Komentarze (139)
Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu
Zaloguj się
  • aria_pura

    Oceniono 2 razy 0

    Kolejny, qrva, nawiedzony wszechwiedzący, który lepiej ode mnie wie, co jest dla mnie dobre. Przy tym specjalista od wszystkiego - żywienia, chorób piersi i więzi rodzinnych. Babci niech imponuje swoimi mundrościami sprzed półwiecza ("jeść wszystko, tylko po troszeczku", "wszystko jest organizmowi potrzebne" - w latach 60. i 70. ubiegłego wieku te mity pełniły funkcję obowiązujących prawd), bo dziś każdy mniej więcej myślący od jednego kopa wie, że pąprofesiur bredzi. Jak to profesiur.

  • stary.gniewny

    0

    " Należy zaspokoić wszelkie potrzeby organizmu."

    Racja. Wszystko czego nie ma w szczawiu jest w mirabelkach.

  • zbirone

    Oceniono 1 raz 1

    "Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens!"

    Żenują mnie takie teksty z góry ucinające dyskusję, argument o niedoborach? Haha, czego -cukrów prostych i nieprzyswajalnego białka roślinnego? tak jakby człowiek przechodząc na dietę bezglutenową czyli przestając jeść bezwartościowe białe pieczywo, wyroby mączne, piwo, produkty przetworzone zastępował te rzeczy... POWIETRZEM. Owszem "gluten free" to wielki problem ale nie dla zdrowia a dla zysków firm które zarabiają na tym że ludzie jedzą napchane mąką śmieciowe jedzenie, a potem zaskoczeni skąd te kilogramy nadwagi.

  • wolf2000

    Oceniono 1 raz -1

    "To skąd moda na dietę bezglutenową w Polsce?

    Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens!"

    Poglądy tego pana to bzdura i nonsens. Akurat gluten nie jest nam do niczego potrzebny, to trucizna którą większość z nas dobrze znosi, ale są tacy co mają na nią uczulenie lub od niej chorują (celiakia).

    "Mamy dziś taki ogromny wybór: koloru, form, smaku. Jemy, niestety, oczyma. Wybieramy to, co znamy. "

    Czyli mamy żreć wszelkie gluteny i konserwanty oraz barwniki w dużych ilościach, byle była różnorodność? Może jeszcze dla smaku zagryziemy czymś z ołowiem i popijemy rtęcią?

    "Optymalnie jest zjadać ok.70 procent produktów rodzimych, nieprzetworzonych. Reszta to właśnie urozmaicenie. Czyli: na co dzień nasz chleb, mleko, kapusta, kasza..."

    Akurat np. właśnie nasz chleb to produkt aż za bardzo przetworzony. Powoduje tycie i zawiera dużo glutenu. Np. Chińczycy nie jedzą pieczywa (mowa o tych mieszkających w Chinach, a nie emigracji) i na niektóre choroby przez to nie chorują.

    Ale jak się przeczyta, to takie mądre rzeczy pan profesor prawi :(.

  • ubi08

    Oceniono 1 raz 1

    Czy ktoś mógłby przetłumaczyć z profesorskiego na nasze, dlaczego ta dieta bezglutenowa to bzdura? Organizmowi brakuje glutenu czy o co mu chodziło?

  • zbirone

    Oceniono 4 razy 0

    Ludzie ten pan prof. nie przesadza! - dieta bezglutenowa to narzędzie szatana i jego miotu w postaci plugawej sekty. Odkąd wpadłem w ich sidła czyli odkąd porzuciłem gluten spotkały mnie przeróżne rzecz: bezpowrotnie utracone kilogramy nadwagi, lepsze samopoczucie, całkowicie zniknęła senność w ciągu dnia, zniknęły problemy z trawieniem, znacznie mniejsze wydatki na jedzenie bo zakupy głównie w warzywniaku, można by dalej wymieniać... lecz nie chcę nikogo przerażać - dlatego nie polecam nikomu wchodzenia w konszachty z tą sektą.

  • Bartosz Bielecki

    Oceniono 1 raz 1

    Co za idiotyczny artykul. Jak za 5 lat biale pieczywo beda robic w 100% z gipsu to tez bede musial troche dziennie zjesc? Sa cale nacje, ktore maja ograniczona diete - chocby Japonczycy na Okinawie i sa wyjatkowo dlugowieczni. Tez maja zaczac jesc pieczywo?

  • hahahahahahahaha

    Oceniono 1 raz 1

    Dlaczego o odżywianiu nie rozmawiacie z prawdziwym, wykształconym dietetykiem? Większość lekarzy nie ma pojęcia o odżywianiu, co Pan "profesor" tylko potwierdza.

    Ostatni posiłek o 18? A dlaczego? Ten co chodzi spać o 20, 24 czy 4 tej rano ma jeść ostatni posiłek o 18? Takie mądrości to co najwyżej w Przyjaciółce czy innej mądrej prasie.

    Odwołuje się do jedzenia rodzimych produktów, więc dlaczego później wciska oliwę? A rzepakowy tylko na gorąco? Tak, rzepakowy rafinowany do obróbki cieplnej, ale nierafinowany może spokojnie zastąpić oliwę, chyba bardziej rodzime? A olej z siemienia lnianego?

    Najpierw neguje dietę bezglutenową (uprzedzając krzyk - nie polecam, zajmuję stanowisko neutralne), a później mówi że wegetarianizm jest genetyczny itd. (niech powie takie bzdury np. Eskimosom). A pszenica kiedy się pojawiła w diecie człowieka?

    Na więcej szkoda mi czasu, pseudowypociny pseuznawcy.

  • flo55

    Oceniono 2 razy 0

    problem z wszechobecnymi zbożami w diecie jest w tym, że nawet jeśli ktoś toleruje gluten i nie dostanie cukrzycy czy wysokiego LDL od nadmiaru tych węglowodanów, to jego jedzenie jest o wiele mniej różnorodne, gdyby nie najadał się w połowie chlebem, makaronem itd. Żeby zastąpić łatwe kalorie ze zbóż, siłą rzeczy zaczyna się jeść więcej innych roślin: warzyw i owoców, ryb, orzechów, nieprzetworzonego mięsa - a o różnorodność chodzi najbardziej. Pan profesor się błaźni.

  • cezar85

    Oceniono 1 raz 1

    nie słuchajcie nigdy niczyich rad- to najlepsza jaką mogę wam dać

    a jeśli chodzi o jedzenie, to w miarę możliwości organiczne (chociaż nigdy nie możemy być pewni czym tak naprawdę karmią zwierzęta i rośliny) ale najważniejsze to nieprzetworzone,
    czyli takie jak schodzi z pola, albo kości

  • flo55

    Oceniono 2 razy 0

    nie mówiąc już o argumencie ewolucyjnym- przez większość historii gatunku ludzie nie jedli chleba i jakoś żyli... bez epidemii cukrzycy, próchnicy, krzywicy, otyłości, alergii...

  • grenlandzki-opos

    Oceniono 1 raz 1

    Ja zostawiłem przypadkiem gluten (odechciało mi się pieczywa, a makaron mi się znudził) i jakoś tak poleciało 6cm w pasie.
    To pierwszy krok, zaczynam wierzyć w sekciarskie teorie spiskowe.

  • dr_pitcher

    Oceniono 3 razy 1

    akurat z glutenem pan "profesor" przesadzil.
    przynosic korzysci. male ale jednak. moze pan profesor zaczalby sie uczyc?

  • cztery0000ziobra

    Oceniono 3 razy 1

    Bezglutenowość to zajob z tej samej półki, co "ratowanie maluchów" przed szkołą i szczepieniami ochronnymi.

  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    czytam dalej i nie wierzę po prostu - człowiek genetycznie wegetarianinem ? ? Człowiek jest wszystkożerny jak szczur. Ludzkiemu gatunkowi urósł mózg od czasu jak zaczął się raczyć mięsem. Jest żelazna reguła w świecie przyrody: drapieżniki są inteligentne, roślinożercy niezbyt. Ludzie w przeciwieństwie do małp tolerują wysoki poziom tłuszczu zwierzęcego. Co do tłuszczów roślinnych rafinowanych to są kolejnym tanim zapychaczem dla mas. Zdrowe jest masło, smalec (ma też dużo tłuszczów nienasyconych), tłuszcz z ryb przede wszystkim - z zastrzeżeniem że zwierzęta żywią się w miarę naturalnie a nie mieszankami pasz.

  • deart

    Oceniono 1 raz -1

    normalnie sami dietetycy na forum.... :D
    sami znawcy
    eh

    Go Vegan!

  • wilcza25

    0

    nie glutenu, tylko tego co zawierają produkty, które tez zawierają gluten, np pszenica żyto itd...

  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    profesor powtarza stare obalone już dyrdymały. Jest bezsporny związek między dietą a chorobami układu krążenia, ale dietą opartą na tuczeniu się prostymi węglowodanami z cukru i mąki własnie, utwardzonych tłuszczach roślinnych (bogate kraje już zaczynają ich zakazywac), a nie starym poczciwym mięsie i tłuszczu z mięsa - te szkodzą tylko w nadmiarze, jak wszystko, nie powodują wcale chorób krążenia(i ciężko jest zjeść za dużo zwykłego mięsa na maśle z warzywami - szybko czlowiek zaspokaja głód). Jeden lekarz w ameryce w latach 50 oglosił to, i nawet jeszcze dzisiaj mimo faktów i badań, ktore im zaprzeczają to pokutuje. Najgorzej że powtarzają to na okrąglo takie ałtorytety i kolorowe gazety, czy strony które w tytule mają zdrowie...

  • flo55

    Oceniono 4 razy 2

    i nie chcę już się czepiać szczegółów, ale takie myślenie sztywnymi pseudozasadami już dyskwalifikuje pana profesora - typu nie jeść wieczorem albo o określonych porach - powinno się jeść gdy się jest głodnym po prostu...

  • cucurucu

    Oceniono 6 razy 2

    Mam gdzies co mowi pan profesur, jem co chce, sram dwa razy dziennie, rano i wieczorem, nie piej alkoholu, pale, czasami zielsko, nie czytam poradnikow, nie ogladam programow o gotowaniu ani seriali, zyje bez pospiechu i jestem zdrowy, wpradzie nie mam wieku Dziarskiego Dziadka ale prawie.

  • flo55

    Oceniono 4 razy 4

    w jednym ma rację - dużo za mało witaminy D ludzie mają, zwłaszcza siedząc całą chłodną porę pod dachem. Wit. D jest jednym z najważniejszych de facto hormonów.

  • Agnieszka M-w

    Oceniono 3 razy -3

    Apropos ostatniego pytania, wśród statystyków od zdrowia, ktorzy nasłuchali się takich kontrargumentów, funkcjonuje żart, że każdy ma bądź miał w rodzinie babcię, która piła, paliła dwie paczki papierosów dziennie i jadła tylko golonkę a dożyła ponad 100 lat. Ludzie są zupełnie na bakier ze statystyką.

    Nie tylko Polacy gó... wiedzą o zdrowym odżywianiu. Wszędzie funkcjonują jakieś pseudonaukowe lub napędzane przez biznes spożywczy teorie (że trzeba jeść mięso, bo białko, mleko bo inaczej za mało wapnia, itd.). Ja posypałabym im to jeszcze tymi chipsami zakrylamidem, żeby ciemnota szybciej wzdychała.

  • molly_wither

    Oceniono 25 razy 13

    U mojej babci na wsi zjadalo sie wlasnorecznie zrobione maslo,wypijalo tlusta smietane, a mleko odnosilo do skupu. I wszyscy w mojej rodzinie dozywaja 80tki (palac i pijac). Natomiast nikt nie wzialby do ust margaryny.

  • baladyna

    Oceniono 6 razy 0

    Od tej ch0lernej diety bezglutenowej wszystkie spodnie wiszą na mnie jak wory, musiałem robić nowe dziury w pasku, codziennie chodzę jak po fecie, i łacham się jak zajarany przez co towarzystwo emo mnie nie akceptuje, nie mogę zasnąć po obiedzie, przeterminowały się wszystkie tabletki na alergię, no i jadam jak jakiś szlachcic a nie jak przyzwoity polski biedak, a skórę mam tak wyglancowaną ze chłopaki z roboty śmieją się ze do kosmetyczki na piling biegam, żonie nawet na indiańca nie odpuszczam... jak żyć pani premiero??

  • supermarjan

    Oceniono 3 razy 1

    "A jednak najlepszym tłuszczem dla ludzi jest ten pochodzenia roślinnego."
    przez trzy miliony lat jedlismy tluszcz roslinny kretynie jeden?
    od jakiegos czasu wiadomo ze teoria lipidowa to stek bzdur. ostro przesiane i zmodyfikowane zboza w niewyobrazalnej jak na przygotowanie genetyczne czlowieka masie SĄ BARDZO SZKODLIWE. reprezentuja je te zboza w ktorych wlasnie siedzi gluten!!!!
    wiadomo to juz od dawna i to BEZ cienia watpliwosci. dla tych oczywiscie co potrafia i chca szukac informacji.
    suplementy diety? mimo walkow lapowek dziwnych testow, zaproszen na karaiby itp klimaty NIE udalo sie przemyslowi tabletkowemu w usa udowodnic jakiejkolwiek pozytywnej roli witaminowego tableciarstwa! o jak mi przykro. oczywiscie awitaminoza to co innego ale to jest choroba...

  • drakaina

    Oceniono 21 razy 13

    Panie Profesorze, wszystko pięknie i ładnie, ale zapomina Pan o jednym bardzo ważnym czynniku: ludzie są różni. Tak jak zdrowemu nie należy ograniczać glutenu, tak też nie należy całej populacji narzucać godzinowego rygoru. Pan je ostatni posiłek o 18-19, bo zapewne dość wcześnie chodzi Pan spać i śniadanie je wczesnym rankiem. Ale nie powinny tego robić nocne marki - a to, że mamy różny zegar biologiczny i nocnych marków np. nie powinno się operować wcześnie rano medycyna już wie (choć nie stosuje w praktyce). Jeśli ktoś ma taki organizm i może sobie pozwolić na spanie między 3 w nocy a 10 rano, to ostatni posiłek o 18 będzie miał dla niego skutki fatalne.

    Również z powszechnego ograniczania soli medycyna już się wycofała - owszem, w produktach powszechnie dostępnych się ją ogranicza, bo tak jest lepiej dla większości populacji, ale istnieją ludzie, którzy muszą solić, ponieważ mają zaburzoną pompę sodową i bez soli (uzupełniania sodu) tracą zbyt wiele wody. Medycyna już wie, że tacy ludzie muszą dosalać potrawy nie tylko ze względów smakowych, więc nie trąbmy, że sól jest bezwzględnie szkodliwa.

  • drzejms-buond

    Oceniono 16 razy 10

    "Od lat konsekwentnie walczy Pan o ustawę o zdrowiu publicznym. Dlaczego to takie ważne?"
    Ano dlatego ze nasz naród głupi jest na potęgę, o czym świadczą niektóre wpisy pod artykułem.
    Niektórym trzeba ŁOPATOLOGICZNIE i USTAWOWO bo sami z siebie nie będą wiedzieli co należy...

    Dyskutowałbym na temat "właściwości zdrowotnych mleka" ale ogólnie zgadzam się z profesorem.
    "moda na atygluten" wzięła się ze strachu przed tą "pompowaną pszenicą" która jest wyjątkowo szkodliwa a niestety można ją znaleźć w prawie każdym produkcie spożywczym.
    Nikomu nie chce się czytać etykiet
    Nikomu nie chce się pytać sprzedawcy- z czego to zrobione?
    Byle było smaczne i syciło

    A potem cały naród stęka i staje w kolejce do lekarza.
    Stara zasada:
    "CO MASZ WYDAĆ NA LEKARZA WYDAJ NA PIEKARZA "
    to nie jest trudne ani drogie, wystarczy zainteresować się tematem
    No ale jeśli ktoś na hasło >> oleje roślinne są zdrowe<< piszczy że "margaryną nie będę się truć<< to z kim i o czym tu dyskutować? Jest różnica między margaryną dostępną w sklepach
    i MARGARYNĄ pozbawioną wszelkich szkodliwych tłuszczów, która można kupić o 2 złote drożej. Jest różnica między badziewiem które kupujecie w supermarketach pt OLEJ
    a olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno lub oliwą...
    Mógłbym tak długo wyliczać , tylko po co?
    Wy i tak wiecie lepiej co wam smakuje i z czego nigdy w życiu byście nie zrezygnowali,
    bo dziad tak jadł, ociec tak jedli to i ja będę tak jadł
    Tyle że oni jadali te same produkty ale ZDROWE, nieskażone chemią i GMO i nie żyli w zatrutym środowisku !

  • mariusz.lopusiewicz

    Oceniono 27 razy 13

    Rzymianie mieli jeszcze zwyczaj zwracania nadmiaru pokarmu. Też mamy brać z tego przykład?

  • Jarek Prz

    Oceniono 19 razy 5

    Pytanie - jak mają dbać o zdrowie Polacy pracujący na śmieciówkach - tzw. "darmowa mammografia" jest tylko dla ubezpieczonych i co? To, że wiele Polek nie może się przebadać. Dajmy Polakom możliwość badań bezpłatnych - zgodnie z zapisem Konstytucji i już będzie lepiej. A przy dzisiejszych pensjach zdrowo się odżywiać? Jak i za co? Mądrzyć się może ten co zarabia kupę kasy.

  • Jakub Abramczuk

    Oceniono 7 razy 1

    "Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens! Ustrój człowieka to skomplikowany mechanizm. Gdy powstaje niewielki wyłom w mechanizmie doskonałego zegarka, wiadomo, że nawet najlepszy wkrótce stanie." - oto odpowiedź na miarę "profesora". Wszystko wyjaśnione.
    Człowiek to zegarek, gluten to eee? śrubka w obudowie? I jak nie będziemy śrubki dokręcać to staniemy. Teraz już wiem dlaczego zabrakło mi 2min do złamania 3h w maratonie. Śrubka się poluzowała :(

  • antypopis

    Oceniono 9 razy 3

    Niestety, ale pan profesor pieprzy jak potłuczony. To, że udowodnił coś na temat chipsów nie daje mu boskiej mocy i wszechwiedzy. Rzeczywistość jest taka, że NIKT na świecie nie wie za bardzo, jak należy się odżywiać. Doradzam więcej pokory, panie profesorze. Jeszcze 30 lat temu wszyscy dietetycy jak świat długi i szeroki, w tym Największe Ałtorytety bełkotały bzdury o wielkiej szkodliwości jajek, dobrodziejstwach szpinaku czy konieczności spożywania dużej ilości skrobii. Wszystko to okazało się kompletną bzdurą i wychodowało nam pokolenie grubasów z cukrzycą. Więc więcej pokory, profesorze, zanim zacznie pan tyradę o tym, że na pewno to, a na pewno tamto. Zwłaszcza że o Kolumbie i jego nieograniczonym dostępie do ryb zasunął pan bzdurę do kwadratu.

  • alicjalawendowa

    Oceniono 59 razy 57

    A co z wszechobecnym syropem glukozowo-fruktozowym albo z roślinnymi tłuszczami utwardzonymi wodorem? To właśnie te swiństwa nas trują i zatykają tetnice. Ludzie ,czytajcie skład wszystkich produktów które kupujecie,zwłaszcza dzieciom. Ze zgrozą patrzę na matki ,które kupują małym dzieciom czipsy,chrupki,batoniki zamiast np.jabłka.

  • kamilakarabasz

    Oceniono 11 razy 3

    "To skąd moda na dietę bezglutenową w Polsce?

    Dieta bezglutenowa dla zdrowych ludzi? Bzdura! Nonsens! Ustrój człowieka to skomplikowany mechanizm. Gdy powstaje niewielki wyłom w mechanizmie doskonałego zegarka, wiadomo, że nawet najlepszy wkrótce stanie. Człowiek jest zdecydowanie bardziej złożony. Stan niedoborowy to taka dziurka w mechanizmie. Wystarczy, by uruchomić nieprzewidywalny proces. Nie wolno w ten sposób! Należy zaspokoić wszelkie potrzeby organizmu."

    Bardzo merytoryczna odpowiedź. Pan profesor chyba nie ma pojęcia, jak wygląda obecnie produkcja mąki i pieczywa. Młynarze dodają do mąki duże ilości witaminy C, która poprawia kleistość i rozciągliwość glutenu, a piekarze dodatkowo dodają sam gluten do niektórych produktów, żeby rosły duże i pulchne. W efekcie wpychamy w siebie kleistą pulpę, która oblepia jelita, powoduje wzdęcia, utrudnia wypróżnianie.

  • nisko.latajacy.ninja

    Oceniono 28 razy 6

    Hmm, a cóż to za rewelacje? Do tej pory byłem przekonany, że najlepszym źródłem wielonasyconych kwasów tłuszczowych jest mięso ryb i ssaków morskich. Tłuszcze omega-3 i omega-6 obecne w olejach roślinnych nie są aktywne biologicznie w temperaturze człowieka. Czy ktoś może mi wyjaśnić, pod jakim względem obrobiony termicznie olej rzepakowy jest lepszy od obrobionej termicznie oliwy z oliwek? Mnie się wydawało, że i jedno i drugie staje się równie bezwartościowe. Oleju rzepakowego w dobrej kuchni (tzw. fine dining) w ogóle się nie używa z racji złych walorów smakowych. Obecna jest głównie oliwa z oliwek (extra virgin lub neutralna smakowo z wytłoczyn) oraz masło. Osiadły tryb życia? Hodowla? Kolejne rewelacje. Ludzie, tak jak większość naczelnych, są wszystkożerni. Jednak w przeciwieństwie do np. szympansów podstawą diety Homo Sapiens było mięso. Człowiek to jedyny naczelny, który jest w stanie codziennie przebiec kilkadziesiąt kilometrów. Tę umiejętność mamy w genach! Nasi przodkowie nie ganiali po sawannie bananów i kokosów! Mamy fizjologię przystosowaną zarówno do pokarmu roślinnego jak i zwierzęcego, ale sugerowanie że przeorientowaliśmy się na pokarm zwierzęcy w ramach kultury osiadłej jest oczywistą nieprawdą. "A jednak najlepszym tłuszczem dla ludzi jest ten pochodzenia roślinnego". Może warto dodać, że również i tym najgorszym? Dlaczego nie ma ani słowa o tłuszczach trans? Są znacznie gorsze od tłuszczów zwierzęcych, które oprócz podniesienia złego cholesterolu podniosą również ten dobry, w dodatku są bogate w łatwo przyswajalne witaminy i mikroelementy. Te "niezdrowe tłuszcze" w chipsach, to przecież tłuszcze roślinne, a konkretnie olej słonecznikowy, który obrobiony termicznie zmienia się w neurodegeneracyjną, miażdżyco- i kancerogenną bombę. Tego rodzaju utwardzone tłuszcze są w chipsach, czekoladach, batonikach, margarynach (masło roślinne ze słoneczkiem - uciekajcie przed tym na najwyższe drzewo! W cywilizowanych krajach na zachód od nas nie można w ogóle takich rzeczy ludziom sprzedawać). Obok rafinowanego cukru to jest na świecie główna przyczyna ciężkich chorób związanych z nieprawidłową dietą. Tłuszcze zwierzęce w nadmiarze też są niezdrowe, ale przynajmniej nie są trucizną i w niewielkich ilościach mają korzystny wpływ na zdrowie! Każdy dietetyk potwierdzi, że całe zapotrzebowanie na omega-3 zrealizuje nam ryba na obiad 2x w tygodniu. Do sałatki oliwa z oliwek extra virgin i na tym powinien się kończyć nasz kontakt z tłuszczami roślinnymi. Człowiek czepił się tego akrylamidu, bo to jego praca naukowa. Podczas gotowania - a tak Polacy w zdecydowanej większości obrabiają ziemniaki - skrobia w akrylamid się nie przekształca. Wystarczy unikać czipsów. Co to jest, artykuł sponsorowany?

  • szenute

    Oceniono 4 razy -2

    Wszyscy piszą o glutenie pod kątem nietolerancji tego składnika ale zapominają o czymś takim jak pasożyty. Z niezależnych badań wynika, ze w Polsce nawet 60 % społeczeństwa ma ten lub inny gatunek pasożytów (a jest ich całkiem sporo). A wiecie jaka dieta sprzyja pasożytom? Glutenowa, obfita w słodycze, mleko i/lub podlewana alkoholem. Jesli czyjeś dziecko skarży się na częste i przewlekłe bóle brzucha polecam zrobić badanie laboratoryjne (najlepiej w specjalizującym się w tym labolatorium) na obecność pasożytów. To samo jeśli dziecko lub osoba dorosła ma problemy z układem trawiennym czy odpornościowym. Sam długo nie wierzyłem ale z autopsji wiem, że sporo problemów zdrowotnych zarówno dzieci jak dorosłych wynika z posiadaniu pasożytów "pasionych" m.in. glutenem. Niestety większość lekarzy bardzo mało wie o pasożytach (często nie potrafią przepisać nawet właściwych leków mając w ręku badania) stąd też wypisują takie dyrdymały jak pan profesor powyżej.

  • wer.di

    Oceniono 107 razy 81

    Zawsze podbudowują mnie komentarze pod każdym wywiadem z jakimś naukowcem. Okazuje się że w Polsce mieszka masa prawdziwych znawców każdego tematu. Nieważne
    czy dotyczy to żywienia, ekonomii, klimatologii, czy fizyki kwantowej. Masa ludzi wie najlepiej, bo usłyszała jak prawdziwe mądrości snuł szwagier na imieninach u cioci i teraz dla nich jest to prawda objawiona. Albo przeczytali coś prestiżowym periodyku typu Naj, albo Fakt. Po co szukać kandydatów do nagrody Nobla na uczelniach, instytutach badawczych itd.? Wystarczy zajrzeć do polskiego internetu: sami geniusze, z rewolucyjnymi teoriami.

  • felicjan.dulski

    Oceniono 50 razy 38

    Nadumieralność to zjawisko pożądane z punktu widzenia ZUSu i generalnie państwa polskiego, budżetu.

  • polar3

    Oceniono 6 razy 0

    Jedno proste pytanie. Czy pan profesor zarabia na ludziach chorych czy zdrowych?

  • wladocand

    Oceniono 6 razy 4

    Do Pana "we.rdi...".
    Kiedyś naukowcy sugerowali, że margaryna jest zdrowa na układ krążenia.....Po weryfikacji okazało się, że był to szkodliwy mit..Ale za nim go obalono, zdążył narobić wiele zła w umysłach "intelektualistów" i autorytetów medycznych, szczególnie zaś dla zdrowia społeczeństwa...

  • wladocand

    Oceniono 15 razy 3

    Czy Pan profesor też wie, że mąka pozyskiwana jest zbóż,zwłaszcza pszenicy skażonej niejednokrotnie grzybami i pleśniami? A w ogóle czy to jasne, że węglowodany np. z białej mąki są obecnie najgorszą formą żywieniową dla człowieka XXI wieku..
    Raptem zdziwienie,skąd pandemia cukrzycy. No właśnie m.in. z tego też powodu...

  • wladocand

    Oceniono 3 razy -3

    I jeszcze jedno. Zboża dostają pożywienie w postaci GMO. I o tym należy pamiętać -panowie uczelniani mędrcy...
    Nie uważajcie ludzi za dyletantów..

  • alik444

    Oceniono 26 razy 26

    Rozumiem, że większość piszących to geniusze ale czy do waszego niezwykłego potencjału intelektualnego moglibyście dostosować kulturę wypowiedzi?

  • zsaba

    Oceniono 13 razy 7

    ...modyfikowana pszenica 40 genów wystarczą 4 ,żeby zaszkodzić ludziom. co z naszymi białkami?. firma monsanto miłość jednego profesora produkującego się w "polityce". amerykańska mąka 10% zbóż a reszta? składniki specjalnej troski nie o zdrowie lecz o przetrwanie produktu minimum rok. nie darmo pieką z niej różne, nomen omen, mafinki. żadne light'y jak biały ser to pełnotłusty. tylko na te produkty potrzeba pieniędzy. ser żółty od 45 zł kg a nie za 12 zł. wędliny to istny labirynt a chleba na rynku polskim nie ma, chyba, że ktoś z własnej mąki i nie pszennej.. piecze w domu. masło szkodziło w komunie obecnie też, niech "żyją mixty", jaja też szkodzą niektórym na głowę....tak można bredzić przez cały dzień. dżemy zawartość 35% owocu a w domowych 85 %..itd, itp. pochwalony. amen.

  • kika9900

    Oceniono 22 razy 16

    Ludzie, najważniejszy jest umiar! Z daleka omijam wszelkie produkty ,light', chleb sobie sama robię raz w tygodniu, mleka i przetworów mlecznych nie lubię ale jem gdy organizm się domaga. Słuchajmy siebie i będzie dobrze, nasze organizmy same podpowiadają czego potrzebują. Długie spacery 2-3 razy w tygodniu, kieliszek wina wieczorem, 2 minuty intenesywnych ,pajacyków' każdego poranka - to moja recepta. Mam 50-tkę, nie choruję, nigdy nie chorowałam i mam nadzieję że tak zostanie:) No i oczywiście nie lubię się przemęczać, bo rzekomo leniwi żyją dłużej:)))

  • costam8

    Oceniono 1 raz 1

    "kwas foliowy można dodawać do mąki, jak robią to Amerykanie i Kanadyjczycy. Efekt? O 40% mniej wad wrodzonych cewy nerwowej u dzieci. "

    kobieta.onet.pl/zdrowie/kwas-foliowy-zwieksza-ryzyko-zachorowania-na-raka-piersi/xst6m

  • karl.franc

    Oceniono 6 razy 4

    "Uczmy się od Rzymian i nie dajmy się truć przemysłowi spożywczemu"
    proponuje na wstepie nieuzywanie cukru, i slodzenie wszystkiego silnie trujacym octanem olowiu

  • 0

    Organizm ludzki jest bardzo złożona machiną.Każdy z nas dziedziczy pewien zakres predyspozycji do schorzeń, które przy "sprzyjających okolicznościach" (stres, słaba jakość pożywienia, zatrucie środowiska- szczególnie na Śląsku i dużych miastach) przyspiesza procesy chorobotwórcze.Należy nałożyć nacisk na edukację, polecam poczytać na wiki dihydroquercetin

  • szary212

    Oceniono 1 raz 1

    Włoskie supermarkety oferują o co najmniej 3/4 produktów mniej, niż "polskie" kerfury , oszony i teska; są to pokarmy w większości całkiem bez konserwantów, o krótkiej przydatności do spożycia
    z innej beczki - Polacy masowo chorują nie tylko na serce, ale ostatnio przede wszystkim na boreliozę; nikt nic nie robi , żeby wytruć kleszcze, a lekarz rodzinny nie potrafi usunąć insekta; lekarze nie wierzą w metodę ILADS, a większość nie wierzy w ogóle w neuroboreliozę (nagminnie myloną z SM i ), która z ludzi robi kaleki w przeciągu kilku lat, i prowadzi do koszmarnej śmierci w wyniku włóknienia płuc, niszczy układ nerwowy i mięśnie.
    Skandynawia sobie poradziła z problemem, dlaczego u nas tylko stawia się tablice i pokazuje jak usuwać kleszcze, przecież to nie wyleczy już zarażonych!

  • von-koza

    Oceniono 2 razy 0

    >Krzysztof Kolumb płynął statkiem, więc miał nieograniczony dostęp do ryb. Zabrał ze sobą znaczną ilość suszonego i solonego mięsa. A mimo tego jego ludzie umierali na szkorbut i inne schorzenia>

    Akurat było dokładnie na odwrót - K. Kolumb nie miał specjalnego kłopotu ze szkorbutem, bo zabrał na pokład kiszoną kapustę w beczkach (kiszona kapusta jest świetnym źródłem witaminy C, której to niedobór powoduje szkorbut). Co ciekawe to własciwie Kolumb był prekursorem tej metody (skutecznej zresztą) zapobiegania szkorbutowi. Ale "naukowiec" wie przecież wszystko lepiej...

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX