Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych

Dieta bezglutenowa zabrania spożywania produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz, w polskich warunkach, owies, a także pszenżyto i orkisz oraz wszelkich wyrobów z ich dodatkiem. Trzeba zarazem pamiętać, że nawet niewielka domieszka białka tych zbóż może być niebezpieczna dla osoby wymagającej bezwzględnej diety bezglutenowej, np. z powodu choroby trzewnej.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Dieta bezglutenowa wymaga zmiany wielu przyzwyczajeń żywieniowych. Produktami naturalnie bezglutenowymi są: kukurydza, ryż, ziemniaki, soja, proso, gryka, tapioka, amarantus, maniok, soczewica, fasola, sago, sorgo, teff i wszystkie ich przetwory, orzechy, a także mięso, owoce i warzywa. Za bezglutenowe uznaje się również produkty przetworzone, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm (20 mg na 1 kg) - 41/2009 WE, i można je oznaczać międzynarodowym symbolem "przekreślonego kłosa".

Wciąż trwa dyskusja co do konieczności wyeliminowania owsa z diety bezglutenowej. Uważa się, że białko zawarte w owsie (awenina) nie powoduje reakcji immunologicznej typowej dla celiakii w stopniu takim, jak białka pszenicy, żyta czy jęczmienia. W niektórych krajach (np. Finlandia) dopuszcza się jego niewielkie spożycie, polski owies jest jednak silnie zanieczyszczony innymi zbożami i dlatego, niezależnie od wyników badań z innych krajów, zaleca się całkowitą jego eliminację z diety.

Dieta bezglutenowa jest trudna do skomponowania. Ciężko przygotować prosty wykaz produktów, który jasno określi, co można jeść, a czego nie. Z badań Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej na zawartość glutenu wynika, że produkty naturalnie bezglutenowe mogą być zanieczyszczone na wszystkich etapach produkcji, począwszy od samosiejek zbóż glutenowych na polu, przez młyny mielące również inne, glutenowe kasze czy mąki, aż po wspólne linie produkcyjne.

Dodatkowo, w różnych celach technologicznych, dość powszechnie stosuje się w produkcji żywności preparaty glutenu (np. wędliny). Dlatego w tabelce poniżej pojawiła się kolumna pod nazwą "mogą zawierać gluten", dla produktów, które nie zawsze są bezglutenowe i na które należy szczególnie uważać.

Dieta bezglutenowa - produkty

Wykaz produktów, które nie zawierają glutenu (bezglutenowych), mogących go zawierać oraz zawierających gluten

Grupa produktów Nie zawierają glutenu Mogą zawierać gluten Zawierają gluten
Produkty zbożowe ryż biały i brązowy, kukurydza, gryka, proso, amarantus, quinoa, mąki i kasze ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana z prosa, gryczana), płatki ryżowe, skrobia kukurydziana, ryżowa i z tapioki, gotowe mieszanki mączne bezglutenowe, pieczywo i makarony z mąk bezglutenowych wykonane samodzielnie oraz kupne oznakowane znakiem "przekreślonego kłosa", kaszki dla dzieci ryżowe i kukurydziane, chrupki kukurydziane, popcorn, owies bezglutenowy (z zastrzeżeniami), bułka tarta bezglutenowa płatki śniadaniowe kukurydziane mogą zawierać słód jęczmienny, mąka kukurydziana, ryżowa, gryczana dostępne w sprzedaży ogólnej mogą być zanieczyszczone glutenem pszenica (i jej dawne odmiany: orkisz, kamut), pszenżyto, jęczmień, żyto, owies, mąka pszenna, żytnia, jęczmienna, płatki pszenne, jęczmienne, żytnie, owsiane, kasza manna, kuskus, kasza jęczmienna (pęczak, mazurska, perłowa), musli, kasze owsiane, kaszki błyskawiczne zbożowe i mleczno - zbożowe, makaron pszenny, makaron żytni, pierogi, pyzy, kopytka, naleśniki, pieczywo - każde - jeśli nie jest oznaczone jako bezglutenowe (chleb biały i razowy, bułki, bagietki, maca, pumpernikiel, pieczywo chrupkie, precle), pieczywo cukiernicze suche (herbatniki, ciastka, wafle, biszkopty, pierniczki, sucharki, paluszki itp.), ciasta, ciastka, drożdżówki, pizza, bułka do hamburgera, bułka tarta
Mięso, ryby, jaja świeże nieprzetworzone mięso, ryby, jaja wędliny (także te wysokogatunkowe typu szynka), zwłaszcza tzw. wędliny wysokowydajne, konserwy rybne i mięsne, wędliny podrobowe (kaszanka, pasztetowa, pasztet), wyroby garmażeryjne mięsne (parówki, kotlety mielone, pulpety, hamburgery) panierki do mięs i ryb oraz potrawy panierowane
Mleko i produkty mleczne mleko świeże, mleko w kartonie, mleko zagęszczane, mleko w proszku, kefir, maślanka, jogurt naturalny, nieprzetworzony ser biały, żółty jogurty owocowe, maślanki smakowe, napoje czekoladowe, produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu, serki topione, śmietana (zagęstnik), tanie sery żółte (tzw. wyroby seropodobne); gotowe sery białe do serników (niektórzy producenci dodają błonnik pszenny) napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego, sery z niebieską pleśnią
Tłuszcze masło, smalec, margaryna, olej roślinny, oliwa z oliwek majonezy, gotowe sosy (dresingi) -
Warzywa i przetwory z warzyw wszystkie warzywa (świeże, mrożone, konserwowane bez dodatków), strączkowe (groch, fasola, soczewica), ziemniaki, skrobia ziemniaczana sałatki z majonezem i dresingami o nieznanym składzie, przeciery pomidorowe, niektóre fasole w puszkach, placki ziemniaczane, produkty wegetariańskie typu kotlety sojowe, pasztety sojowe, majonezy sojowe warzywa smażone panierowane
Owoce wszystkie owoce (świeże, mrożone, konserwowane) owoce posypywane mąką, żeby zapobiec sklejaniu, wsady owocowe -
Cukier, słodycze, desery cukier, dżem, miód, landrynki, ciasta i ciastka upieczone z dozwolonych produktów, kisiele i budynie domowe z mąki ziemniaczanej, ciasta i ciastka oznakowane znakiem "przekreślonego kłosa" guma do żucia, żelki, nadziewane cukierki, batony, gotowe budynie, lody, czekolada i czekoladki, chipsy ciasta i ciastka upieczone z niedozwolonych mąk lub z niedozwolonym proszkiem do pieczenia, słód jęczmienny
Napoje herbata, kawa naturalna, soki owocowe, wody mineralne, kompoty, napary z ziół, czyste alkohole niektóre kawy rozpuszczalne, zwłaszcza aromatyzowane, napoje owocowo-warzywne, alkohole z dodatkami smakowymi kawa zbożowa, kakao owsiane, napoje słodzone słodem jęczmiennym, piwo
Przyprawy sól, pieprz, zioła, jednorodne przyprawy, ocet winny, ocet jabłkowy jarzynki typu vegeta, mieszanki przypraw (np. curry), musztardy, keczupy, sosy w proszku gotowe dipy i dresingi, sosy sojowe -
Zupy zupy domowe z dozwolonych produktów zupy w proszku (instant), kostki bulionowe zupy zaprawiane mąką, zupy z makaronem, z lanym ciastem
Inne proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza, komunikanty niskoglutenowe preparaty do odchudzania, niektóre leki i preparaty wielowitaminowe, niektóre aromaty zwykły proszek do pieczenia, hydrolizowane białko roślinne, komunikanty z mąki pszennej


By minimalizować ryzyko nieświadomego spożywania glutenu, stosując się do kilku zasad. Przede wszystkim starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa" produkowane przez firmy, które w wiarygodny i czytelny sposób (etykiety, informacje na stronie firmowej) deklarują, że ich wyroby są bezglutenowe. Po drugie decydujmy się na produkty, które (po przeczytaniu informacji na etykiecie) wydają nam się bezpieczne, gdyż nie zawierają żadnych "podejrzanych" składników. Po trzecie produkty naturalnie bezglutenowe (typu mąka kukurydziana, mąka sojowa), które jednak mogą być zanieczyszczone w procesie przetwarzania, starajmy się kupować u specjalistycznych producentów żywności bezglutenowej, którzy pilnują by te produkty były bezpieczne.

* Anna Marczewska reprezentuje Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej

Dieta bezglutenowa to nic trudnego! Zajrzyj na Forum Gazeta.pl:
Jak żyć bez glutenu?
Co zrobić z mąki ryżowej?
Dieta bezglutenowa a choroby tarczycy

Więcej informacji o diecie, producentach żywności bezglutenowej i nowych produktach na stronie: www.celiakia.pl





Więcej o:
Komentarze (22)
Dieta bezglutenowa: tabela produktów bezpiecznych i szkodliwych
Zaloguj się
  • readme.txt

    Oceniono 13 razy -13

    1% ludzi ma wadę, reszta jest zdrowa i trawi białko zbożowe. Dajcie spokój z tym glutenem.

  • Paulina Tokarczyk

    Oceniono 7 razy -7

    Przez chorobę sama musiałam zrezygnować z glutenu. Zaczęłam czytać etykiety na produktach i okazało się że we wszystkim jest gluten, zaczęłam więc zaopatrywać się w jedzenie w specjanych sklepach. Z czasem przekonałam się też do kupowania jedzenia przez internet bo jest taniej i znalazłam fajny sklep - Bilovers. Często robię w nim moje bezglutenowe zakupy :)

  • Kamila Sobieska

    Oceniono 4 razy -4

    Dieta bezglutenowa spadła na mnie nagle i musiałam na nowo uczyć się robić zakupy. Pierwszym sklepem jaki znalazłam i miał najwięcej produktów bez glutenu była Swojska Piwniczka. Na dodatek sporo mogę zaoszczędzić w porównaniu do marketów i sklepów ze zdrową żywnością.

  • nunek07

    0

    Hej,
    Zapraszam na stronę, gdzie znajdziecie przepisy bezglutenowe, informację na temat produktów dozwolonych w celiakii oraz wiele ciekawych informacji dotyczących samej celiakii jak i diety bezglutenowej - www.bezglutenowanarzeczona.pl

  • clubmate16

    Oceniono 1 raz 1

    a skąd wiedziec, ktore to produkty bezglutenowe? i skąd w serach pleśniowych gluten? bardzo mnie to zastanawia, skoro to tylko ser... dieta bezglutenowa nie jest taka zła, musiałam na nią przejść kiedy zdiagnozowano mi celiakię, ale nie na każdym opakowaniu jest napisane, czy produkt jest bezglutenowy!

  • Rafał Robaszewski

    Oceniono 1 raz 1

    To jakaś farsa! Wystarczy, że jakikolwiek produkt zostanie potraktowany skrobią pszeniczną i pozamiatane. Blackalbatross poleca jeden z autorytetów żywienia - Desmond. Warto odnaleźć jej artykuły i trochę zaczerpnąć wiedzy.

  • Martyna Wilkonska

    Oceniono 15 razy 1

    ppm - z ang. PARTS PER MILION.
    Czyli 20 ppm określa, że w produkcie może być maksymalnie 20 cząsteczek związku na 1 milion cząsteczek ostatecznego produktu. Nie wprowadzajcie ludzi w błąd!

  • bubutete

    Oceniono 2 razy 2

    dieta bezglutenowa nie musi znaczyc niesmaczna:) jakiś czas temu przeszłam na dietę bezglutenową i od tego czasu czuję się super, nie obchodzi mnie co inni o tym sądzą. i musiałam zacząć kombinować i nauczyłam się gotować! ale nie wiedziałam długo, które dokładnie to są produkty bezglutenowe. nawet teraz niektóre mnie zaskoczyły!!!

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX