Nadnercza czy przysadka?

Witam, w skrócie pisząc (a tak muszę zrobić, bo historia choroby jest dość długa i skomplikowana) od roku czasu regularnie przybieram na wadzę (ok. 1,5kg miesięcznie). Pomimo tego, że prowadzę aktywny tryb życia i się dobrze odżywiam (w pewnym momencie przeszłam na rozsądną dietę) nadal tyłam. Cały proces tycia można podzielić na dwa etapy. Pierwszy etap to ok. 2 lata temu gdzie w ciągu miesiąca przytyłam 10 kg, drugi to po kolejnym roku od września 2012 roku ciągłe przybieranie na wadze. Waga wyjściowa w 2010 roku to 53 kg, aktualnie 78kg. Byłam u wielu lekarzy jednak żaden nie potrafi postawić poprawnej diagnozy i zatrzymać tycia oraz pomóc odzyskać siły. Co do objawów jakie mi towarzyszą to osłabienie (problemy z otwieraniem cięższych drzwi, czy zwykłej butelki z napojem), zmęczenie (spie po 12 godzin a w czasie dnia dodatkowo 2godzinna drzemka), wiecznie gorąco (oprócz stóp, one ciągle marzną) i niesamowite pocenie nawet podczas leżenia czy siedzenia nic nie robiąc, denerwowanie się z byle powodu. Oto badania jakie zostały zrobione, podam tylko te z nieprawidłowymi lub w górnej granicy wynikami: TG - 204 (40-165); TSH - 8,20 (do 4) ; anty TPO 615 (do 20); Prolaktyna czs 0 722 (do 818); Prolaktyna czas 60 po MTC 3603; Estradiol 882; Progresteron 17; FT4 0,97 (0,97- 1,80); Glukoza 94 (do 110); LH 3,23 (0,8 - 27,1); Testosteron 5,00 (0,3-3,1); Androstendion 2,4 (0,2- 3,1); DHEA 17,3 (0,8- 10,5); 17- OHP 1,4; Insulina 17,1 (do 22). Dodam, że mam 28 lat stwierdzoną mam chorobę Hashimoto, tarczycę (od roku- przyjmuje Euthyrox 125), badania wykluczyły zespół PCO. Proszę o pomoc, jakie badania należy zrobić i co to może być? Jeden lekarz ocenił, że może nadnercza inny przysadka.
Odpowiada lekarz Marek Wolski:

Bez zbadania Pani i dokładnego zapoznania się z historią choroby nie jestem w stanie powiedzieć wiele. Na pierwszym miejscu zgłosiłbym się do endokrynologa celem ustawienia leczenia niedoczynności tarczycy. Wynik TSH sugeruje niewyrównanie choroby i prawdopodobnie konieczność dostosowania dawki hormonów tarczycy.

Więcej o: