Amylaza trzustkowa

kaole
26.09.2012 , aktualizacja: 26.09.2012 09:05
A A A Drukuj
Poziom amylazy trzustkowej w organizmie można określić w oparciu o badanie krwi lub moczu

Poziom amylazy trzustkowej w organizmie można określić w oparciu o badanie krwi lub moczu (Shutterstock)

Amylaza to jeden z enzymów trawiennych wytwarzanych przez trzustkę, uczestniczący w trawieniu białek oraz cukrów. Nieprawidłowe stężenie enzymu we krwi lub moczu oznaczać może poważne problemy z trzustką lub nerkami.
Dołącz do nas na Facebooku!

Za produkcję i wytwarzanie amylazy odpowiada przede wszystkim trzustka. Jednak enzym ten wydzielany jest przez inne narządy m.in. jądra, jajniki, jelito cienkie oraz gruczoł mlekowy. Amylaza uczestniczy w rozkładzie wielocukrów (skrobia, glikogen) na cukry proste. Enzym ten obecny jest również w śliniankach (amylaza ślinowa, występuje w ślinie i uczestniczy w trawieniu węglowodanów) oraz wątrobie.

Poziom amylazy określa się na podstawie badania krwi lub moczu. W zależności od rodzaju testu jej stężenie nie powinna przekraczać 20-125 m/l(mikrolitry) we krwi oraz nie więcej niż 600 m/l w moczu.

Gdy jest jej za dużo

Podwyższony poziom amylazy, tj. między 575 - 1150 m/l zazwyczaj zwiastuje pierwsze zmiany chorobowe w obrębie trzustki (ostre zapalenie trzustki). Wzrost enzymu obecny jest również przy:

- zapaleniu pęcherza żółciowego

- chorobach ślinianek

- niewydolności nerek

- chorobie wątroby

- kamicy trzustkowej

- nowotwory trzustki, jajników lub płuc

Wysoki poziom amylazy występuje również u alkoholików. Jej nieznaczny wzrost często pojawia się u chorych na świnkę oraz u osób z urazem ślinianek, kamicą przewodów ślinowych. Zdarza się, że przekroczenie normy wiąże się z przyjmowanymi lekami, zatruciem , radio lub chemioterapią.

Przekraczający dopuszczalne normy poziom amylazy nie zawsze musi mieć związek z chorobą. Makroamylaza to wrodzony, wzrost stężenia tego enzymu. W skutek łączenia się cząsteczek amylazy badanie krwi wykazuje znaczne przekroczenie dopuszczalnych norm, podczas gdy badanie moczu nie daje powodów do niepokoju (w większości stanów chorobowych wzrost poziomu enzymu we krwi oznacza zwiększenie wydzielania go wraz z moczem).

Gdy jest jej za mało

Znaczne obniżenie poziomu enzymu najczęściej łączy się z:

- martwicą trzustki

- kamicą żółciową

- poparzeniem

- tyreotoksykozą

- zawałem serca



Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza

Czytaj także:

Trzustka: wrażliwa i niedoceniana

Rak trzustki

Enzymy wątrobowe

Wątroba i jej wrogowie

Ostre zapalenie trzustki

ZOBACZ TAKŻE
  • 2
  • 5
Komentarze (1)
Zaloguj się
  • Gość: Podpisz się

    Oceniono 6 razy 4

    mój synek m 10 LAT p mówi że jelita go bolą i brzuch pod zakonczeniem żeber

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Zapytaj eksperta

dr n. med. Maciej Kierzkiewicz

Gastrolog radzi

Emilia Gnybek-Ciosek

Skuteczne odchudzanie

Agnieszka Iwaszkiewicz

Życie rodzinne

Katarzyna Albrecht-Stanisławska

Zdrowie małego dziecka

Michał Lew-Starowicz

Problemy seksualne

Anna Englisz i Katarzyna Faliszewska

Zdrowa dieta