Kasza na śniadanie, obiad i kolację? To możliwe. I smaczne

Qmam kasze/Kępa Cafe
12.04.2013 18:35
Można ją przyrządzić na słodko i na słono, serwować jako sycący obiad lub smakowity deser. Kasza ma w kuchni wiele zastosowań i przede wszystkim służy naszemu zdrowiu. Dietetyczka holistyczna i psycholog, specjalistka od kasz, Maia Sobczak z Qmam kasze podpowiada jak można ją przygotować.

Zobacz dlaczego warto jeść kaszę



Szukasz przepisów na kaszę? Sprawdź tutaj


KASZA NA ŚNIADANIE, OBIAD i KOLACJĘ


Od pewnego czasu coraz częściej mówi się o zdrowej żywności. Zaczynamy zwracać uwagę na to, co jemy, bowiem nasza świadomość wpływania pożywienia na nasz organizm jest coraz większa. Odpowiednia ilość posiłków, przerwy między nimi czy ich łączna wartość kaloryczna może zdziałać cuda i zaprowadzić nas do osiągnięcia celu, jakim jest wspaniała sylwetka.


Maia Sobczak, dietetyczka z portalu Qmam Kaszę (http://qmamkasze.pl), udowadnia, że odpowiednio przyprawiona kasza jest nie tylko smaczna i zdrowa, ale z pewnością nie jest posiłkiem monotonnym, nudnym i pozbawionym wyrazu.


Co zjeść na śniadanie? Według Maii najlepszym wyborem jest owsianka lub kasza jaglana. Warto przyrządzić ją na pół-słodko. Nie oznacza to, że mamy ją sztucznie dosładzać- wystarczy dodać owoce (np. starte jabłko), przyprawy (np. kardamon, cynamon). Warto spróbować ugotować ją tak, by osiągnąć nieco luźniejszą strukturę, dodać mleka migdałowego, nasiona, pestki czy rodzynki. Takie śniadanie można również podać dziecku, wiedząc, że dobrze zacznie swój dzień.


Kolejną ciekawą propozycją jest owies, który można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Dzięki swojej konsystencji doskonale nadaje się na różnego rodzaju placki. Można go nawet potraktować jako dodatek do zupy.


Z kaszy jaglanej można również przygotować ?słodycze?. Pamiętajmy o tym, by przed ugotowaniem jej, przelać ją wodą (pozbędziemy się gorzkiego posmaku). Dzięki temu doskonale nadaje się na desery (np. z mlekiem migdałowym, sezonowymi owocami, przyprawami).


Propozycją obiadową jest pęczak. Doskonale komponuje się z sałatkami (np. z rukolą i granatem lub ze smażonymi kiełkami, cebulą, czosnkiem). Sobczak radzi, by nie łączyć kaszy z mięsem i rybami, przygotowywać kasze beztłuszczowo a dopiero na koniec dodać olej sezamowy lub lniany.

Komentarze (7)
Zaloguj się
  • tomek693

    Oceniono 9 razy 5

    A ja lubię kasze i wcale mięsa jak inni źreć nie muszę. Zdrowiej i smaczniej

  • piko.pl

    Oceniono 10 razy -10

    chyba produkcji kaszy obiecywał kasy ktoś ma hopla na kasy

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX