Fitochinon - K

Fitochinon - K, czyli witamina K to grupa związków chemicznych wytwarzanych przez bakterie znajdujące się w jelicie grubym. Do ich podstawowych zadań należy regulacja krzepliwości krwi.
Podstawowe informacje

Fitochinon, czyli witamina K bierze udział w wytwarzaniu ważnych składników układu krzepnięcia krwi.

Dawki

  • Dorośli - 0,03 mg/kg

  • Noworodki - 1-3 mg w pierwszej dobie życia.

    Źródło

  • Sałata

  • Kabaczki

  • Kalafior

  • Wątroba

  • Produkowana przez bakterie żyjące w jelicie grubym człowieka

    Skutki niedoboru

    Najczęściej do niedoboru witaminy K dochodzi u noworodków, u chorych przewlekle przyjmujących antybiotyki oraz u osób z zaburzeniami wchłaniania. Podstawowym objawem niedoboru są: krwawienia (z dziąseł, przewodu pokarmowego, układu moczowego etc.)

    Przedawkowanie i działania uboczne

    Jeśli podaje się nadmierne ilości witaminy K może dojść do:

  • Powiększenia wątroby

  • Żółtaczki

  • Niedokrwistości

    Ważne informacje

    Duża część witaminy K produkowana jest przez bakterie żyjące w jelicie grubym. U osób przewlekle przyjmujących antybiotyki może dojść do zmniejszenia ilości tych bakterii i niedoboru witaminy K. Dlatego, jeśli przyjmujesz antybiotyki ustal z lekarzem czy nie wymagasz dodatkowego podania witaminy.



    Czytaj także:

    Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

    Przyprawy w służbie zdrowia

    Awitaminoza, czyli brak witamin (Hipowitaminoza)

    Kurkuma - złota przyjaciółka odporności i układu nerwowego

    Potas

  • Więcej o:
    Komentarze (1)
    Fitochinon - K
    Zaloguj się
    • konrad-szo

      0

      Zdecydowanie lepsza forma witaminy K to K2... tzw. K2 MK-7 - menachinon-7...
      Proponuje zapoznać się szerzej z tą formą witaminy K.

    Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX