Moc barwników owoców i warzyw. Który kolor najzdrowszy?

Eliza Dolecka, Paola Kadyszewska
04.09.2015 10:45
Dietetycy podzielili owoce i warzywa na 5 podstawowych grup kolorystycznych. Każda odznacza się szczególnymi właściwościami dla zdrowia. Pamiętaj, że paleta barw jest znacznie szersza, a kwalifikacja niektórych roślin dość umowna.

Znawca kolorów na pewno podważyłby zaliczenie buraka do warzyw czerwonych, a kalarepy czy każdej cebuli do białych. Nie do końca jednak chodzi o barwę, a kluczowe składniki. Liczy się zdrowie. Zobacz, które owoce i warzywa należą do poszczególnych grup (czerwonej, żółtej, białej, zielonej i niebieskiej), a przede wszystkim kiedy wzbogacona o nie dieta może być pomocna. Białe to najlepsze wsparcie podczas infekcji, czerwone kochają serce, zielone odmładzają... Nie tylko! Przekonaj się.

Dla tych, co wolą czytać: wersja artykułowa
Dołącz do zdrowia na Facebooku!
Skomentuj:
Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX