Potas

red.
03.08.2007 , aktualizacja: 16.09.2013 13:10
A A A Drukuj
Bogatym źródłem potasu są przede wszystkim owoce i warzywa. Najwięcej jest go m.in. w bananach oraz pomarańczach

Bogatym źródłem potasu są przede wszystkim owoce i warzywa. Najwięcej jest go m.in. w bananach oraz pomarańczach (Shutterstock)

Potas odgrywa w ludzkim organizmie szczególną rolę. Uczestniczy w przewodzeniu impulsów przez neurony, a jego niedobór może poważnie osłabić mięśnie.
Podstawowe informacje

Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania węglowodanów i białek.

Zapotrzebowanie

Potas jest bardzo rozpowszechnionym pierwiastkiem w przyrodzie. Dla dorosłych zaleca się 2000 mg na dobę. Obecnie jednak wielu dietetyków zaleca nie mniej niż 3500 mg na dobę. Taka ilość ogranicza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego .

Źródło:

  • Większość owoców (banany, sok pomarańczowy)

  • Warzywa - ziemniaki

  • Nabiał - jogurt

  • Ryby

  • Mięso

  • Drób

    Im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas.

    Niedobory

    Objawy braku potasu: Pobudzenie, osłabienie, wymioty, mdłości, zaburzenia zachowania, nieregularne bicie serca . Potas jest zdecydowanie mniej eliminowany z potem niż podczas przedłużających się wymiotów, biegunki , stosowania leków odwadniających.

    Ważne informacje

    Potas przechodzi do wody podczas gotowania pokarmów. Zarówno leki przeczyszczające, jak i leki na odwodnienie wypłukują potas z organizmu - powinny być one stosowane pod ścisła kontrolą lekarza. Istnieją leki odwadniające oszczędzające potas - wówczas należy często kontrolować jego poziom w organizmie. Kontrole są także wskazane w przypadku brania leków takich jak furosemid, czy hydroksychlorotiazyd (diuretyki nie oszczędzające potasu). Dieta bogata w banany, ziemniaki i sok pomarańczowy powinna szybko pokryć wszelkie straty potasu związane z przyjmowaniem leków.

    Dołącz do nas na Facebooku!

    Czytaj także:

    Hiperkaliemia

  • Zobacz także

    Zobacz więcej na temat:

    • 1
    Skomentuj:
    Zaloguj się

    Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

    Zapytaj eksperta

    dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

    Gastrolog radzi

    Emilia Gnybek-Ciosek

    Skuteczne odchudzanie

    Agnieszka Iwaszkiewicz

    Życie rodzinne

    Katarzyna Albrecht-Stanisławska

    Zdrowie małego dziecka

    Michał Lew-Starowicz

    Problemy seksualne

    Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

    Zdrowa dieta

    Zadaj pytanie ekspertowi