Miks białkowo-tłuszczowy zamiast bitej śmietany, czyli: jak odróżnić "prawdziwą drożdżówkę" od tej pełnej niechcianych chemicznych dodatków

źródło: Dzień Dobry TVN/x-news
09.06.2014 15:41
Choć wyglądają bardzo apetycznie, to niejednokrotnie zawierają mnóstwo sztucznych barwników i konserwantów. Mowa o różnego rodzaju ciastach i ciastkach, w których często polewa nie jest czekoladowa, tylko czekoladopodobna, śmietana nie jest kremówką, a miksem białkowo-tłuszczowym, zaś apetyczna babka drożdżowa ma bardzo długą listę składników.
- Konsument ma wybór: czy wybierze produkt gorzej wyglądający bez polepszaczy, czy ładny, żółciutki - powiedziała w 'Dzień Dobry TVN' dr hab. Katarzyna Pawłowska-Góral z Katedry Żywienia Śląskiego Uniwersytetu Medycznego.
Z kolei cukiernik Grzegorz Więckowski pokazał, czym różni się prawdziwa drożdżówka od tej z barwnikami i innymi sztucznymi dodatkami. Z drugiej strony: nie wszystkie 'E' to samo zło i warto wiedzieć, czemu służą. Więcej o najgłośniejszych trucicielach w żywności czytaj: tutaj

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!
Więcej o:
Komentarze (47)
Zaloguj się
  • kov02

    Oceniono 3 razy 1

    To na zdjęciu to mają być drożdżówki? gdzie się urodził ten pisarczyk prymitywnego tekstu.

  • wybierz_albo_wpisz_nowy

    Oceniono 2 razy 0

    dla mnie te ostatnie wyglądają tak samo;)
    no po rozkrojeniu różnią się kolorem, ale przecież nie każę w sklepie ich rozcinać
    a tak nie da się rozróżnić:(

  • gm

    Oceniono 2 razy 2

    w polsce nie ma drozdzowek ciastek jest jedne wielkie oszustwo, a najwiekszymi oszutami sa te tzw rodzime piekarnie wytarczy jechac do niemiec i na pierwszym lepszym dworcu kupic se drozdzowke wtedy zobaczy sie roznice

  • nostalgiczna.emigrantka

    Oceniono 2 razy 2

    Tluszcz palmowy jest swietny. Do produkcji mydla.

  • onlywladec

    Oceniono 5 razy -3

    A ile byśmy płacili za kg szynki, za 1 ciastko, za kg kiełbasy, za 1 jogurt gdyby nie POLPSZACZE?

  • marl57

    Oceniono 6 razy 2

    gwno udające żywność, a wędzić dobrych produktów nie będzie wolno.
    Papierosów w sklepach za to moc.

  • czemublokujecie_mikonto

    Oceniono 25 razy 21

    Co do koloru, to ludzie lubią jaja z pomarańczowymi zółtkami, więc trzeba kury karmić burakami i wszytko będzie ładnie i naturalnie. Fajnie jesli restauracja, piekarnia stosuje barwnik naturalny jakim jest kurkuma-i wtedy ciasto może być żółte-tyle że niektórzy boją się tego używać bo wygląda jak farbowane sztucznie. Tymczasem w "nowoczesnych" cukierniach jest cała paleta kolorów z niebieskim na czele, a wszelkie czerwienie są koszelinowe:P
    Przypadkowo odkryłem we Wrocku dziwną piekarnię-nazywa sie po prostu piekarnia-s.c., na placu Bema, jest dziwna, bo obok otwarły się oddziały innych sieciowych piekarni, do których jakoś klientów wchodzących nie ma zbyt wielu, a do tych na Bema jakoś zawsze kolejka. W środku niewiele pączków wygladajacych jak zwykłe, jakieś ciastka drożdżowe wyglądające jak duże płaskie zwykłe ciasto drożdżowe pocięte na ciastka, a drożdżówki z serem w ogóle są dziwne-jak z dawnych czasów z SEREM w środku a nie budyniem, na dodatek nie są kolorowane tylko blade i wyglądają jak zwykłe drożdżówki a nie kolorowe sygnały ostrzegawcze. Najciekawsze są chleby-cebulowy, kminkowy-fajne, białe ale smaczne, na zakwasie. Sprzedają najwiecej chleba razowego, które jest prawdziwie razowe, ręcznie robione, na zakwasie, wypiekane w starych piecach. Chleb stamtąd smakuje jak prawdziwy chleb, mozna go jeść przez kilka dni i jest dobry. Jak się kupi na zapas można zamrozić, po rozmrożeniu nadal jest dobry. Pierwszym razem byłem zdziwiony dlaczego tam wiecznie jest kolejka-teraz juz wiem. Pomimo, że wiele ludzi kupuje w sklepach i dyskontach, hipach jakieś świństwa-podróbki nazywane chlebem albo pieczywem i z upodobaniem się truje, to jednak są nieliczne jednostki, które chcą mieć dobry chleb. I jak klienci wynaleźli, że chleb jest naturalny, prawdziwy i uczciwy to stali sie stałymi klientami. I ceny są rzetelne, niezawyżone, a obsługa niesamowicie miła. Szkoda, że zamiast tych wszystkich hipów i dyskontów nie ma milionów małych sklepów dbających o jakość i sprzedających w swojej branży najlepsze jakościowo produkty. Tak byłaby najlepsza piekarnia, masarnia, mleczarnia, delikatesy, warzywa-owoce, kosmetyczny, perfumeryjny. A tak-większość dobrych, specjalistycznych sklepów padło, zostały sieci i nieliczne dobre firmy produkcyjne jak ta piekarnia.
    I co z tego ze bułka tańsza w markecie-skoro to nie bułka tylko chińska mrożonka wypieczona na miejscu?Lepiej mniej a dobrego. Zamiast śmierdzących podróbek perfum lepiej sobie kupić ładną wodę kolońską czy toaletową ale dobrą, względnie raz w roku jakieś odlotowe niszowe perfumy 30ml i mieć z nich radość rok albo dwa. A na co dzień używać sobie kosmetyków organic-są już nawet takie polskie:)

  • javaman

    Oceniono 7 razy -5

    Jajka jako zdrowy produkt? Dobre. nutritionfacts.org/video/debunking-egg-industry-myths/

  • atj-architekt

    Oceniono 14 razy 4

    Polacy chcieli do Unii Europejskiej, to mają teraz jedzenie "europejskie". :)

    Skoro sieroty po PRL-u mają kompleks pariasa, to niech się nie nie bulwersują, że biurwy z Brukseli zakazują im wędzić tradycyjnej polskiej kiełbasy a w zamian za to serwują imitację produktów spożywczych wykonaną przy pomocy odczynników chemicznych.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX