Zielone warzywa chronią przed rakiem. Dietetyk wyjaśnia, jak to dokładnie działa

Dzień Dobry TVN/x-news
24.08.2015 00:29
Dietetyk Agata Ziemnicka-Łaska: wszystkie barwniki w warzywach i owocach mają działanie antynowotworowe, ale ich siła rażenia jest różna. Zielony barwnik w porównaniu z na przykład pomarańczowym to zupełnie inna broń. To jak granat przeciw sztyletowi.

Procesy nowotworzenia w organizmie dzieją się każdego dnia. Są rzeczy, na które mamy wpływ, na przykład picie alkoholu czy palenie papierosów, fatalna dieta. Są też takie, które czasem po prostu się dzieją, w tym zmęczenie czy stresy. Jak tłumaczy ekspertka: z precyzyjnej układanki, jaką jest organizm, powoli odpadają 'puzzle'. Tymczasem: zielone warzywa, a dokładniej zawarty w nich chlorofil, to naprawiają.

Czy owoce i warzywa działają równie skutecznie, skoro zawierają takie same barwniki? Jak wyjaśnia dietetyk, barwniki to nie wszystko i zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia, by spożywać codziennie 5 porcji warzyw i owoców, ale przynajmniej 3 powinny stanowić warzywa, ma medyczne uzasadnienie.

Prawie co trzeci zgon na nowotwór ma związek z naszymi nawykami żywieniowymi. Zobacz, jak wiele można zmienić, pamiętając o warzywach.

Dla tych, co wolą czytać: Dieta antynowotworowa nie jest dietą cud
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: