Masło kakaowe - smaczny kosmetyk

Niegdyś odpad w procesie produkcji kakao, a dziś jeden z cenionych tłuszczów roślinnych. Znajdziemy go nie tylko w czekoladzie, ale także sporej ilości kosmetyków i niektórych produktach leczniczych. Zobacz do czego się przyda.

Masło kakaowe (znane także jako olej kakaowy) to tłuszcz roślinny, otrzymywany z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Aby je pozyskać, owoce najpierw poddaje się fermentacji. W jej wyniku otrzymuje się ziarna, które następnie tłoczy się na ciepło. Po zebraniu tłuszczu pozostaje z nich tzw. kuch, z którego następnie wytwarza się kakao w proszku. Za ojca tej metody pozyskiwania kakao i tłuszczu kakaowego uznawany jest holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten - założyciel istniejącej do dziś firmy Van Houten, produkującej wysokiej jakości napoje czekoladowe.

 

 

W czekoladzie, kosmetykach, czopkach i perfumach

 

Masło kakaowe to jednak nie tylko produkt uboczny produkcji kakao. Przede wszystkim nadaje się do jedzenia. To na jego bazie powstaje czekolada - także biała, w której masło jest jedynym składnikiem pochodzącym z kakaowca.

 

Olej kakaowy, tak jak masło shea, ma stałą konsystencję, jednak rozpuszcza się pod wpływem kontaktu ze skórą. Z tego powodu przydaje się w farmacji, szczególnie do wyrobu czopków i globulek. Znajdziemy go także w wielu kosmetykach, które mają zadbać o kondycję skóry (takich jak odżywczy balsam czy krem), mydłach oraz kosmetykach kolorowych, np. szminkach.

 

Masło rafinowane można wykorzystać ponadto do wyrobu perfum. Ze względu na zdolność pochłaniania zapachów nadaje się do tzw. enfleurage a froid - metody otrzymywania olejków eterycznych z delikatnych kwiatów. Ich płatki lub inne pachnące części umieszcza się w tłuszczu przez wiele dni, aż do całkowitego nasycenia go zapachem, uzyskując w ten sposób pomadę, z której następnie - przy użyciu alkoholu - wytwarza się tzw. absolut. Współcześnie metodę tę niemal zupełnie porzucono, przede wszystkim ze względu na wysokie koszty.

 

Naturalny kosmetyk

 

Masło kakaowe to przede wszystkim sprzymierzeniec przesuszonej skóry. Podobnie jak większość olejów roślinnych, doskonale natłuszcza, zapobiegając utracie wody, a przy tym dobrze się wchłania, nie pozostawiając tłustej warstwy. Nadaje się zarówno do skóry normalnej, wrażliwej, jak i naczynkowej. Zwłaszcza zimą, kiedy niekorzystne warunki atmosferyczne oraz klimatyzacja przyczyniają się do pogorszenia jej kondycji. Aby pomogło, wystarczy niewielką ilość rozgrzać w dłoniach, a następnie wsmarować w wybrany obszar ciała.

 

Tłuszcz ten przyda nam się również latem. Często wchodzi bowiem z skład preparatów przeznaczonych do nakładania przed i po opalaniu, przede wszystkim jako produkt poprawiający koloryt skóry (czytaj także: Zdrowa opalenizna? To możliwe!). Właściwości takie zawdzięczamy m.in. zawartości witaminy K, która używana jest zewnętrznie w celu zmniejszania zaczerwienienia oraz widoczności pajączków, drobnych wylewów czy siniaków.

 

Podobnie jak masło shea czy olej makadamia, masło kakaowe bywa również pomocne w zwalczaniu rozstępów. Pomoże zatem kobietom w ciąży, których skóra - szczególnie na brzuchu - potrzebuje dodatkowego wsparcia. Z kolei ze względu na zawartość przeciwutleniaczy przyda się w walce z procesami starzenia, a więc i do cery dojrzałej.

 

Masło kakaowe sprawdza się również w aromaterapii. Samo w sobie ma bowiem lekki czekoladowy smak i aromat. Masaż z jego dodatkiem nie tylko odżywi skórę i odpręży, ale również ukoi zmysły. Uwaga - choć masło kakaowe rzadko wywołuje reakcje alergiczne, przed jego nałożeniem na większe partie ciała, warto dzień wcześniej wypróbować je na niewielkim fragmencie skóry.

 

Czytaj również:

 

Siniaki bez wyraźnej przyczyny - trzeba się martwić?

 

Masaż szyty na miarę - dobierz go do potrzeb

 

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby skóra dłużej zachowała młodość

 

Jak się z nim obchodzić?

 

Ze względu na swój skład, masło kakaowe - zwłaszcza to rafinowane - jest dosyć trwałe. Jeśli będziemy się z nim odpowiednio obchodzić, tzn. trzymać je w szczelnym opakowaniu, chroniąc przed oddziaływaniem promieni słonecznych, nie straci swoich właściwości nawet przez 5 lat. To całkiem nieźle, bo nie należy do najtańszych. Cena za porcję o wadze 50 g to 10 złotych (podobnie jak w przypadku oleju makadamia).

 

Jak odróżnić masło nierafinowane od rafinowanego? Pierwsze ma kremowy kolor i delikatny zapach kakao, podczas, gdy drugie pozbawione jest zazwyczaj zarówno koloru, jak i zapachu. Choć w nierafinowanym więcej jest substancji cennych dla naszej skóry, rafinowane lepiej nadaje się do produkcji kosmetyków, ponieważ nie zmienia ich zapachu, a przy tym jest trwalsze.

Kupując masło kakaowe trzeba się przygotować na to, że choć w kontakcie ze skórą łatwo się topi, w formie stałej jest trudne do podzielenia, a także wyjęcia z opakowania (niekiedy trzeba w tym celu użyć ostrego noża). Korzystanie z niego można sobie ułatwić, topiąc tłuszcz w kąpieli wodnej, a następnie dodając do niego około 10-20% innego, płynnego oleju roślinnego (polecamy np. bogaty w witaminę E olej słonecznikowy). Aby ułatwić sobie zadanie, można nabyć masło w pastylkach, które łatwo wyjąć z opakowania.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku

Więcej o: