Magnez na zdrowie

Jedzenie magnezu może zapobiegać rozwojowi zespołu metabolicznego - donoszą amerykańscy naukowcy.
Zespół metaboliczny charakteryzuje się m.in. otyłością brzuszną, nadciśnieniem tętniczym i wysokim poziomem cholesterolu. Jego występowanie poważnie zwiększa ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2 i miażdżycy.

Jak wynika z niedawnych badań naukowców z Northwestern University (USA), zachorowanie na zespół metaboliczny może być m.in. związane z niedoborem magnezu. W ciągu 15 lat uczeni śledzili losy 4,5 tys. Amerykanów, z których żaden nie miał na początku badania zdiagnozowanego zespołu metabolicznego. W ciągu tych kilkunastu lat 608 osób zapadło na to schorzenie. Sprawdzając zwyczaje żywieniowe badanych, naukowcy odkryli, że osoby jedzące dużo magnezu o 31 proc. rzadziej cierpiały na zespół metaboliczny niż pozostali.

Badanie to po raz kolejny pokazuje, jak ważnym elementem zrównoważonej diety jest magnez. Do tej pory udało się m.in. wykryć związek między niedoborem magnezu a rozwojem astmy, osteoporozy i ADHD. Naturalnym źródłem tego cennego pierwiastka są orzechy, płatki zbożowe, czekolada, kawa, kakao i szpinak.

Więcej o: