Włoskie, laskowe, brazylijskie... Dlaczego warto jeść orzechy?

Eliza Dolecka, Mateusz Pyzel
21.10.2015 15:47
Garść orzechów to solidna porcja białka, witamin i minerałów, ale przede wszystkim tłuszczu i kalorii. Dlaczego zatem orzechy nie tuczą?

Sprzątają w jelitach, przyspieszają przemianę materii, wpływają korzystnie na układ nerwowy i krążenia, a tłuszcze, które zawierają, mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Wszystkie orzechy są zdrowe (chociaż niekoniecznie równie smaczne), ale niektóre zdrowsze, a w dodatku zaspokajają konkretne potrzeby.

Dlaczego warto jeść nerkowce, pistacje czy fistaszki? Które orzechy zawierają najwięcej witaminy E? Które poprawiają męską płodność? Czy jedząc konkretne orzechy masz szansę uniknięcia sezonowej depresji? Zobacz.

Dla tych, co wolą czytać, poszerzona wersja artykułowa. Tam o 10 najpopularniejszych orzechach i ich zdrowotnych walorach

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX