Problem z niedoborem żelaza

Już od paru dobrych lat, mam problem z niedoborem żelaza. Krew próbowałam oddawać już wielokrotnie, lecz nie byłam dopuszczona. Uważam, że odżywiam się dobrze, jem duzo warzyw owoców, wątróbkę wieprzową, natkę pietruszki, zakwaszam posiłki cytryna, bądź kapustą kiszona. Moje miesiączki też nie są obfite, więc duża utrata krwi nie wchodzi w grę. Mam w związku z tym pytanie, jaka może być inna przyczyna tego niedoboru? Czy może być to spowodowana jakąś choroba?
Odpowiada lekarz Łukasz Fus:

Jeżeli niedokrwistość utrzymuje się pomimo stosowanej diety warto przede wszystkim wykonać badania takie jak morfologia krwi z rozmazem, OB, stężenie ferrytyny i transferryny we krwi. Powinien Panią zbadać lekarz rodzinny i zebrać dokładny wywiad, ponieważ trzeba wykluczyć obecność schorzeń, które mogą wywoływać niedokrwistość - takich jak niedoczynność tarczycy, choroby pasożytnicze, choroby układowe lub hematologiczne.

Ponadto do diety, którą Pani opisała warto włączyć pokarmy zawierające największą ilość żelaza: czerwone mięso, jaja, szpinak, owoce morza, rośliny strączkowe i orzechy.



Więcej o: