Zatrucia pokarmowe latem: tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

Eliza Dolecka, Krzysztof Hautz, czyta: Błażej Grygiel
24.07.2015 14:25
Zapewne znasz liderów zatruć pokarmowych, zwłaszcza tych sprzed lat. Popularna lista nie jest jednak pełna. Przekonaj się, że po paru produktach tego się nie spodziewałeś. Są zdrowe, polecane przez dietetyków, a jednak...

Zatrucia pokarmowe to nie tylko wakacyjna codzienność. W Polsce co roku odnotowuje się ok. 10 tysięcy przypadków zatruć pokarmowych, spowodowanych przez bakterie. Jeszcze więcej wywołują wirusy. Jeśli ktoś choruje w domu i zatrucie nie jest ciężkie, statystyki w ogóle go 'nie widzą'...

Źle transportowana, przechowywana i przygotowywana żywność to główne źródło zatruć, zwłaszcza masowych. Tatar, nieśmiertelna sałatka jarzynowa z majonezem, mięsne galarety, surowe jaja, torty i ciasta z kremem - to dość przewidywalne, jak się skończy ich jedzenie w upał. Praktyka pokazuje jednak, że ostre zatrucia mogą spowodować nawet produkty pozornie bezpieczne, jak kiełki czy seler naciowy.

Kiełki były choćby źródłem tragicznej w skutkach epidemii zakażeń bakterią Escherichia coli w 2011 roku, w Niemczech. Do szpitali trafiło wówczas ok. 4 tysięcy osób, zmarło 50. Seler naciowy, a dokładniej bytująca na nim bakteria Listeria monocytogenes, w 2010 roku zabiła w Teksasie 13 osób, a kilkaset wysłała do szpitali.

Nie brakuje produktów, które zatrucia wywołują bardzo często, a zasadniczo nie kojarzymy ich jako potencjalnych trucicieli. Zobacz naszą listę i uważaj na dania, które mogą sprawdzić, że urlop przechorujesz.

Dla tych, co wolą czytać: Lista i charakterystyka największych trucicieli

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Więcej o: