Salmonelloza

Choroba wywołana przez pałeczki salmonelli.
Najczęściej zakażone są jaja i surowy drób, dlatego po kontakcie z nimi należy szczególnie dokładnie myć ręce. Jaja przed rozbiciem powinno się sparzać. Wrzątkiem należy też opłukać deskę i noże użyte do krojenia drobiu.

Dzieciom w ogóle nie powinno się podawać surowych jajek (wykluczony jest tatar, sernik na zimno, kogel-mogel).

Objawy pojawiają się w ciągu kilku, kilkunastu godzin od wniknięcia bakterii do przewodu pokarmowego. Są to: ostra biegunka, gorączka i wymioty.

Szybko może dojść do odwodnienia organizmu, stąd konieczne jest przyjęcie malca do szpitala, gdzie otrzyma nawadniające kroplówki i w razie konieczności antybiotyk. W szpitalu pobiera się kał dziecka na posiew. Pozwala on potwierdzić, że to salmonella wywołała tak ostrą biegunkę.

Posiewy wykonuje się też po kuracji, by stwierdzić, czy doszło do całkowitego wyleczenia. Jeżeli bakterie są nadal w kale, dziecko może zarażać otoczenie. Po kilku miesiącach maluch zazwyczaj przestaje być nosicielem.





Więcej o: