Tłuszcze trans: zabójcze dla twojego zdrowia

Eliza Dolecka, Mateusz Pyzel, czyta: Błażej Grygiel
16.04.2014 17:08
Na cenzurowanym u osób dbających o zdrowie są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce. Jak najbardziej słusznie, ale w codziennej diecie nie brakuje tłuszczu, który jest od nich znacznie gorszy.

Tłuszcze trans tworzy człowiek z roślinnej bazy. źródłem kwasów tłuszczowych w konfiguracji trans są również (chociaż w mniejszym stopniu) niektóre produkty pochodzące od zwierząt przeżuwających. To tłuszcze trans odpowiadają za wiele nowotworów, cukrzycę i inne choroby cywilizacyjne. Jeśli myślisz, że zabójczy tłuszcz jest zawarty tylko w twardych margarynach, mylisz się i to bardzo. Akurat producenci dobrych margaryn, szczególnie tych do smarowania, bardzo się przejęli tłuszczami robiącymi ich produktom złą opinię i wyeliminowali je w stopniu większym niż wymagają przepisy. Zarazem tłuszczów trans naprawdę trudno uniknąć na co dzień, bo zawiera je mnóstwo produktów spożywczych. Sporo jednak można zrobić, chociaż polscy producenci żywności nie są zobowiązani do informowania o zagrożeniu. Wręcz przeciwnie: producenci nie mogą deklarować ich zawartości, bądź ich braku w swoich produktach. Możesz przypuszczać, że produkt zawiera kwasy tłuszczowe typu trans, jeśli wśród składników znajdziesz częściowo utwardzone/uwodornione oleje roślinne. Całkowicie uwodornione oleje nie zawierają kwasów trans! Jakie są normy? Czego nie jeść? Czego nie robić? PODPOWIADAMY.

Dla tych, co wolą czytać wersja artykułowa.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku.
Więcej o:
Komentarze (6)
Zaloguj się
  • kay48

    Oceniono 30 razy 8

    "Na cenzurowanym u osób dbających o zdrowie są przede wszystkim tłuszcze zwierzęce. Słusznie..."
    Kuzwa..NIE SLUSZNIE!!!!. Juz od jakegos czasu zostal obalony mit o szkodliwosci tluszczow zwierzecych, a GW dalej powiela te bzdury.

  • fitzanna

    Oceniono 17 razy 5

    Ten mit jeszcze długo będzie pokutował. Tłuszcze nie są niczemu winne (przynajmniej te nie poddane obróbce termicznej i utwardzaniu), roślinne czy zwierzęce. Ludzie tyją od węglowodanów. One są również odpowiedzialne za wysoki cholesterol. A nie jajka:) Gazeta powinna się z dietetyki podszkolić

  • ok999

    0

    "odtyłość","zły choresterol";kto to pisze i tym bardziej redaguje.Ilość błędów ortograficznych powala.Poziom niepełnego wykształcenia podstawowego.GRATULUJĘ !!! !!! !!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX