Mas這 kakaowe - smaczny kosmetyk

Niegdy odpad w procesie produkcji kakao, a dzi jeden z cenionych t逝szcz闚 ro郵innych. Znajdziemy go nie tylko w czekoladzie, ale tak瞠 sporej ilo軼i kosmetyk闚 i niekt鏎ych produktach leczniczych. Zobacz do czego si przyda.

Mas這 kakaowe (znane tak瞠 jako olej kakaowy) to t逝szcz ro郵inny, otrzymywany z dojrza造ch owoc闚 kakaowca w豉軼iwego. Aby je pozyska, owoce najpierw poddaje si fermentacji. W jej wyniku otrzymuje si ziarna, kt鏎e nast瘼nie t這czy si na ciep這. Po zebraniu t逝szczu pozostaje z nich tzw. kuch, z kt鏎ego nast瘼nie wytwarza si kakao w proszku. Za ojca tej metody pozyskiwania kakao i t逝szczu kakaowego uznawany jest holenderski chemik Coenraad Johannes van Houten - za這篡ciel istniej帷ej do dzi firmy Van Houten, produkuj帷ej wysokiej jako軼i napoje czekoladowe.

W czekoladzie, kosmetykach, czopkach i perfumach

Mas這 kakaowe to jednak nie tylko produkt uboczny produkcji kakao. Przede wszystkim nadaje si do jedzenia. To na jego bazie powstaje czekolada - tak瞠 bia豉, w kt鏎ej mas這 jest jedynym sk豉dnikiem pochodz帷ym z kakaowca.

Olej kakaowy, tak jak mas這 shea, ma sta陰 konsystencj, jednak rozpuszcza si pod wp造wem kontaktu ze sk鏎. Z tego powodu przydaje si w farmacji, szczeg鏊nie do wyrobu czopk闚 i globulek. Znajdziemy go tak瞠 w wielu kosmetykach, kt鏎e maj zadba o kondycj sk鏎y (takich jak od篡wczy balsam czy krem), myd豉ch oraz kosmetykach kolorowych, np. szminkach.

Mas這 rafinowane mo積a wykorzysta ponadto do wyrobu perfum. Ze wzgl璠u na zdolno嗆 poch豉niania zapach闚 nadaje si do tzw. enfleurage a froid - metody otrzymywania olejk闚 eterycznych z delikatnych kwiat闚. Ich p豉tki lub inne pachn帷e cz窷ci umieszcza si w t逝szczu przez wiele dni, a do ca趾owitego nasycenia go zapachem, uzyskuj帷 w ten spos鏏 pomad, z kt鏎ej nast瘼nie - przy u篡ciu alkoholu - wytwarza si tzw. absolut. Wsp馧cze郾ie metod t niemal zupe軟ie porzucono, przede wszystkim ze wzgl璠u na wysokie koszty.

Naturalny kosmetyk

Mas這 kakaowe to przede wszystkim sprzymierzeniec przesuszonej sk鏎y. Podobnie jak wi瘯szo嗆 olej闚 ro郵innych, doskonale nat逝szcza, zapobiegaj帷 utracie wody, a przy tym dobrze si wch豉nia, nie pozostawiaj帷 t逝stej warstwy. Nadaje si zar闚no do sk鏎y normalnej, wra磧iwej, jak i naczynkowej. Zw豉szcza zim, kiedy niekorzystne warunki atmosferyczne oraz klimatyzacja przyczyniaj si do pogorszenia jej kondycji. Aby pomog這, wystarczy niewielk ilo嗆 rozgrza w d這niach, a nast瘼nie wsmarowa w wybrany obszar cia豉.

T逝szcz ten przyda nam si r闚nie latem. Cz瘰to wchodzi bowiem z sk豉d preparat闚 przeznaczonych do nak豉dania przed i po opalaniu, przede wszystkim jako produkt poprawiaj帷y koloryt sk鏎y (czytaj tak瞠: Zdrowa opalenizna? To mo磧iwe!). W豉軼iwo軼i takie zawdzi璚zamy m.in. zawarto軼i witaminy K, kt鏎a u篡wana jest zewn皻rznie w celu zmniejszania zaczerwienienia oraz widoczno軼i paj帷zk闚, drobnych wylew闚 czy siniak闚.

Podobnie jak mas這 shea czy olej makadamia, mas這 kakaowe bywa r闚nie pomocne w zwalczaniu rozst瘼闚. Pomo瞠 zatem kobietom w ci捫y, kt鏎ych sk鏎a - szczeg鏊nie na brzuchu - potrzebuje dodatkowego wsparcia. Z kolei ze wzgl璠u na zawarto嗆 przeciwutleniaczy przyda si w walce z procesami starzenia, a wi璚 i do cery dojrza貫j.

Mas這 kakaowe sprawdza si r闚nie w aromaterapii. Samo w sobie ma bowiem lekki czekoladowy smak i aromat. Masa z jego dodatkiem nie tylko od篡wi sk鏎 i odpr篹y, ale r闚nie ukoi zmys造. Uwaga - cho mas這 kakaowe rzadko wywo逝je reakcje alergiczne, przed jego na這瞠niem na wi瘯sze partie cia豉, warto dzie wcze郾iej wypr鏏owa je na niewielkim fragmencie sk鏎y.

Czytaj r闚nie:

Siniaki bez wyra幡ej przyczyny - trzeba si martwi?

Masa szyty na miar - dobierz go do potrzeb

Celuj w zmarszczki - proste sposoby, aby sk鏎a d逝瞠j zachowa豉 m這do嗆

Jak si z nim obchodzi?

Ze wzgl璠u na sw鎩 sk豉d, mas這 kakaowe - zw豉szcza to rafinowane - jest dosy trwa貫. Je郵i b璠ziemy si z nim odpowiednio obchodzi, tzn. trzyma je w szczelnym opakowaniu, chroni帷 przed oddzia造waniem promieni s這necznych, nie straci swoich w豉軼iwo軼i nawet przez 5 lat. To ca趾iem nie幢e, bo nie nale篡 do najta雟zych. Cena za porcj o wadze 50 g to 10 z這tych (podobnie jak w przypadku oleju makadamia).

Jak odr騜ni mas這 nierafinowane od rafinowanego? Pierwsze ma kremowy kolor i delikatny zapach kakao, podczas, gdy drugie pozbawione jest zazwyczaj zar闚no koloru, jak i zapachu. Cho w nierafinowanym wi璚ej jest substancji cennych dla naszej sk鏎y, rafinowane lepiej nadaje si do produkcji kosmetyk闚, poniewa nie zmienia ich zapachu, a przy tym jest trwalsze.

Kupuj帷 mas這 kakaowe trzeba si przygotowa na to, 瞠 cho w kontakcie ze sk鏎 豉two si topi, w formie sta貫j jest trudne do podzielenia, a tak瞠 wyj璚ia z opakowania (niekiedy trzeba w tym celu u篡 ostrego no瘸). Korzystanie z niego mo積a sobie u豉twi, topi帷 t逝szcz w k徙ieli wodnej, a nast瘼nie dodaj帷 do niego oko這 10-20% innego, p造nnego oleju ro郵innego (polecamy np. bogaty w witamin E olej s這necznikowy). Aby u豉twi sobie zadanie, mo積a naby mas這 w pastylkach, kt鏎e 豉two wyj望 z opakowania.

Do陰cz do serwisu Zdrowie na Facebooku

Wi璚ej o: