Miłorząb japoński

Aktywne składniki:

Fawonoidy glikozydowane.

Opis:

Miłorząb jest drzewem, które może żyć do tysiąca lat i osiągać wysokość do 36 metrów. Ma krótkie gałęzie z liśćmi w kształcie wachlarzy. Rodzi niejadalne owoce, które wydzielają silny, nieprzyjemny zapach. Pestka tych owoców jest za to jadalna.

Dostępne formy:

Ekstrakt z miłorzębu japońskiego.

Występowanie:

Azja

Zastosowanie

Miłorząb zmniejsza szkody jakie przynosi starzenie się, szczególnie w układzie krwionośnym i nerwowym

Wzmacnia naczynia krwionośne, dlatego jest często zalecany osobom starszym z objawami demencji takimi jak: dezorientacja, utrata pamięci, bóle głowy, depresja, zawroty głowy, szum w uszach

Pomaga ludziom skarżącym się na skurcze nóg spowodowane upośledzonym przepływem tętniczym

Ponieważ miłorząb wzmacnia zarówno układ nerwowy jak i krwionośny powinien być stosowany w profilaktyce choroby wieńcowej serca, udaru mózgu, demencji.

Ma silne właściwości antyoksydacyjne, ochrania więc centralny układ nerwowy i układ sercowo-naczyniowy przed miażdżycą i spowalnia proces starzenia

Zmniejsza agregację płytek krwi co skutkuje poprawą krążenia nawet przy istniejącej już miażdżycy

Skutecznie zapobiega pogorszeniu się wydolności umysłowej u osób starzejących się

Ważne informacje

W sporadycznych przypadkach obserwowano: rozstrój żołądka, bóle i zawroty głowy

Ponieważ miłorząb zmniejsza agregację płytek krwi, występuje więc pewne ryzyko wewnątrzczaszkowych krwotoków. Należy zachować szczególną ostrożność łącząc go z lekami zmniejszającymi agregację płytek krwi (aspiryna, warfaryna).



Więcej o: