Kwas askorbinowy - C

Kwas askorbinowy to organiczny związek chemiczny, lepiej znany jako witamina C. Niedobór tej witaminy może wywołać szkorbut, a także poważnie uszkodzić naczynia krwionośne.
Dołącz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

  • Stanowi ważny element syntezy kolagenu który jest "cementem" utrzymującym tkanki miedzy sobą. Dlatego ma wpływ na utrzymanie w zdrowiu zębów, dziąseł i kości.

  • Wspomaga gojenie się ran skóry oraz załamań kości.

  • Zapobiega szkorbutowi, wspomaga odporność na infekcje, bierze udział w leczeniu przeziębień.

  • Wzmacnia naczynia krwionośne.

  • Bierze udział w przyswajaniu żelaza z pokarmu.

  • Jest zaliczany do podstawowych antyoksydantów.

    Dawki

  • Dorośli 75 - 100 mg/dobę

    Źródło

  • Owoce cytrusowe.

  • Pomidory.

  • Ziemniaki

  • Sałata

    Skutki niedoboru

    Niedobór kwasu askorbinowego może prowadzić do:

  • Krwawienia z dziąseł, długiego gojenia się ran i złamań kości, zaburzeń trawienia i anemii.

  • Łatwego pękania naczyń i tworzenia się krwiaków oraz krwawienia z nosa.

  • Bólu stawów oraz bólów mięśniowych.

  • Bladości skóry.



    Czytaj także:

    ABC witamin

    Niby mikro, a żyć się bez nich nie da

    Magnez

    Miedź

    Fluor

    Witamina C - gdzie jej szukać

  • Więcej o: