Mas這 shea - do sk鏎y przesuszonej i opalania

Mas這 shea, to jeden ze skarb闚 Afryki Subsaharyjskiej. Nie do嗆, 瞠 nadaje si do jedzenia, to jeszcze ma wiele zastosowa kosmetycznych. Przyda si zw豉szcza do sk鏎y przesuszonej i sk這nnej do podra積ie, a tak瞠 piel璕nacji zniszczonych w這s闚.

Do陰cz do serwisu Zdrowie na Facebooku

Mas這 shea, zwane tak瞠 mas貫m karité lub mas貫m galam, pozyskuje si z nasion Mas這sza Parki, zwanego równie drzewem mas這wym. W porównaniu do innych t逝szczów ro郵innych zawiera ono znikom ilo嗆 witaminy E, zwanej równie "witamin m這do軼i" - cennego przeciwutleniacza, chroni帷ego komórki przed procesami starzenia. Jej niedobór nie oznacza jednak, 瞠 t逝szcz ten nie przyda si do piel璕nacji skóry - wr璚z przeciwnie.

Dla skóry przesuszonej i wra磧iwej

Dzi瘯i wysokiej zawarto軼i kwasu oleinowego mas這 shea doskonale od篡wia i zmi瘯cza skór, zapobiegaj帷 jej przesuszaniu. Jednocze郾ie jest bogate w polifenole, które wykazuj dzia豉nie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, pomocne m.in. przy stanach zapalnych, 逝szczycy oraz zrogowaceniach, a tak瞠 opó幡ia procesy starzenia si skóry.

Po mas這 shea mog zatem si璕a przede wszystkim osoby maj帷e problem z nadmiernie przesuszaj帷 si skór, a tak瞠 sk這nno軼i do alergii i atopii. Z tego powodu znajdziemy je przede wszystkim w balsamach i pomadkach ochronnych, przeznaczonych zw豉szcza dla cery wra磧iwej. Ze wzgl璠u na 豉godne dzia豉nie oraz niskie w豉軼iwo軼i alergizuj帷e, cz瘰to wchodzi równie w sk豉d preparatów przeznaczonych dla niemowl徠 - zw豉szcza emolientów, dbaj帷ych o dobre nat逝szczenie i nawil瞠nie skóry. Znajdziemy je ponadto w kosmetykach dla kobiet w ci捫y - przede wszystkim tych, które zapobiegaj tworzeniu si rozst瘼ów. Spotka je mo積a równie w sk豉dzie preparatów przeciwzmarszczkowych.

T逝szcz ten wchodzi ponadto cz瘰to w sk豉d niektórych leków. Z jego dodatkiem produkuje si mi璠zy innymi czopki.

Ochrona przed s這鎍em i mrozem

Mas這 to pomo瞠 równie ochroni skór przed promieniowaniem s這necznym. W豉軼iwo嗆 t zawdzi璚za zawarto軼i kwasu cynamonowego, który jest naturalnym, cho niezbyt wysokim filtrem przeciws這necznym, a przy tym  ma dzia豉nie antybakteryjne. Na pla篡 mas這 shea przyda si równie do ochrony ko鎍ówek w這sów przed szkodliwym wp造wem wiatru i s這鎍a, a tak瞠 z豉godzi lekkie podra積ienia skóry po opalaniu.

Z powodzeniem mo瞠my je stosowa nie tylko latem, ale równie zim. Wsmarowane w twarz (w tym i usta) oraz d這nie na oko這 pó godziny przed wyj軼iem z domu 鈍ietnie nat逝軼i i ochroni skór przed mrozem.

Wreszcie mas這 shea nadaje si równie do jedzenia. W Afryce wykorzystywane jest w tym celu od wieków. Stosuje si je przede wszystkim do sma瞠nia. Zgodnie z prawem unijnym i polskim mo積a je równie dodawa do czekolady, jako zamiennik mas豉 kakaowego, jednak jego ilo嗆 w produkcie nie powinna przekracza 5%.

Jak stosowa?

Mas豉 shea mo積a u篡wa przede wszystkim jako regeneruj帷ej od篡wki do skóry przesuszonej, zw豉szcza na d這niach, 這kciach, kolanach i stopach. Przyda si równie do piel璕nacji wra磧iwych okolic oczu, przesuszonych skórek wokó paznokci, a tak瞠 jako preparat poprawiaj帷y kondycj (a zw豉szcza elastyczno嗆) skóry.

Niewielk ilo嗆 t逝szczu nale篡 rozgrza i zmi瘯czy w d這niach, a nast瘼nie nak豉da na wybrane partie cia豉. Pod wp造wem temperatury cia豉 mas這 rozpu軼i si, a dzi瘯i lekkie konsystencji nasza skóra 豉two je wch這nie. Mo瞠my równie nasmarowa nim na noc przesuszon skór na d這niach lub stopach, a nast瘼nie na這篡 - odpowiednio - bawe軟iane r瘯awiczki lub skarpetki. Dzi瘯i temu, rano powinna by bardziej mi瘯ka i g豉dka.

T逝szcz ten przyda si równie jako maska do w這sów, szczególnie przesuszonych i zniszczonych - zarówno oddzia造waniem czynników zewn皻rznych, jak i niew豉軼iwej piel璕nacji i farbowania. Niektórzy polecaj go równie przeciw nadmiernemu puszeniu si w這sów. Mo積a nak豉da go na ca貫 w這sy (wtedy od篡wi równie skór g這wy i z豉godzi podra積ienia) lub na same ko鎍ówki. Przyda si tak瞠 jako od篡wka do brwi.

Podobnie, jak w przypadku nak豉dania na skór, niewielk ilo嗆 mas豉 nale篡 rozgrza w d這niach, a nast瘼nie rozprowadzi na w這sach. Aby uzyska najlepsze efekty warto pozostawi je na w這sach na minimum pó godziny (cho mo積a i na ca陰 noc). Trzeba jedynie pami皻a o tym, 瞠 zmywanie go mo瞠 troch potrwa. Najlepiej najpierw na這篡 na w這sy balsam i masowa przez kilka minut, a dopiero pó幡iej 2-3 razy umy je za pomoc szamponu.

Mas這 nieoczyszczone kontra rafinowane

Mas這 koloru ó速ego lub be穎wego jest pozyskiwane metod tradycyjn, czyli podczas wygotowywania nasion. Ma zwykle posta mi瘯kich grudek lub g豉dkiej pasty i charakterystyczny, orzechowy zapach. Jest ono lepsze dla naszej urody, poniewa zawiera wi璚ej warto軼iowych polifenoli. Ma jednak zazwyczaj dwie wady. Przede wszystkim mo瞠my w nim znale潭 zanieczyszczenia, np. 逝pinki nasion, a poza tym bywa równie dro窺ze.

Z kolei mas這 koloru bia貫go to t逝szcz oczyszczony, rafinowany, niekiedy przy pomocy chemicznych rozpuszczalników (najlepiej to sprawdzi u producenta). W trakcie tego procesu znika nie tylko kolor, ale i naturalny zapach mas豉 - w tym równie cz窷 cennych substancji aktywnych, zw豉szcza przeciwutleniaczy. Mas這 takie ma jednak t zalet, 瞠 jest pozbawione zanieczyszcze, a wi璚 lepiej sprawdza si w produkcji kosmetyków.

Mas這 shea najlepiej przechowywa w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkni皻ym pojemniku. Termin przydatno軼i do u篡cia wynosi zwykle od kilku do kilkunastu miesi璚y (mas這 zachowuje swoje w豉軼iwo軼i oko這 1-1,5 roku). Powinien si znajdowa na opakowaniu. Je郵i jednak kupujemy mas這 na wag, warto o niego dopyta.

Wi璚ej o:
Komentarze (1)
Mas這 shea - do sk鏎y przesuszonej i opalania
Zaloguj si
  • joanna_can

    0

    Uzywam kazdego dnia, chwale sobie.

Aby oceni zaloguj si lub zarejestrujX