Sery pleśniowe i topione: na pewno warto je jeść?

Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
22.09.2015 16:15
Dietetyk Alicja Kalińska w programie 'Studio Active' ostrzega: niektóre skumulowane składniki w serach mogą okazać się bardzo szkodliwe

Sery pleśniowe to prawdziwe koncentraty białka. Zwykle mają sporo witamin: A, D, PP. Zarazem trzeba się liczyć z tym, że ich kaloryczność jest większa niż produktów wyjściowych, z których powstają.

Sery topione kalorii mają mniej, ale sporo w nich 'chemii' - przypomina specjalistka. Swoją konsystencję zawdzięczają topnikom. Obfitują także w fosforany, których za dużo w naszej diecie. Te w połączeniu z niektórymi konserwantami, głównie benzoesanami, mogą nawet działać... Jak? Zobacz

Więcej na ten temat:
Jaki ser warto jeść?

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (9)
Zaloguj się
  • imveryquiet

    Oceniono 57 razy 55

    Dość filmików!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Chcę czytać, nie oglądać.

  • klm747

    Oceniono 42 razy 38

    "z sera żółtego można wyprodukować sery pleśniowe" - chyba ta kretynka pomyliła sery pleśniowe ze spleśniałymi...

  • madznun

    Oceniono 24 razy 20

    "Sery pleśniowe i topione: na pewno warto je jeść?" Co to znaczy "warto coś robić? Czy ja muszę przeliczać i kalkulować, czy warto, albo nie warto? Ile razy w roku przeciętny Polak je w domu ser pleśniowy? Topione sery? Dawniej były zbyt tłuste, żeby je jeść, dziś są zbyt chemiczne, żeby je jeść. Ale, ale!!! Ktoś, kto nie ma pieniędzy, nigdy nie kupi sera pleśniowego, kupi topiony, bo zastąpi mu "ser i masło" i posmaruje sobie "napompowane" pieczywo. Kogo uczycie co ma jeść? Na temat serów pleśniowych zrobionych z polskich żółtych, nie wypowiadam się. Powiem jedno: "Dość tego gówna" w gazecie.

  • madznun

    Oceniono 20 razy 16

    Filmik z tłusta panią powalił mnie.

  • alex2222

    Oceniono 4 razy 4

    "ser"topiony to tłuszcz+woda+emulgator.
    Dlaczego to się nazywa ser?

  • kajabu

    0

    Ludzie, wyluzujcie, to jest informacyjny artykuł o SERACH. Po co strzelać????

  • princealbert

    0

    Jak mozna laczyc w jednym tekscie (czy raczej zajawce) sery plesniowe z 'serami' topionymi, ktore nawet trudno nazwac serami! Prawdziwy brie czy camembert to mleko od krow zyjacych w danym regionie, podpuszczka i wyselekcjonowana plesn.

    Tzw. serki topione do guano.

    Rownie dobrze ta 'ekspertka' moglaby omawiac wina z Szampanii wraz z jabolami.

  • si-si2

    Oceniono 3 razy -1

    Niektóre firmy farmaceutyczne z Herbapolem włącznie , benzoesan sodu dodają do leków - np sylimarolu leczącego wątrobę. A benzoesan sosu w połączeniu z wit C zawartą w owocach, warzywach i sokach tworzy toksyczny , rakotwórczy związek. Wniosek : Farmacja lecząc jednocześnie z premedytacją podtruwa zeby nas od siebie uzależnić.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX