Siarka - rola, źródła, nadmiar, niedobór

Siarka to niezbędny na zdrowia człowieka pierwiastek. Wchodzi w skład niektórych aminokwasów oraz witamin. Wykorzystywana jest m.in. do produkcji leków oraz środków barwiących.
Dołącz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

Organizm ludzki wykorzystuje siarkę jako składnik witaminy B1 (tiaminy), metioniny niezbędnej do budowy aminokwasów. Siarka stabilizuje połączenia białkowe, szczególnie wchodzi w skład tych białek, które budują włosy, paznokcie , skórę. Nie ma wskazań co do dobowego zapotrzebowania na siarkę jak również nie spotyka się chorób związanych z jej niedoborem.

Źródła:

  • Białka pochodzenia mięsnego

  • Jaja

  • Mleko



    Czytaj także:

    Nikiel

    Potas

    Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

    Kapsaicyna, ogień prosto z natury

    Saponiny

  • Więcej o: