Ciąża i przeziębienie: jak sobie pomóc dietą?

W czasie ciąży kobiety są narażone na przeziębienie tak samo jak inne osoby, jednak forma leczenia jest bardziej skomplikowana. Wynika to z faktu, że w okresie ciąży nie wszystkie leki powszechnie stosowane podczas infekcji mogą być przyjmowane przez kobiety, ze względu na bezpieczeństwo ich i rozwijającego się płodu.
Miód i propolis

Miód uznany został przez Światową Organizację Zdrowia za cenny środek łagodzący kaszel. To słodka, lepka ciecz o złożonym składzie chemicznym. Zawiera węglowodany, aminokwasy, witaminy, składniki mineralne i flawonoidy czyli związki, które wykazują różne działanie prozdrowotne. Ponadto zawiera również przeciwutleniacze (działające antynowotworowo, opóźniające procesy starzenia). Miód , lecz również inne produkty pszczele, wykazują działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne (chroniące organizm ludzki m.in. przed nowotworami). Do produktów tych należy też pierzga, propolis czy mleczko pszczele.



Badania pokazują, że w trakcie terapii miodem obserwuje się ustępowanie kaszlu, bólu gardła i głowy, normalizację temperatury ciała oraz poprawę ogólnego samopoczucia. W sytuacji kiedy nie można stosować mocnych leków, miód okazuje się bardzo skuteczny. Decydując się na ten słodki "lek" należy zwrócić uwagę na jego jakość. Dostępne w dużych sklepach miody dzielone są na sztuczne, które nie mają właściwości prozdrowotnych oraz naturalne, które mają składniki odżywcze. Jednak z dystansem należy podejść również do naturalnych miodów dostępnych w dużych marketach. Pamiętaj - prawdziwy miód zawsze się krystalizuje, sztuczny zawsze będzie płynny, ze względu na dodawany cukier. Najbezpieczniej jest kupować miód u pszczelarzy z mniejszymi pasiekami, wtedy możemy mieć pewność, że nabywamy produkt prawdziwy.

Czarny bez

Wpływ owoców i produktów z czarnego bzu na skrócenie czasu infekcji jest znany w medycynie naturalnej od wieków. Roślina ta jest bogata w naturalną witaminę C i substancje bioaktywne, dlatego może być stosowana jako naturalny lek, ale czy skuteczny? Współczesne badania zastosowania soków, herbat z owoców lub liści czarnego bzu i innych jego produktów w leczeniu infekcji, wykazują dużą jego moc w skuteczności leczenia grypy i przeziębień.

Malina

Sok z owoców malin stosowany jest jako lek pomagający zwalczyć gorączkę. Już w starożytności lekarze, m.in. Hipokrates (460-377 p.n.e.), wykorzystywali właściwości napotne malin. Owoce te wpływają również na zwiększenie ilości wydalanego moczu (detoksykacja organizmu) oraz produkcję żółci (procesy trawienne). Jednak w przypadku ciąży, która jest zagrożona przedwczesnym porodem należy unikać herbat z malin oraz z ich liści, gdyż według opinii części naukowców, związki w nich występujące mogą wpłynąć na kurczliwość mięśni i przyspieszyć poród.

Napoje

W czasie choroby, zwłaszcza gdy występuje gorączka, niezwykle ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym czasie tracimy więcej wody i co za tym idzie - składników mineralnych (elektrolitów). Ponadto przyjmując środku obniżające gorączkę oraz pobudzające pocenie się dodatkowo narażamy się na zaburzenie prawidłowej gospodarki wodno-elektrolitowej. W tym czasie zalecane jest spożywanie nawet 2,5 - 3 litrów płynów. Najlepiej wybierać do picia wodę średnio lub wysoko zmineralizowaną, herbaty owocowe, ziołowe (mające ponadto działanie profilaktyczne), soki warzywne, zupy. Napoje nie powinny być za gorące, ale też nie zbyt zimne.

Jak się odżywiać i jaką dietę stosować radzi dietetyk, specjalista ds. żywności i żywienia Joanna Giza. Obecnie dietetyk w NZOZ Solec w Warszawie, zajmuję się prowadzeniem pacjentów diabetologicznych, a także tych z chorobami układu pokarmowego (m.in. wątroby, trzustki), krążenia, reumatoidalnym zapaleniem stawów i innych. Prowadzi szkołę rodzenia z zakresu żywienia oraz pracuje również jako konsultant żywieniowy młodych mam. Właścicielka Smak Fit .



Więcej o: