Syrop glukozowo-fruktozowy: jest się czego bać? Jak go unikać?

Dzień Dobry TVN/x-news
24.10.2014 14:17
Przemysł spożywczy go kocha, bo skutecznie poprawia smak potraw, jest wygodny w obróbce i bardzo tani. Napoje, sosy, lody, słodycze, produkty mleczne, a nawet przetwory rybne czy wędliny: wszystkie te produkty zawierają syrop glukozowo-fruktozowy. W niewielkich ilościach nie jest trucizną. Spożywany w nadmiarze rozwala nam metabolizm, niszczy układ krążenia, prowadzi do otyłości. Dr Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia przypomina, że producenci raczej nie chwalą się, że dodają syrop do swoich produktów.Często podają inne nazwy, by go 'ukryć'. Sprawdź, jakie.
Dla tych, co wolą czytać: Najsłynniejsi truciciele w naszej diecie

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (5)
Zaloguj się
  • mary_ann

    Oceniono 2 razy 2

    Ostatnio znalazłam syrop glukozowo-fruktozowy w składzie "luksusowego" sosu śmietanowo-truflowego do makaronu...

  • theha

    Oceniono 1 raz 1

    Od tego tyją polskie dzieci! Dyskonty (głównie o nazwie sympatycznego owada) dobijają nas. Popatrzcie na Amerykanów! To właśnie od syropu z kukurydzy. Nadużywanie? Syrop jest prawie wszędzie:
    www.slowdaylong.pl/czego-nie-ma-juz-w-naszej-lodowce-ale-za-to-kiedys/
    www.slowdaylong.pl/jestes-czekoladoholikiem-sprawdz-co-jesz-chwilami-jest-bardzo-slabo/
    www.slowdaylong.pl/moze-ciasteczko-zobacz-jakie-smieci-je-twoje-dziecko-2/

  • tiges_wiz

    Oceniono 1 raz -1

    lol .. dokładnie tak jak zwykły cukier.
    Sacharoza to jest fruktoza + glukoza o proporcjach 50:50.
    I już na języku się rozkłada na te dwa cukry proste.
    Syrop ma do 55% fruktozy.

    Więc gratuluję odkrycia, że nadmiar cukru prowadzi do otyłości.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX