Mięta pieprzowa ( Mentha piperita)

Opis:

Roślina wysokości 30-100 cm, kwitnąca od czerwca do września. Z czterokanciastą łodygą, podłużno - jajowatymi liśćmi. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy.

Dostępne formy:

Herbatki

Suszone liście

Nalewki

Krople miętowe

Aktywne składniki:

mentol, garbniki, terpeny, kwasy organiczne, flawonoidy.

Występowanie:

Roślina pochodzi z Anglii, obecnie występuję w całej Europie.

Zastosowanie

Przynosi ulgę we wzdęciach

Ułatwia trawienie, działając żółciopędnie

Działa antyseptycznie - hamuje rozwój bakterii chorobotwórczych - stosowana w bakteryjnych zakażeniach przewodu pokarmowego

Rozkurcza mięśnie gładkie - przynosi ulgę w bólach menstruacyjnych, kolkach

Ma działanie przeciwbólowe

Pobudza wydzielanie soków żołądkowych - ułatwia trawienie

Ważne informacje

Zazwyczaj przygotowuje się napar 1-3% lub łyżeczka liści na 1-1,5 szklanki wody. Pić po pół szklanki dziennie (jako lek poprawiający trawienie) pół godziny przed jedzeniem.

Stosuje się również nalewkę (30-50 kropli 2-3 razy dziennie).

Liście mięty używane są jako przyprawa.



Więcej o: