Czosnek (Allium sativum)

Aktywne składniki:

Alin ( bezzapachowa substancja chemiczna zawierająca aminokwas - cysteinę).

Opis:

Czosnek jest jednym z najważniejszych lekarstw ziołowych. Używa się go od tysięcy lat zarówno w medycynie jak i w kuchni. Jest rośliną wieloletnią, dorasta 50 cm wysokości. Najważniejszą ze względów medycznych częścią rośliny jest złożona bulwa. Każda główka (bulwa) składa się z 4 do 20 ząbków, a każdy z nich waży około 1 g.

Dostępne postacie:

Świeży czosnek

Tabletki czosnkowe

Czosnek suszony

Występowanie:

Pierwotnie czosnek pochodził z centralnej Azji, obecnie znany jest na całym świecie.

Zastosowanie

Bierze udział w zapobieganiu miażdżycy (obniża poziom cholesterolu i triglicerydów we krwi) oraz w profilaktyce nadciśnienia tętniczego.

Działa bakteriobójczo, może być pomocny w niektórych infekcjach wirusowych i grzybiczych. Dlatego zmniejsza objawy przeziębienia i zapalenia oskrzeli.

Pomaga w zaburzeniach żołądkowo jelitowych.

Zmniejsza bóle miesiączkowe.

Jest także antyoksydantem i może stymulować system immunologiczny, przyczyniając się do zapobiegania nowotworom.

Ważne informacje

Nie jedz zbyt dużo czosnku - może to wywołać ból brzucha.

Jeśli stosujesz zbyt dużo świeżego lub suszonego czosnku możesz dostać wysypki lub innego podrażnienia skóry.

Jeśli wiesz, że masz problemy z krzepnięciem krwi ogranicz spożycie czosnku, jest to szczególnie ważne jeśli czeka Cię zabieg operacyjny. Duża ilość czosnku może zwiększyć ryzyko krwawienia.

Jeśli jesteś w ciąży lub jeśli karmisz zasięgnij porady swojego lekarza, czy możesz zażywać duże ilości czosnku. Mogą one bowiem powodować skurcze macicy a nawet poronienie.

Więcej o: