Sprawdzasz oznaczenia na garnkach? Nie każdy nadaje się do gotowania

Dzień Dobry TVN/x-news
23.03.2016 20:44
To nieprawda, że teflon jest szkodliwy dla zdrowia, ale Magda Gessler ma rację, gdy wyrzuca do śmieci zarysowane patelnie podczas 'Kuchennych rewolucji'. Dlaczego? Wyjaśnia Katarzyna Bosacka

Na każdym garnku kupionym z pewnego źródła znajdziesz oznaczenia istotne dla zdrowia. Kto na to zwraca uwagę? Niestety, prawie nikt, a tymczasem to, z jakiego materiału garnek został wykonany, decyduje o tym czy możesz go włożyć do piekarnika, zmywarki, a także na jakiej kuchence (gazowej, ceramicznej, elektrycznej, indukcyjnej, itd.) można w nim gotować.

Kojarzysz specyficzny, metaliczny posmak pomidorów gotowanych w garnku żeliwnym? To efekt uwalniania żelaza. Nie ma negatywnego wpływu na zdrowie, ale niewielu osobom smakuje. Zarazem osoby uczulone na nikiel muszą unikać garnków ze stali nierdzewnej, a wszyscy obitych garnków emaliowanych i zarysowanych naczyń teflonowych. Sam teflon nie jest szkodliwy, ale to, co pod nim - już tak.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: