Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie

Wiele osób kojarzy go przede wszystkim z silnym środkiem przeczyszczającym. Tymczasem oprócz zastosowań leczniczych, jest on także dobrym i stosunkowo niedrogim naturalnym kosmetykiem.

Dołącz do serwisu Zdrowie na Facebooku!

 

Olej rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego metodą tłoczenia na zimno i wygotowywania. Takie przygotowanie pozwala na usunięcie z nasion trujących substancji  - rycyny oraz rycyniny, których spożycie wywołuje potencjalnie śmiertelne zatrucie.

 

Olej pozbawiony toksyn przeznaczony jest do  spożycia, celów leczniczych i kosmetycznych. Ma gęstą konsystencję i jasnożółtą barwę.

 

Na przeczyszczenie, ale nie dla każdego

Olej rycynowy kojarzymy przede wszystkim ze środkiem na zaparcia. Za tę właściwość odpowiedzialny jest występujący w nim kwas rycynolowy. Po podaniu doustnym (osobie dorosłej wystarczy dawka 1-2 łyżek dziennie) powoduje on podrażnienie jelita cienkiego, wzmacniając perystaltykę oraz ułatwiając upłynnianie treści jelitowej i przeczyszczenie. Wypróżnienie następuje zwykle po około 2-6 godzinach od przyjęcia oleju.

 

W związku z tak silnym działaniem nie powinniśmy stosować go dłużej niż przez kilka dni, a także w dawce większej niż zalecana. Zażywany zbyt długo może prowadzić do zaburzenia gospodarki wodno-elektrolitowej, braku łaknienia, wystąpienia dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a także zaostrzenia istniejących stanów zapalnych.

 

Nie podaje się go również dzieciom do ukończenia 12 roku życia, a nastolatkom - wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Całkiem zrezygnować z  jego stosowania muszą osoby mające problemy z jelitami, w tym przede wszystkim niedrożność jelit i owrzodzenie, a także stany zapalne w obrębie jamy brzusznej oraz bóle brzucha o nieustalonej przyczynie. Nie powinny po niego sięgać również kobiety w ciąży.

 

Olej ten przydaje się ponadto do wytwarzania innych środków leczniczych. Służy np. do wyrobu kremów i maści, zawiesin i kropli (m.in. do oczu), a także jako środek zmiękczający do przygotowywania różnego rodzaju tabletek.

 

Czytaj również:

 

Ból brzucha - powiedz, gdzie i jak ci dokucza. Na podstawie objawów można postawić wstępną diagnozę

 

Ból podbrzusza - znajdź przyczynę

 

Zamiast odżywki i balsamu

 

Olej rycynowy, pod nazwą „castor oil”, znajdziemy również w wielu kosmetykach. Przyda się zwłaszcza jako środek na poprawę kondycji i wyglądu włosów, rzęs i brwi. Nie tylko je wzmocni, ale sprawi również, że staną się lśniące i miękkie. Sprawdzi się szczególnie jako maska na przesuszone i łamliwe włosy oraz rozdwajające się końcówki. Ze względu na wzmacniające działanie można go również stosować na osłabione, łamliwe paznokcie oraz przesuszony naskórek wokół nich.

Na rzęsy najlepiej nakładać go w niewielkiej ilości, przy pomocy oczyszczonej szczoteczki po tuszu do rzęs. Odżywczą maskę do nakładania na całe włosy uzyskamy natomiast mieszając go  z naftą kosmetyczną, oliwą lub żółtkiem. Miksturę trzymamy na włosach przez około 30 minut, a później zmywamy szamponem.

Olej ten często wchodzi również w skład preparatów do pielęgnacji ciała (np. balsamów, kremów, lotionów) oraz pomadek ochronnych. Dobrze chroni skórę przed przesuszeniem, a także negatywnym wpływem czynników atmosferycznych. Ma przy tym właściwości zmiękczające i wygładzające, a także działa lekko przeciwzapalnie. Z tego powodu można go również stosować m.in. na twardą, zrogowaciałą skórę stóp oraz przesuszoną skórę na łokciach.

Więcej o:
Komentarze (2)
Olej rycynowy - nie tylko na przeczyszczenie
Zaloguj się
  • Izabela Korwińska

    Oceniono 2 razy 2

    Zapomniana metoda mojej babci, ale przecież teraz są bezpieczne środki, takie jak dicopeg, które nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego, nie rozleniwiają jelit, nie uzależniają i zostają wydalone w niezmienionej formie, można je bez obaw stosować przez dłuższy czas.

  • zrjn

    Oceniono 4 razy 2

    Niech autor wypije olej rycynowy.
    Jak przeżyje, to będzie miał prawo pisać dalej.
    zrjn.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX