomarańczowy kolor marchewki zawdzięczamy dopiero Holendrom. Pojawiła się w XVIII wieku i natychmiast podbiła rynek, eliminując siostry w innym kolorze. Marchew biała, czerwona, nawet fioletowa? Tylko zobacz. Nie ma nic wspólnego z tajnymi eksperymentami genetycznymi.

Dowiedz się, pod jakimi warunkami marchew może jeść chory na cukrzycę i jaki jest jej indeks glikemiczny. Które miejsce na świecie zajmujemy w jej produkcji? Jesteś pewien, ze marchewka to warzywo? Oj, to się zdziwisz, gdy poznasz wątek portugalski.

Dla tych, co wolą czytać, więcej o walorach zdrowotnych marchewki

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX