Cukier waniliowy zamienili nam na WANILINOWY, zrobiony z odchodów bydła? Plotka, a może spisek? Czy to groźne dla zdrowia?

Eliza Dolecka, Filip Chmielewski
17.12.2015 00:57
Wierzysz, że kupiłeś do świątecznych wypieków cukier waniliowy? Jeśli robisz zakupy w normalnym sklepie, to praktycznie niemożliwe. Najważniejsi producenci na rynku oferują cukier WANILINOWY. Nie wierzysz? Sam sprawdź na opakowaniu cukru, który masz w domu. Uważnie!

Kto nam dodał ekstra 'n' do wanilii i co to oznacza w praktyce? Czy to prawda, że cukier WANILINOWY jest zrobiony z odchodów bydła, jak donoszą internauci? Wyjaśniamy. Sprawa nie jest nowa. Cukier wanilinowy oferowany jest w sprzedaży od lat, a a to już kolejny rok, gdy w sieci ujawniają się kolejni odkrywcy 'afery'.

Wanilina to nic innego jak jeden ze składników aromatycznych wanilii, który odpowiada za jej zapach i smak.Przemysł spożywczy wykorzystuje tani, syntetyczny odpowiednik i nie ma to znaczenia dla naszego zdrowia, chyba, że jesteś nadwrażliwy na wanilinę. Skutki walki z waniliną w końcu przynoszą jakiś efekt. Coraz łatwiej kupić cukier z dodatkiem wanilii. Pytania: czy rzeczywiście nawet taki cukier może być zdrowy i czy warto zapłacić 4 razy więcej za dodatek spożywany w ilościach śladowych, na razie bez odpowiedzi.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (10)
Zaloguj się
  • teban

    Oceniono 10 razy 6

    Jeżeli wanilina byłaby ekstrahowana z wanilii i dodawana do tego co jest sprzedawane to byłoby prawidłowe , a tak jak jest teraz to jest nadużycie , bo dodają wanilinę uzyskiwaną chemicznie a na opakowaniu nie ma tej informacji i bez znaczenia jest czy jest czy nie jest szkodliwa, jeżeli coś nie jest oryginalne to podróba i tyle.

  • ben_akiba

    Oceniono 5 razy 5

    Odkąd pamiętam (czyli od końca lat sześćdziesiątych) cukier nazywa się wanilinowy, a nie waniliowy. Jeśli ktoś chce zobaczyć "waniliowy" to zobaczy, ale jeśli ktoś próbował kiedykolwiek wczytać się w ten napis, to on od lat się nie zmienia: wanilinowy.

  • karol_7

    Oceniono 5 razy 5

    kretyńska pogoń za sensacją
    trzeba było chodzić do szkoły i się uczyć a nie teraz histeryzować bądź się mądrzyć
    ale jeszcze nie jest za późno, zawsze można zapytać wujka Google

  • amur-49

    Oceniono 9 razy 5

    Ani to plotka, ani groźny spisek, tylko nazwanie rzeczy po imieniu. Wanilia to roślina, wanilina - substancja w tej roślinie zawarta i odpowiedzialna za jej specyficzny zapach. Gdyby cukier zawierał dodatek wysuszonej i zmielonej wanilii był by waniliowym, jeśli natomiast dodatkiem jest czysta wanilina, to jest to cukier wanilinowy (tak jak papierosy są mentolowe, a nie miętowe).

  • putamadera

    Oceniono 1 raz 1

    Proste wyjście, zamiast cukru wanilinowego lub waniliowego dodawać wanilię, bez cukru.

  • 0zoja29

    Oceniono 17 razy 1

    NIE, NIE, NIE !!! wanilina to naturalna substancja zawarta w roslinie a to jest jakis sztuczny twór imitujacy zapach waniliny i nie powinien sie tak nazywać bo nią NIE jest! i zapewne ma swoją nazwę E...cos tam coś tam

  • greg0.75

    0

    Ojej, ale sensacja...
    BTW - w ocenie "na oko" rozpoznawalni producenci oferują obydwie wersje - zarówno cukier wanilinowy jak i waniliowy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX