Dietetyk: Makarony nie są tuczące, tylko trzeba umieć dobrze wybrać!

Studio Active / TVN Meteo Active/x-news
05.08.2015 13:07
Z jajami czy bez? Z pszenicy durum, a może tylko ciemny? Który makaron zapewni nam korzystny indeks glikemiczny? Wyjaśnia Magdalena Siuba-Strzelińska, dietetyk kliniczny Instytutu Żywności i Żywienia

Ekspertka analizuje przykładowe produkty wiodących marek. Podpowiada, jak czytać etykiety i na które składniki zwracać szczególną uwagę. Różnice są na prawdę spore, np. zawartość błonnika może być 3 razy mniejsza w pozornie podobnym produkcie.

Makarony stabilizują poziom cukru we krwi. Mogą być jedzone przez dzieci. Dobór produktu zależy jednak od wieku dziecka.

Dla tych, co wolą czytać:

więcej o makaronach

więcej o zbożach i produktach zbożowych


Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX