Moda na dietę bezglutenową to ściema. Poznaj 6 popularnych mitów o glutenie, na które nie ma dowodów

Krzysztof Hautz, Eliza Dolecka
26.08.2014 15:50
Gluten to trucizna. Dieta bezglutenowa odchudza. Większość ludzi nie toleruje roślinnych białek. Na pewno słyszałeś takie opinie. Problem w tym, że to nieprawda. Diety eliminacyjne są przeznaczone dla ludzi chorych. Zdrowym nie tylko nie pomagają, a wręcz szkodzą. Poznaj 6 najpopularniejszych mitów o glutenie i dowiedz się, dlaczego trzeba je między bajki włożyć.
Dla tych, co wolą czytać: Wszystko o celiakii

Pełna tabela produktów zalecanych, bezpiecznych i szkodliwych na diecie bezglutenowej

Jak ułożyć zdrową dietę bez pszenicy? Przeczytaj w książce Williama Davisa >>

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (42)
Zaloguj się
  • Joanna Lang

    Oceniono 2 razy -2

    hmmm... a kto tak naprawde wie co to jest ten gluten?
    Gluten to kleista glina( ciasto jest elastyczne przez nia) i po jego zjedzeniu ,ta kleista glina obkleja kosmki jelit ,blokujac wchlanianie substancji odzywczych -mineralow ,witamin itd. utrudnia prace enzymow .
    Wiec czy ktos ma nietolerancje (nie mowie o celiaki bo to juz kazdy wie) na gluten ,czy jej nie ma,czy lepiej system radzi sobie z wydalaniem tej gliny czy gorzej TO GLUTEN JEST OBCIAZENIEM , UTRUDNIAJACYM WCHLANIANIE, CALKOWICIE ZBEDNYM A WRECZ SZKODLIWYM ELEMENTEM KAZDEJ DIETY.
    A lobby "glutenowe ' jest nadzwyczaj silne ,a ludzie tak przyzwyczajeni do chlebka i buleczek a idac ulica widzisz tylko piekarnie i cukiernie ktore przescigaja sie w pomyslach jak sprzdac najbardziej bezwartosciowe produkty? make pszenna , cukier ,margaryne i suszona mase jajeczna:-(
    Wiec ludzie jedza gluten i choruja ,cierpia ,zle sie czuja ale powiedzenie komus zeby przetal jesc gluten powoduje ...dramatyczna reakcje , ludzie sa tak przyzwyczajeni do glutenu ,wrecz uzaleznieni ze ..wszystko byle nie odstawienie glutenu .
    No i gluten jest .... tani ,to podstawa diety ludzi ubogich .

  • wladyslaw56

    Oceniono 6 razy -2

    Czy ten Pan wie wie, że gluten pszeniczny np.w mące pszenicznej przetwarza się w cukier, a cukier w tłuszcze-trójglicerydy..I co wtedy? To właśnie taką filozofią wtłaczania mądrości żywieniowej przemian metabolicznych wydobywa się ze zdrowego organizmu oznaki otłuszczenia wątroby ,a w konsekwencji cukrzycy II. Przede wszystkim obecne mąki przeważnie skażone są grzybami-pleśniami chorobotwórczymi, GMO oraz pestycydami i inną roundapową trucizna rodem z Monsanto.. Należy mocno na to uważać....

  • imveryquiet

    Oceniono 2 razy 2

    Jak nie można artykułu PRZECZYTAĆ, to mnie on wcale nie interesuje.

  • cztery0000ziobra

    Oceniono 20 razy 0

    "Bezglutenowość" to zajob z tej samej kategorii, co "ratowanie maluchów" przed szkołą i szczepieniami ochronnymi.

  • Marzena Czerniak

    Oceniono 17 razy 3

    1 jestem wypoczęta
    2 zadowolona z życia
    3 schudłam 6 kg w ciągu 4 miesięcy bez diety
    4 nie mam migreny która miałam przez wiele lat
    5 nie bolą mnie stawy
    6 lepiej śpię

    itd
    a wystarczyło pozbyć się glutenu

  • anna01234

    Oceniono 4 razy 0

    moda jest, ale jakie efekty z tego wynikają?
    Eliksir życia - ocetjablkowy.blog.pl

  • cyreliusz

    Oceniono 16 razy 4

    Że też w gazecie piszą takie kompletne brednie.
    50lat chorowałem...na celiakię.
    Tak naprawdę, to gastrologdzy gó...... wiedzą o celaki i nieroletancji glutenu.
    Nietolerancja glutenu wcale nie musi sie objawiać ciągłą...biegunką.
    Może być w stanie utajonym, a szkodzić nieźle. Dokładnie jak kiła.
    Znacznie gorzej, bo kiłę wykrywał odczyn Wassermamna, a utajona celiakia jest nie do wykrycia.
    "Rurą", okiem w jelicie celiakia nie jest widoczna -nawet w zaawansowanym stadium.
    To co piszę to jest autopsja.

  • bernard82

    Oceniono 21 razy 5

    Propagandowa Bzdura na resorach panowie redaktorzyny. Prosta sprawa - testy na nietolerancje glutenu są 2 : 1. pobranie fragmentu żołądka, 2. odstawienei mąki na miesiąc :-) od razu mówię ze 2 gi sposób nie jest uznawany przez medycynę -0 ha ha aha :-)))) Wiec jak myślicie ilu ludzi chodzi po świecie nawet z lekką nietolerancją gluteny wogóle o tym nie wiedząc, odczuwając zmęczenie, bóle stawów czy kłopoty żoładowe z "niejasnej przyczyny" . Ci ludzi edl aprostego testu powinni odsatawić mąkę na mieisą ci zobaczyć różnicę. Zapewniam, że będą się zaśmiewać z tej głupiej i pozbawionej logiki propagandy.

  • degeneratka

    Oceniono 34 razy 10

    Przeanalizujcie sobie w ilu produktach, które się kupuje i w daniach robionych w domu jest mąka pszenna. Dieta bezglutenowa jak się rozszaleje, to przewróci do góry nogami biznes spożywczy, więc nie dziwi mnie natrętne forsowanie nabijania się z ludzi, którzy tego nie chcą kupować i jeść. Dzisiejsza pszenica jest jaka jest, ma niewiele wspólnego z ziarnem sprzed lat. Ja nie mam jakiegoś specjalnego uczulenia na gluten, ale kiedy eksperymentalnie zaniechałam jedzenia wszystkiego, co ma w sobie pszenicę, zniknęły mi drobne czerwone wędrujące krostki na twarzy, które miałam całe życie. Więc piszczcie sobie o ściemach, modach dla naiwnych, na mnie to nie działa, do pszenicy nie wrócę.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX