Komentarze (139)
Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu
Zaloguj się
Pokaż wcześniejsze komentarze
  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    i nie chcę już się czepiać szczegółów, ale takie myślenie sztywnymi pseudozasadami już dyskwalifikuje pana profesora - typu nie jeść wieczorem albo o określonych porach - powinno się jeść gdy się jest głodnym po prostu...

  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    profesor powtarza stare obalone już dyrdymały. Jest bezsporny związek między dietą a chorobami układu krążenia, ale dietą opartą na tuczeniu się prostymi węglowodanami z cukru i mąki własnie, utwardzonych tłuszczach roślinnych (bogate kraje już zaczynają ich zakazywac), a nie starym poczciwym mięsie i tłuszczu z mięsa - te szkodzą tylko w nadmiarze, jak wszystko, nie powodują wcale chorób krążenia(i ciężko jest zjeść za dużo zwykłego mięsa na maśle z warzywami - szybko czlowiek zaspokaja głód). Jeden lekarz w ameryce w latach 50 oglosił to, i nawet jeszcze dzisiaj mimo faktów i badań, ktore im zaprzeczają to pokutuje. Najgorzej że powtarzają to na okrąglo takie ałtorytety i kolorowe gazety, czy strony które w tytule mają zdrowie...

  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    czytam dalej i nie wierzę po prostu - człowiek genetycznie wegetarianinem ? ? Człowiek jest wszystkożerny jak szczur. Ludzkiemu gatunkowi urósł mózg od czasu jak zaczął się raczyć mięsem. Jest żelazna reguła w świecie przyrody: drapieżniki są inteligentne, roślinożercy niezbyt. Ludzie w przeciwieństwie do małp tolerują wysoki poziom tłuszczu zwierzęcego. Co do tłuszczów roślinnych rafinowanych to są kolejnym tanim zapychaczem dla mas. Zdrowe jest masło, smalec (ma też dużo tłuszczów nienasyconych), tłuszcz z ryb przede wszystkim - z zastrzeżeniem że zwierzęta żywią się w miarę naturalnie a nie mieszankami pasz.

  • s0ap

    Oceniono 1 raz 1

    Prosta zasada - przeczytaj tabelkę ze składem, jeżeli jej nie rozumiesz, nie kupuj.

  • szary212

    Oceniono 1 raz 1

    Włoskie supermarkety oferują o co najmniej 3/4 produktów mniej, niż "polskie" kerfury , oszony i teska; są to pokarmy w większości całkiem bez konserwantów, o krótkiej przydatności do spożycia
    z innej beczki - Polacy masowo chorują nie tylko na serce, ale ostatnio przede wszystkim na boreliozę; nikt nic nie robi , żeby wytruć kleszcze, a lekarz rodzinny nie potrafi usunąć insekta; lekarze nie wierzą w metodę ILADS, a większość nie wierzy w ogóle w neuroboreliozę (nagminnie myloną z SM i ), która z ludzi robi kaleki w przeciągu kilku lat, i prowadzi do koszmarnej śmierci w wyniku włóknienia płuc, niszczy układ nerwowy i mięśnie.
    Skandynawia sobie poradziła z problemem, dlaczego u nas tylko stawia się tablice i pokazuje jak usuwać kleszcze, przecież to nie wyleczy już zarażonych!

  • costam8

    Oceniono 1 raz 1

    "kwas foliowy można dodawać do mąki, jak robią to Amerykanie i Kanadyjczycy. Efekt? O 40% mniej wad wrodzonych cewy nerwowej u dzieci. "

    kobieta.onet.pl/zdrowie/kwas-foliowy-zwieksza-ryzyko-zachorowania-na-raka-piersi/xst6m

  • Jakub Abramczuk

    Oceniono 7 razy 1

    "Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens! Ustrój człowieka to skomplikowany mechanizm. Gdy powstaje niewielki wyłom w mechanizmie doskonałego zegarka, wiadomo, że nawet najlepszy wkrótce stanie." - oto odpowiedź na miarę "profesora". Wszystko wyjaśnione.
    Człowiek to zegarek, gluten to eee? śrubka w obudowie? I jak nie będziemy śrubki dokręcać to staniemy. Teraz już wiem dlaczego zabrakło mi 2min do złamania 3h w maratonie. Śrubka się poluzowała :(

  • supermarjan

    Oceniono 3 razy 1

    "A jednak najlepszym tłuszczem dla ludzi jest ten pochodzenia roślinnego."
    przez trzy miliony lat jedlismy tluszcz roslinny kretynie jeden?
    od jakiegos czasu wiadomo ze teoria lipidowa to stek bzdur. ostro przesiane i zmodyfikowane zboza w niewyobrazalnej jak na przygotowanie genetyczne czlowieka masie SĄ BARDZO SZKODLIWE. reprezentuja je te zboza w ktorych wlasnie siedzi gluten!!!!
    wiadomo to juz od dawna i to BEZ cienia watpliwosci. dla tych oczywiscie co potrafia i chca szukac informacji.
    suplementy diety? mimo walkow lapowek dziwnych testow, zaproszen na karaiby itp klimaty NIE udalo sie przemyslowi tabletkowemu w usa udowodnic jakiejkolwiek pozytywnej roli witaminowego tableciarstwa! o jak mi przykro. oczywiscie awitaminoza to co innego ale to jest choroba...

  • cztery0000ziobra

    Oceniono 3 razy 1

    Bezglutenowość to zajob z tej samej półki, co "ratowanie maluchów" przed szkołą i szczepieniami ochronnymi.

  • dr_pitcher

    Oceniono 3 razy 1

    akurat z glutenem pan "profesor" przesadzil.
    przynosic korzysci. male ale jednak. moze pan profesor zaczalby sie uczyc?

  • grenlandzki-opos

    Oceniono 1 raz 1

    Ja zostawiłem przypadkiem gluten (odechciało mi się pieczywa, a makaron mi się znudził) i jakoś tak poleciało 6cm w pasie.
    To pierwszy krok, zaczynam wierzyć w sekciarskie teorie spiskowe.

  • cezar85

    Oceniono 1 raz 1

    nie słuchajcie nigdy niczyich rad- to najlepsza jaką mogę wam dać

    a jeśli chodzi o jedzenie, to w miarę możliwości organiczne (chociaż nigdy nie możemy być pewni czym tak naprawdę karmią zwierzęta i rośliny) ale najważniejsze to nieprzetworzone,
    czyli takie jak schodzi z pola, albo kości

  • hahahahahahahaha

    Oceniono 1 raz 1

    Dlaczego o odżywianiu nie rozmawiacie z prawdziwym, wykształconym dietetykiem? Większość lekarzy nie ma pojęcia o odżywianiu, co Pan "profesor" tylko potwierdza.

    Ostatni posiłek o 18? A dlaczego? Ten co chodzi spać o 20, 24 czy 4 tej rano ma jeść ostatni posiłek o 18? Takie mądrości to co najwyżej w Przyjaciółce czy innej mądrej prasie.

    Odwołuje się do jedzenia rodzimych produktów, więc dlaczego później wciska oliwę? A rzepakowy tylko na gorąco? Tak, rzepakowy rafinowany do obróbki cieplnej, ale nierafinowany może spokojnie zastąpić oliwę, chyba bardziej rodzime? A olej z siemienia lnianego?

    Najpierw neguje dietę bezglutenową (uprzedzając krzyk - nie polecam, zajmuję stanowisko neutralne), a później mówi że wegetarianizm jest genetyczny itd. (niech powie takie bzdury np. Eskimosom). A pszenica kiedy się pojawiła w diecie człowieka?

    Na więcej szkoda mi czasu, pseudowypociny pseuznawcy.

  • Bartosz Bielecki

    Oceniono 1 raz 1

    Co za idiotyczny artykul. Jak za 5 lat biale pieczywo beda robic w 100% z gipsu to tez bede musial troche dziennie zjesc? Sa cale nacje, ktore maja ograniczona diete - chocby Japonczycy na Okinawie i sa wyjatkowo dlugowieczni. Tez maja zaczac jesc pieczywo?

  • ubi08

    Oceniono 1 raz 1

    Czy ktoś mógłby przetłumaczyć z profesorskiego na nasze, dlaczego ta dieta bezglutenowa to bzdura? Organizmowi brakuje glutenu czy o co mu chodziło?

  • zbirone

    Oceniono 1 raz 1

    "Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens!"

    Żenują mnie takie teksty z góry ucinające dyskusję, argument o niedoborach? Haha, czego -cukrów prostych i nieprzyswajalnego białka roślinnego? tak jakby człowiek przechodząc na dietę bezglutenową czyli przestając jeść bezwartościowe białe pieczywo, wyroby mączne, piwo, produkty przetworzone zastępował te rzeczy... POWIETRZEM. Owszem "gluten free" to wielki problem ale nie dla zdrowia a dla zysków firm które zarabiają na tym że ludzie jedzą napchane mąką śmieciowe jedzenie, a potem zaskoczeni skąd te kilogramy nadwagi.

  • von-koza

    Oceniono 2 razy 0

    >Krzysztof Kolumb płynął statkiem, więc miał nieograniczony dostęp do ryb. Zabrał ze sobą znaczną ilość suszonego i solonego mięsa. A mimo tego jego ludzie umierali na szkorbut i inne schorzenia>

    Akurat było dokładnie na odwrót - K. Kolumb nie miał specjalnego kłopotu ze szkorbutem, bo zabrał na pokład kiszoną kapustę w beczkach (kiszona kapusta jest świetnym źródłem witaminy C, której to niedobór powoduje szkorbut). Co ciekawe to własciwie Kolumb był prekursorem tej metody (skutecznej zresztą) zapobiegania szkorbutowi. Ale "naukowiec" wie przecież wszystko lepiej...

  • 0

    Organizm ludzki jest bardzo złożona machiną.Każdy z nas dziedziczy pewien zakres predyspozycji do schorzeń, które przy "sprzyjających okolicznościach" (stres, słaba jakość pożywienia, zatrucie środowiska- szczególnie na Śląsku i dużych miastach) przyspiesza procesy chorobotwórcze.Należy nałożyć nacisk na edukację, polecam poczytać na wiki dihydroquercetin

  • polar3

    Oceniono 6 razy 0

    Jedno proste pytanie. Czy pan profesor zarabia na ludziach chorych czy zdrowych?

  • baladyna

    Oceniono 6 razy 0

    Od tej ch0lernej diety bezglutenowej wszystkie spodnie wiszą na mnie jak wory, musiałem robić nowe dziury w pasku, codziennie chodzę jak po fecie, i łacham się jak zajarany przez co towarzystwo emo mnie nie akceptuje, nie mogę zasnąć po obiedzie, przeterminowały się wszystkie tabletki na alergię, no i jadam jak jakiś szlachcic a nie jak przyzwoity polski biedak, a skórę mam tak wyglancowaną ze chłopaki z roboty śmieją się ze do kosmetyczki na piling biegam, żonie nawet na indiańca nie odpuszczam... jak żyć pani premiero??

  • wilcza25

    0

    nie glutenu, tylko tego co zawierają produkty, które tez zawierają gluten, np pszenica żyto itd...

  • flo55

    Oceniono 2 razy 0

    nie mówiąc już o argumencie ewolucyjnym- przez większość historii gatunku ludzie nie jedli chleba i jakoś żyli... bez epidemii cukrzycy, próchnicy, krzywicy, otyłości, alergii...

  • flo55

    Oceniono 2 razy 0

    problem z wszechobecnymi zbożami w diecie jest w tym, że nawet jeśli ktoś toleruje gluten i nie dostanie cukrzycy czy wysokiego LDL od nadmiaru tych węglowodanów, to jego jedzenie jest o wiele mniej różnorodne, gdyby nie najadał się w połowie chlebem, makaronem itd. Żeby zastąpić łatwe kalorie ze zbóż, siłą rzeczy zaczyna się jeść więcej innych roślin: warzyw i owoców, ryb, orzechów, nieprzetworzonego mięsa - a o różnorodność chodzi najbardziej. Pan profesor się błaźni.

  • zbirone

    Oceniono 4 razy 0

    Ludzie ten pan prof. nie przesadza! - dieta bezglutenowa to narzędzie szatana i jego miotu w postaci plugawej sekty. Odkąd wpadłem w ich sidła czyli odkąd porzuciłem gluten spotkały mnie przeróżne rzecz: bezpowrotnie utracone kilogramy nadwagi, lepsze samopoczucie, całkowicie zniknęła senność w ciągu dnia, zniknęły problemy z trawieniem, znacznie mniejsze wydatki na jedzenie bo zakupy głównie w warzywniaku, można by dalej wymieniać... lecz nie chcę nikogo przerażać - dlatego nie polecam nikomu wchodzenia w konszachty z tą sektą.

  • stary.gniewny

    0

    " Należy zaspokoić wszelkie potrzeby organizmu."

    Racja. Wszystko czego nie ma w szczawiu jest w mirabelkach.

  • aria_pura

    Oceniono 2 razy 0

    Kolejny, qrva, nawiedzony wszechwiedzący, który lepiej ode mnie wie, co jest dla mnie dobre. Przy tym specjalista od wszystkiego - żywienia, chorób piersi i więzi rodzinnych. Babci niech imponuje swoimi mundrościami sprzed półwiecza ("jeść wszystko, tylko po troszeczku", "wszystko jest organizmowi potrzebne" - w latach 60. i 70. ubiegłego wieku te mity pełniły funkcję obowiązujących prawd), bo dziś każdy mniej więcej myślący od jednego kopa wie, że pąprofesiur bredzi. Jak to profesiur.

  • deart

    Oceniono 1 raz -1

    normalnie sami dietetycy na forum.... :D
    sami znawcy
    eh

    Go Vegan!

  • wolf2000

    Oceniono 1 raz -1

    "To skąd moda na dietę bezglutenową w Polsce?

    Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens!"

    Poglądy tego pana to bzdura i nonsens. Akurat gluten nie jest nam do niczego potrzebny, to trucizna którą większość z nas dobrze znosi, ale są tacy co mają na nią uczulenie lub od niej chorują (celiakia).

    "Mamy dziś taki ogromny wybór: koloru, form, smaku. Jemy, niestety, oczyma. Wybieramy to, co znamy. "

    Czyli mamy żreć wszelkie gluteny i konserwanty oraz barwniki w dużych ilościach, byle była różnorodność? Może jeszcze dla smaku zagryziemy czymś z ołowiem i popijemy rtęcią?

    "Optymalnie jest zjadać ok.70 procent produktów rodzimych, nieprzetworzonych. Reszta to właśnie urozmaicenie. Czyli: na co dzień nasz chleb, mleko, kapusta, kasza..."

    Akurat np. właśnie nasz chleb to produkt aż za bardzo przetworzony. Powoduje tycie i zawiera dużo glutenu. Np. Chińczycy nie jedzą pieczywa (mowa o tych mieszkających w Chinach, a nie emigracji) i na niektóre choroby przez to nie chorują.

    Ale jak się przeczyta, to takie mądre rzeczy pan profesor prawi :(.

  • szenute

    Oceniono 4 razy -2

    Wszyscy piszą o glutenie pod kątem nietolerancji tego składnika ale zapominają o czymś takim jak pasożyty. Z niezależnych badań wynika, ze w Polsce nawet 60 % społeczeństwa ma ten lub inny gatunek pasożytów (a jest ich całkiem sporo). A wiecie jaka dieta sprzyja pasożytom? Glutenowa, obfita w słodycze, mleko i/lub podlewana alkoholem. Jesli czyjeś dziecko skarży się na częste i przewlekłe bóle brzucha polecam zrobić badanie laboratoryjne (najlepiej w specjalizującym się w tym labolatorium) na obecność pasożytów. To samo jeśli dziecko lub osoba dorosła ma problemy z układem trawiennym czy odpornościowym. Sam długo nie wierzyłem ale z autopsji wiem, że sporo problemów zdrowotnych zarówno dzieci jak dorosłych wynika z posiadaniu pasożytów "pasionych" m.in. glutenem. Niestety większość lekarzy bardzo mało wie o pasożytach (często nie potrafią przepisać nawet właściwych leków mając w ręku badania) stąd też wypisują takie dyrdymały jak pan profesor powyżej.

  • wladocand

    Oceniono 3 razy -3

    I jeszcze jedno. Zboża dostają pożywienie w postaci GMO. I o tym należy pamiętać -panowie uczelniani mędrcy...
    Nie uważajcie ludzi za dyletantów..

  • Agnieszka M-w

    Oceniono 3 razy -3

    Apropos ostatniego pytania, wśród statystyków od zdrowia, ktorzy nasłuchali się takich kontrargumentów, funkcjonuje żart, że każdy ma bądź miał w rodzinie babcię, która piła, paliła dwie paczki papierosów dziennie i jadła tylko golonkę a dożyła ponad 100 lat. Ludzie są zupełnie na bakier ze statystyką.

    Nie tylko Polacy gó... wiedzą o zdrowym odżywianiu. Wszędzie funkcjonują jakieś pseudonaukowe lub napędzane przez biznes spożywczy teorie (że trzeba jeść mięso, bo białko, mleko bo inaczej za mało wapnia, itd.). Ja posypałabym im to jeszcze tymi chipsami zakrylamidem, żeby ciemnota szybciej wzdychała.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX