Borówka czernica (Vaccinium myrtillus)

Aktywne składniki:

Pektyny, witamina B1 i C, karotenoidy, glikokiny (substancje mające podobne działanie jak insulina).

Opis:

Krzew borówki osiąga wysokość między 15 a 60cm. Ma połyskujące i jaśniejsze od spodu liście. Ich brzegi są mocno postrzępione, a szczyty zaostrzone. Owoce borówki mają charakterystyczny niebieski, woskowy nalot.

Dostępne formy:

Świeże owoce, różnego rodzaju przetwory

Występowanie:

Zwana popularnie czarną jagodą borówka czernica (Vaccinium myrtillus) rośnie w lasach iglastych i mieszanych. Można ją spotkać w Azji, Europie oraz Ameryce Północnej. Sprzyja jej klimat umiarkowany oraz arktyczny. W Polsce rośnie zarówno na nizinach jak i w górach.

Zastosowanie:

Jej lecznicze owoce, ale i liście, najlepiej zbierać w lipcu. Odwar z liści działa antyseptycznie, może zahamować biegunkę, obniżyć gorączkę, wspomóc leczenie zapalenia pęcherza . Jest stosowany pomocniczo w leczeniu cukrzycy i owsicy . My jednak przede wszystkim cenimy sobie owoce za ich niepowtarzalny smak i aromat, a zarazem działanie lecznicze.

Z czarnych jagód można przygotowywać wyśmienite soki, syropy, zupy, wina, kompoty i dżemy. Sok z owoców bywa wykorzystywany do barwienia win. Dodaje się je do sosów i ciast. Owoce doskonale łagodzą wszelkie dolegliwości ze strony układu trawiennego, w tym biegunki i nieżyty jelitowe. W postaci miazgi, stosowane zewnętrznie, okazały się w miarę skutecznym środkiem przeciw liszajom .

Stosowanie:

Jeśli chcesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok, warto pomyśleć o poddaniu ich procesowi sterylizacji. Do litrowego słoika wsyp świeże, umyte jagody. Dodaj przegotowanej wody do 2/3 wysokości słoika i dosyp 2 łyżeczki cukru. Zamknij szczelnie, zanurz w wodzie i poddawaj działaniu temperatury co najmniej 100 st. C przez kwadrans.

Jagody przygotowane w ten sposób możesz przechowywać nawet 2-3 lata.



Więcej o: