Mniej znane właściwości cynamonu

ak, PAP
27.08.2010 , aktualizacja: 27.08.2010 16:17
A A A Drukuj
Cynamon, przyprawa o słodkawo-korzennym, lekko piekącym smaku i silnym aromacie, ma nie tylko właściwości afrodyzjakalne, ale również zdrowotne. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę.
Laski cynamonu, które możemy kupić w sklepie oraz sproszkowana postać przyprawy powstają z wysuszonej kory drzewa Cinnamomum verum. Zdrowotne właściwości kory cynamonu były znane już od dawna, jednak naukowcy nadal badają tę popularną i aromatyczną przyprawę. Badania przeprowadzone ostatnio w USA wyraźnie wskazują, że cynamon jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy, przez co pomaga np. obniżyć poziom glukozy we krwi.

W trakcie badań dwudziestu dwóch otyłych uczestników badania, z zaburzeniami stężenia glukozy we krwi, było obserwowanych przez 12 tygodni. Stan zdrowotny, w którym się znajdowali nazywany jest przedcukrzycowym - informuje serwis EurekAlert. Uczestnicy zostali podzieleni losowo na dwie grupy, które dwa razy dziennie, przy zachowaniu swojej dotychczasowej diety, otrzymywali: pierwsza placebo, a druga 250 miligramów suszonego, rozpuszczalnego w wodzie cynamonu. Krew pobierano na czczo na początku badania, po 6 tygodniach i po 12 tygodniach, w celu zmierzenia zmian stężenia glukozy i przeciwutleniaczy.

Badanie, przeprowadzone przez amerykańskie Ministerstwo Rolnictwa i chemika, Richarda Andersona, pokazało, że rozpuszczalny w wodzie ekstrakt cynamonu zwiększa liczbę przeciwutleniaczy od 13 do 23 procent, co wiąże się ze spadkiem stężenia glukozy. Antyoksydanty pomagają zwalczać w organizmie skutki działania wolnych rodników - spowalniają procesy starzenia komórek, zapobiegają nowotworom, chorobom serca i układu krwionośnego.

Cynamon korzystnie wpływa też na higienę jamy ustnej. Gumy do żucia o smaku cynamonowym, które zawierają aldehyd cynamonowy, sprzyjają zachowaniu świeżego oddechu. Dzieje się tak dlatego, że aldehyd cynamonowy zmniejsza ilość bakterii beztlenowych obecnych w jamie ustnej.

Ciasto, gorąca czekolada z dodatkiem cynamonu, czy posypane nim pomarańcze nie tylko pozwolą cieszyć się pysznym smakiem, ale korzystnie wpłyną na nasze zdrowie. W jesienno-zimowe dni warto dodać cynamon do ciepłych płynów czy potraw, bo przyprawa ma również właściwości rozgrzewające.

Zobacz także

Zobacz więcej na temat:

  • 6
  • 1
Brak komentarzy

Zapytaj eksperta

dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

Gastrolog radzi

Emilia Gnybek-Ciosek

Skuteczne odchudzanie

Agnieszka Iwaszkiewicz

Życie rodzinne

Katarzyna Albrecht-Stanisławska

Zdrowie małego dziecka

Michał Lew-Starowicz

Problemy seksualne

Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

Zdrowa dieta