Niski poziom amylazy trzustkowej u dziecka

Mój syn (1,5 roku) ma niski poziom amylazy trzustkowej (3,5 U/l - wynik z XI 2012). Od ok.3 mies. życia ma poważne problemy ze skórą. Jest wiecznie przesuszona i zaczerwieniona, nieustannie go swędzi. Pociąga to za sobą problemy żywieniowe, problemy ze snem itd. Od czasu do czasu występuje u niego poświstujący oddech. Gdy się zakrztusi to wręcz astmatyczny. Ma również bardzo wysoki poziom IgE (1827 IU/ml !). Alergolodzy oczywiście wszystko zwalają na alergię. Choć jedna p. doktor powiedziała, że tak wysoki poziom przeciwciał nie musi jednak oznaczać alergii. Czyli wiem ,że nic nie wiem. Nam się wydaje, że jego problem tkwi jednak bardziej w tej trzustce niż w alergii, dlatego że żadne diety eliminacyjne nie przynoszą rezultatów. Żadne kremy nie działają. Jeden z lekarzy stwierdził 'zaburzenie eliminacji toksyn metabolicznych'. Tak czy owak, nie wiemy już co robić. Bardzo proszę o jakieś wskazówki. nie możemy jakoś trafić na lekarza, który chciałby choć na chwilę zastanowić się nad tematem czy chociaż zinterpretować wyniki. Stwierdzenie, że to AZS i, że mam w nieskończoność natłuszczać ani niczego nie wnosi ani nie pomaga.
Odpowiada lekarz Magdalena Zemlak:

Przedstawione objawy oraz podwyższone stężenie immunoglobuliny E rzeczywiście raczej wskazują na atopowe zapalenie skóry oraz możliwość astmy z powodu występowania świszczącego okresowo oddechu.

Oczywiście, że podwyższone stężenie IgE nie musi wskazywać na AZS, natomiast jeżeli występują takie objawy bardzo na nią wskazują. Zawsze wyniki badań należy interpretować razem z występującymi objawami.

Trudno jest mi się ustosunkować co do obniżonego stężenia amylazy, ponieważ nie podała Pani norm laboratorium, w którym badania były wykonywane. Jednak obniżone stężenie nie powinno wywoływać podanych przez Panią dolegliwości.

W przypadku niewielkich efektów po stosowaniu preparatów pielęgnacyjnych może być pomocne wdrożenie leczenia farmakologicznego, o którym może zadecydować lekarz po ocenie stopnia nasilenia zmian.

Więcej o: