"Aż 90 proc. nowotworów zależy od czynników zewnętrznych, nie genetycznych". Chorujemy na własne życzenie? Jak się chronić?

To czy zachorujesz, to jedynie kwestia szczęścia bądź jego braku? To mit. Zanim zdasz się na ślepy - niekoniecznie łaskawy - los, sprawdź, co możesz zrobić, aby zminimalizować ryzyko powstania nowotworów. Bardzo wiele jest w naszych rękach - apelują eksperci podczas konferencji "Rusz się po zdrowie" zorganizowanej m. in. przez Centrum Onkologii w Warszawie.
Nowotwory są pierwszą przyczyną przedwczesnych zgonów Polaków, wyprzedzając choroby serca i krążenia - podkreśla podczas konferencji prof. dr hab. n. med. Witold Zatoński, kierownik Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów, Centrum Onkologii - Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie. To właśnie one są odpowiedzialne za przedwczesną śmierć co czwartego Europejczyka. I chociaż nie ma na nie magicznej tabletki nie oznacza to, że nie mamy żadnego wpływu na to, czy zachorujemy czy nie.



Nawet 90 proc. nowotworów nie zależy od czynników genetycznych

- Nawet 90% nowotworów jest zależnych od czynników zewnętrznych, a nie genetycznych. Palenie tytoniu, brak ruchu, zła dieta skutkująca niedoborem witamin i mikroelementów w organizmie oraz nadwagą - to jedne z najważniejszych i najłatwiejszych do kontrolowania czynników wpływających na ryzyko zachorowania na nowotwory - mówi prof. dr hab. n. med. Witold Zatoński, kierownik Zakładu Epidemiologii i Prewencji Nowotworów, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie w Warszawie.

Otyłość - przyczyna 40 proc. nowotworów trzonu macicy i przełyku i innych

Nawet 30% nowotworów, w tym tych złośliwych, jest związanych z nadwagą, otyłością, brakiem ruchu oraz złym odżywieniem. Tymczasem połowa Polaków ma nadwagę lub jest otyła.2

- Otyłość, do której często Polacy dochodzą niezauważalnie, szybko staje się ciężarem zarówno psychicznym, jak i zdrowotnym. Choroby jej towarzyszące utrudniają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i tym samym podnoszą ryzyko rozwoju nowotworów - mówi dr n. med. Marta Mańczuk, kierownik Pracowni Prewencji Pierwotnej w Zakładzie Epidemiologii i Prewencji Nowotworów Centrum Onkologii - Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie.

Otyłość jest przyczyną blisko 40% nowotworów trzonu macicy czy przełyku, ok. 25% nowotworów nerki i pęcherza żółciowego, a nawet ok. 10% nowotworów piersi. Upowszechnianie wiedzy o konieczności kontroli otyłości, na którą składają się prawidłowa dieta i aktywność sportowa, jest jednym z kluczowych zadań Programu - dodaje dr Mańczuk.

Warzywa i owoce - naturalne wspomaganie. Większość osób je lekceważy

Związek pomiędzy nawykami żywieniowymi, a odsetkiem zgonów w wyniku nowotworów ustala się na około 30%. Badania pokazują, że częste spożywanie warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowania na raka, gdyż zawierają one wiele substancji potencjalnie przeciwnowotworowych.

W diecie dorosłego człowieka obowiązkowo powinno znaleźć się miejsce dla przynajmniej pięciu porcji warzyw i owoców dziennie oraz roślin strączkowych czy pełnoziarnistych i produktów nisko przetworzonych.

Tymczasem, jak pokazują ostatnie dane, Polacy spożywają coraz mniej owoców. O połowę mniej niż Niemcy - zaznaczała Dr Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej Instytutu Żywności i Żywienia, dodając, że spożycie owoców w Niemczech wynosi 120 kg rocznie).

Wg przywołanych przez Agatę Ziemnicką-Łaskę badań przeprowadzonych w Szwecji, osoby będące na diecie opartej na warzywach i owocach żyły o 3 lata dłużej. Dodatkowo ilość spożywanych warzyw i owoców wpływa proporcjonalnie na samopoczucie. Badacze odkryli, że im więcej warzyw i owoców przyswajamy w ciągu dnia, tym jesteśmy szczęśliwsi i mamy lepszą ogólną kondycję psychiczną. Najszczęśliwsze ze wszystkich zaś okazały się osoby, które konsumują 7 lub więcej porcji zbawiennych produktów spożywczych dziennie.

Wprowadzenie aktywności fizycznej = redukcja zachorowania na raka okrężnicy

Rola aktywności fizycznej w zmniejszaniu ryzyka wystąpienia nowotworów złośliwych od lat jest przedmiotem wielu badań. Jednoznacznie wskazują one na bezpośredni związek regularnych ćwiczeń z redukcją ryzyka zachorowania na raka okrężnicy, jednego z najczęstszych współczesnych nowotworów.

Alarmujące jest to, że jako społeczeństwo jesteśmy coraz mniej aktywni fizycznie, według ostatnich danych coraz więcej dzieci w Polsce jest zwolnionych z lekcji wychowania fizycznego. W szkołach podstawowych odsetek takich uczniów wynosi 19%, a w ponadgimnazjalnych aż 36%. Jest to bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia w dorosłym życiu. Buduje i utrwala złe nawyki, które w późniejszym wieku trudniej zmienić - mówi dr Mańczuk, kierownik Pracowni Prewencji Pierwotnej Centrum Onkologii.

Minimum oczekiwane dla utrzymania dobrej kondycji to ćwiczenie trzy razy w tygodniu, przez co najmniej pół godziny. Jeszcze więcej korzyści przynoszą częstsze i intensywniejsze ćwiczenia.

- Nie trzeba zaczynać od wykupienia karnetu na siłownię czy na zajęcia fitness. Aktywnym fizycznie można być wszędzie, także w domu, bez konieczności korzystania ze specjalistycznego sprzętu. Dziś mamy ogromny dostęp do materiałów zamieszczonych w internecie, od których można zacząć, zanim wygospodarujemy czas na profesjonalne ćwiczenia pod okiem specjalisty. Zaczynamy od małych kroków, tak aby wysiłek fizyczny sprawiał nam przyjemność - mówi dr Agnieszka Jarosz, kierownik Centrum Promocji Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w Instytucie Żywności i Żywienia w Warszawie.

Europejski Kodeks Walki z Rakiem - przestrzegaj tych zasad!

Podstawowe znaczenie dla prewencji pierwotnej nowotworów mają zalecenia opisane i zebrane w Europejskim Kodeksie Walki z Rakiem opracowanym przez międzynarodowy komitet ekspertów z inicjatywy Unii Europejskiej. Kodeks jest zbiorem zasad, których wdrożenie może zminimalizować ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Zasady Kodeksu wdrażane są na poziomie krajowym przez rządy poszczególnych państw.

Oto jego zasady:

1. Nie pal. Jeśli już palisz, przestań. Jeśli nie potrafisz przestać, nie pal przy niepalących.

2. Wystrzegaj się otyłości.

3. Bądź codziennie aktywny ruchowo, uprawiaj ćwiczenia fizyczne.

4. Spożywaj więcej różnych warzyw i owoców: jedz co najmniej 5 porcji dziennie.

5. Jeśli pijesz alkohol - piwo, wino lub napoje wysokoprocentowe - ogranicz jego spożycie.

6. Należy unikać nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne.

7. Przestrzegaj ściśle przepisów dotyczących ochrony przed narażeniem na znane substancje rakotwórcze.

8. Kobiety po 25. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy.

9. Kobiety po 50. roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka piersi.

10. Kobiety i mężczyźni po 50. roku życia powinni uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka jelita grubego.

11. Bierz udział w programach szczepień ochronnych przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B.

Więcej informacji na stronie

www.kodekswalkizrakiem.pl.

Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Więcej o:
Komentarze (63)
"Aż 90 proc. nowotworów zależy od czynników zewnętrznych, nie genetycznych". Chorujemy na własne życzenie? Jak się chronić?
Zaloguj się
  • Gość: ania

    Oceniono 116 razy 90

    Dodawanie wypelniaczy do jedzenia powoduje ,ze ludzie jedza wiecej bo musza uzupelnic odpowiednie skladniki, kiedys ludzie jedli mniej ale wiecej wartosciowego jedzenia!

  • mieetek

    Oceniono 95 razy 77

    Zapomniano o kilku najważniejszych wskazówek.
    12. Nie jedz wędlin chrzczonych chemikaliami (czykli żadnych)
    13. Nie pij napojów słodzonych aspartamem(od Monsanto!), acetasulfami i edulcorantami.
    14. Nie jedz warzyw szczodrze naszpikowanymi sztucznymi nawozami i antybiotykami. Czyli wszystkich poza sezonem. A tych z Hiszpanii, czy Holandii o każdej porze roku.
    15. Nie jedz mięsa naszpikowanego nielegalnie hormonami, zwłaszcza cielęciny i kurczaków. Czyli prawie żadnego, a najbardziej importowanego z Unii. Najgorzej jest z mięsem z Holandii (najwięksi ludzie), Francji i Niemiec. W Stanach to w ogóle hormony dodaje się legalnie do paszy, ale chyba nie ma mięsa amerykańskiego w Polsce.
    16. Nie jedz ryb hodowanych. Zwłaszcza łososia (100% hodowlanego). Do ryb w hodowlach wiadrami się wysypuje paszę przerobioną ze zwierząt, farbę różową(!) i wiadra antybiotyków. Łosoś w naturze jest różowy od jedzenia krewetek, ale przecież nikt w hodowli nie będzie karmił łososi krewetkami :)
    17. Nie jedz krewetek, hodowanych na polach podobnych do ryżowych w różnych miejscach na świecie, karmionych w podobny sposób jak pkt 16
    18. itd itd

  • Gość: piotr

    Oceniono 58 razy 46

    Jak się bronić kiedy sąsiad ma dostęp do gazu a pali wszystkim co można spalić ?????????

  • Gość: 13f

    Oceniono 58 razy 42

    Ogólnie to zasada jest taka: artykuł, którego nagłówek kończy się tabloidowym pytaniem, a nawet dwoma, nadaje się do podtarcia i spuszczenia w klozecie.

  • Gość: 1ndeks

    Oceniono 104 razy 32

    Ja tam mysle ze nawet tak zbozny cal jak zachecanie ludzi do ruchu, nie usprawiedliwia takiej klamliwej propagandy. Twierdzenie ze 90% nowotworow jest pochodzenia srodowiskowego jest dosc ordynarnym klamstwem.

  • kol.3

    Oceniono 38 razy 24

    To dlaczego ludzie robią badania genetyczne w kierunku ewentualnego zachorowania na nowotwór?
    Mam wśród znajomych osoby super wysportowane, aktywne i z nowotworami. Wykańczają nas złe geny i stresy, papierosy.

  • x.i

    Oceniono 28 razy 24

    90% jednostek chorobowych, 90% zachorowań? i jakie jest źródło tych rewelacji?
    nieważne, chodzi o klik klik

  • Gość: Andrzej

    Oceniono 25 razy 23

    Powszechnie znaną i uniwersalną jednostką masy ,objętości jest porcja.:) Ogólnie wiadomo,że istnieją porcje duże ,średnie i małe.Czasami bywają słuszne porcje.A przecież od dawna obowiązuje system miar i wag SI ,gdzie jednostką masy jest 1kg (tysiąc gramów) Więc zamiast posługiwać się miarami typu szklanka ,łyżka ,porcja, mówmy ,piszmy o ilości gramów danego pokarmu . Wobec powszechnie dostępnych wag kuchennych ,przepisy dietetyczne staną się bardziej zrozumiane . Wykluczy to błędy i nieporozumienia żywieniowe które dietetycy i dziennikarze od żywienia sami prowokują;(.

  • mieetek

    Oceniono 14 razy 12

    23 razy częściej rak płuc występuje u mężczyzn wśród palaczy, 13 razy częściej wśród palaczek.
    Genetyczne prdeyspozycje to nie wszystko. Trzeba je jeszcze uruchomić poprzez wnoszenie czynników powodujących więcej błędów genetycznych w DNA komórek.
    Podobnie jest z rakiem skóry wśród białych ludzi w słonecznych krajach.

    www.lung.org/lung-disease/lung-cancer/resources/facts-figures/lung-cancer-fact-sheet.html
    Smoking, a main cause of small cell and non-small cell lung cancer, contributes to 80 percent and 90 percent of lung cancer deaths in women and men, respectively. Men who smoke are 23 times more likely to develop lung cancer. Women are 13 times more likely, compared to never smokers.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX