Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

06.06.2012 10:34
Największym źródłem cennych dla organizmu człowieka pektyn są cytrusy

Największym źródłem cennych dla organizmu człowieka pektyn są cytrusy (Shutterstock)

Występują w owocach, wspomagają odchudzanie, mają właściwości żelujące. Ta niezwykła substancja, wchodząca wraz z innymi związkami w skład błonnika, potrafi dużo więcej.
Pektyny to mieszanki węglowodanów. Najczęściej i najwięcej jest ich w roślinach, zwłaszcza w ścianach komórkowych. Dzięki właściwościom wiążącym bardzo często wykorzystywane są do produkcji dżemów oraz powideł. Ale nie tylko, z niezwykłych właściwości pektyn korzysta również medycyna.

Pektyny dobre dla serca

Pektyny są węglowodanami , które obok śluzów roślinnych, hemiceluloz obojętnych, polisacharydów algowych i gum roślinnych zalicza się do rozpuszczalnych w wodzie elementów błonnika . Ich wspólną cechą jest zdolność tworzenia żeli w kwaśnym środowisku. Dzięki tym właściwościom są szeroko wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Dodawane są m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskotłuszczowych jako środek wiążący.

Obok właściwości żelujących pektyny mają zdolność "wyłapywania" cząsteczek cholesterolu , redukując tym samym poziom "złego" cholesterolu. Badania dowodzą, że dostarczenie organizmowi 15 g tych węglowodanów dziennie obniża stężenie groźnego dla serca związku aż o 30 proc. Tym samym są bardzo skuteczne przy leczeniu chorób układu krążenia, chorób układu sercowo - naczyniowego.

Pektyny są również wykorzystywane w leczeniu otyłości. Wypełniają żołądek, co zwiększa poczucie sytości. Regulują gospodarkę kwasów żółciowych. Usuwają ich nadmiar, chronią przed powstawaniem kamieni żółciowych oraz ułatwiają i przyspieszają trawienie tłuszczów. Dodatkowo, dzięki zdolności wiązania jonów, oczyszczają organizm. Za ich sprawą pozbywa się on metali ciężkich tj. ołowiu oraz kobaltu.

Usprawniają pracę jelit. Pomagają usuwać zalegające w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegają powstawaniu zaparć. Tworzą w przewodzie pokarmowym warstwę ochronną, czyli korzystną mikroflorę bakteryjną. Usuwają szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegające toksyny. Wspomagają produkcję białych krwinek (przeciwciał), a tym samym wzmacniają odporność i zapobiegają infekcji wirusowej oraz bakteryjnej.

Gdzie ich szukać?

Największym źródłem cennych dla organizmu człowieka pektyn są przede wszystkim warzywa i owoce. W ten rodzaj węglowodanów bogate są m.in.

- jabłka (ok. 1-1,5 proc.)

- marchew (ok. 1,7-2,92 proc.)

- morele (ok. 1 proc.)

- banany (ok. 0,59-1,28 proc.)

- brzoskwinie (ok. 0,71-1,32 proc.)

- dynia (ok. 0,1-9,4 proc.)

- fasola (ok. 0,27-1,11proc.)

- cytryny (ok. 2,80-2,99 proc.) - skórki owoców cytrusowych (ok. 30 proc)

W przemyśle spożywczym stosuje się sztuczne pektyny, które kryją się pod oznaczeniem "E 44".





Zobacz także
  • Nadkwasota to konsekwencja m.in. stosowania niezdrowej diety oraz nadużywania alkoholu  Nadkwasota żołądka
  • Salmonellozą można się zarazić jedząc np. źle przechowywane lody Salmonelloza
  • Taka mieszanka nie potrzebuje żadnych polepszaczy smaku Wiśnia? Jeżyna? A może morela? Owocowa lista przebojów lata [RANKING SUBIEKTYWNY]
Komentarze (3)
Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka
Zaloguj się
  • clubmate16

    Oceniono 2 razy 2

    a ja myślałam, że jak do dżemu czy coś są dodane pektyny to to źle! no nic, człowiek uczy się całe życie:) tutaj pektyny przedstawione są jak największe gwiazdy, no proszę:) szkoda tylko, że nie przepadam za cytrusami, ale jak widać są też inne źródła, więc okej. kto wiedział, że taka mała pektyna tyle może!!!

  • bogusiauw

    Oceniono 2 razy 0

    czy pieczone jabłka to też źródło pektyn? gdzie w jabłku siedzi ta pektyna? jeżeli usprawnia pracę jelit to pewnie trochę przyspiesza, a takie pieczone jabłko podaje się przy biegunce, bo jest delikatne, więc trochę już nie rozumiem jak to działa. jedyne co jest pewne z tego tekstu to że pektyna to samo dobro - ALE JAK DZIAŁA?

  • alison000

    Oceniono 2 razy 0

    W prawie każdym dżemie, który kupuję w składzie jest pektyna. Czy to normalne w dżemach? Wiem, że podczas gotowania tradycyjnego dżemu nie jest dodawana żadna pektyna. Rozumiem, że w takim razie taki dżem nie jest robiony metodą tradycyjną, tzn długim gotowaniem owoców? I czy pektyna w dżemie też ma takie dobre właściwości?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX