Nieprawidłowe trawienie

Od dwóch tygodni nie trawię pokarmu, stolce są różnego koloru - brązowego, żółtego, czasami zielonego. Ostatnio w kale pojawiły się białe kule (jest ich bardzo dużo) , zbite jak orzechy. Lekarz rodzinny mi nie uwierzył, że mam taki stolec. z tymi Dodatkowi boli mnie cały brzuch i plecy. Lekarz przepisał mi Lamię, ale nie robił badań a ja czuję się coraz gorzej. Odbija mi się pokarmem nie przetrawionym i brzydko pachnie mi z buzi. Dwa razy wzięło mnie pogotowie, wyniki krwi i moczu są dobre i nic nie wykazały. Mdli mnie i wzdęty mam brzuch, ale nie zawsze jak tylko coś zjem lub wypiję. Proszę o poradę.
Odpowiada lekarz Łukasz Fus

Bardzo ważne jest doprecyzowanie, czy w kale znajdują się resztki niestrawionego jedzenia. Dopiero wówczas można mówić o stolcach z "nieprzetrawionym" pokarmem, które są charakterystyczne dla zaburzeń funkcji zewnątrzwydzielniczej trzustki. Zielonkawe stolce z towarzyszącymi wzdęciami, nudnościami i bólami brzucha są mniej specyficznymi objawami i mogą być wywołane przez różne zaburzenia ze stronu przewodu pokarmowego. Jeżeli dobrze zrozumiałem, to lekarz prowadzący zdiagnozował u Pana infestację lamblią? Choroby pasożytnicze mogą dawać objawy bardzo podobne do tych opisanych przez Pana, jednak leczenie powinno opierać się na wyniku badania mikrobiologicznego kału. Co więcej, stosowane leki mogą same w sobie dawać objawy niepożądane w postaci bólów brzucha i biegunki. W przypadku utrzymujących się dolegliwości, wskazana będzie konsultacja gastroenterologiczna ukierunkowana na diagnostykę zaburzeń wchłaniania (np. nietolerancji glutenu, zespołu rozrostu bakteryjnego) lub chorób zapalnych jelit.

Sugeruję, żeby skonsultował się Pan ponownie ze swoim lekarzem prowadzącym (lub innym lekarzem POZ) i dokładnie opisał mu swoje dolegliwości zaznaczając, że stosowane leczenie nie przynosi efektów. Przydatne może być wykonanie badania mikrobiologicznego kału w kierunku pasożytów, badanie mikroskopowe kału oceniające trawienie i wchłanianie tłuszczów, a także oznaczenie aktywności enzymów trzustkowych w surowicy.

Więcej o: