Olej jojoba - panaceum na problemy skórne

Ze względu na swoje właściwości, olej jojoba przypomina tłuszcze z wieloryba i rekina. Przyda się zarówno do skóry wrażliwej, przesuszonej, jak i przetłuszczającej się. Pomoże przy trądziku i rozstępach.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku

 

Olej jojoba w rzeczywistości wcale nie jest olejem. To ciekły wosk, pozyskiwany z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej, niewielkiego krzewu rosnącego w Ameryce Południowej, południowych rejonach Azji oraz Afryce.

 

Już Indianie zauważyli, że zbawiennie wpływa zarówno na skórę, jak i włosy. Podgrzane nasiona rozdrabniali w moździerzu, uzyskując w ten sposób tłustą substancję, którą stosowali podobnie, jak my balsamy do ciała lub odżywki.

 

Olej jojoba: w zastępstwie olejów z wieloryba i rekina

 

Choć jest on substancją roślinną, ze względu na swój skład ma co nieco wspólnego z olejami pochodzenia zwierzęcego, konkretnie z wieloryba i rekina. W związku z tym bywa wykorzystywany jako ich zamiennik.

 

Ze względu na  sporą zawartość palmitynianu cetylu, olej jojoba jest podobny do spermacetu, czyli oleju pozyskiwanego niegdyś z kaszalotów. Związek ten przede wszystkim natłuszcza i odżywia skórę oraz włosy.

 

Jednocześnie jest on również dobrym źródłem skwalenu, będącego istotnym składnikiem tłuszczu z wątroby rekina oraz płaszcza lipidowego naszej skóry. Substancja ta chroni skórę przed nadmiernym przesuszeniem, a także wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne.

 

Podobnie jak w innych olejach znajdziemy w nim ponadto witaminę E, a więc silny przeciwutleniacz oraz Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (czyli NNKT, znane także jako witamina F). Ochronią naszą skórę przed procesami starzenia, wspomogą regenerację naskórka, odżywią i natłuszczą.

 

Komu się przyda?

 

Olej jojoba bywa niekiedy nazywany emolientem, a to ze względu na właściwości łagodzące oraz wspomagające zachowanie odpowiedniego nawilżenia skóry. Jego zaletą jest lekka konsystencja, dzięki której dobrze się wchłania. W związku z tym można go stosować zarówno do skory suchej, jak i przetłuszczającej się.

 

Z tego powodu przyda się przede wszystkim osobom mającym problemy z trądzikiem, a także wrażliwą skórę. Przy tym pomoże ochronić przed szkodliwym wpływem czynników zewnętrznych, a więc słońca i mrozu.

 

Olej jojoba zaleca się ponadto do skóry zrogowaciałej oraz dojrzałej. Sprawi bowiem, że stanie się ona bardziej miękka, odżywiona i elastyczna. Z tych samych powodów możemy go często znaleźć w preparatach na rozstępy, także tych dla kobiet w ciąży.

 

Balsam, odżywka, pomadka ochronna


Oleju tego można używać przede wszystkim w zastępstwie balsamu do ciała - szczególnie do stref przesuszonych oraz narażonych na niekorzystny wpływ czynników atmosferycznych, jak np. łokcie, stopy czy dłonie. Wystarczy wetrzeć jego niewielką ilość w skórę, która wymaga natłuszczenia. Niektórzy mieszają również odrobinę oleju z kremem lub balsamem (oczywiście takim, który go nie zawiera) i taką mieszaniną smarują problematyczne miejsca.

 

Można go także dodać do odżywki do włosów, dzięki czemu staną się one odżywione i miękkie. Podobnie jak wazelina, olej jojoba z powodzeniem zastąpi też pomadkę ochronną lub odżywczą. Pomoże przede wszystkim w przypadku suchych i spierzchniętych ust. W sprzedaży dostępne są również preparaty z olejem jojoba, przeznaczone do pielęgnacji łamiących się paznokci i przesuszonych skórek wokół nich. Możesz również wypróbować go jako środka do demakijażu, jeśli po zwykłych preparatach piecze cię skóra wokół oczu.

 

Ojej jojoba: jak przechowywać?

 

W sprzedaży dostępny jest zarówno olej rafinowany, jak i tłoczony na zimno. Obydwa przechowuje się w temperaturze pokojowej, najlepiej bez dostępu światła i powietrza.

 

Ten pierwszy ma jasnozłoty kolor i jest bezzapachowy, a przy tym wyjątkowo wytrzymały na wysokie temperatury. Według producentów nie zmieni swoich własności nawet wtedy, gdy podgrzejemy go do temperatury 300 stopni Celsjusza. Jest ponadto bardzo trwały. Dzięki temu sprawdzi się zarówno jako olejek do masażu, jak również składnik i utrwalacz kosmetyków, w tym również perfum.

 

Olej tłoczony na zimno ma natomiast bursztynową barwę i lekko orzechowy zapach. Podobnie jak olej rafinowany jest ciekły w temperaturze pokojowej, natomiast schłodzony twardnieje i matowieje. Najlepiej sprawdzi się jako naturalny kosmetyk, np. balsam do skóry czy odżywka do włosów i paznokci.

Więcej o: