Chłonka (limfa)

Chłonka to rodzaj płyny tkankowego, który wypełnia komórki budujące układ limfatyczny, nazywany także chłonnym. Ma ona bezpośredni wpływ na funkcjonowanie serca i naczyń krwionośnych. Czuwa również by odporność organizmu była na wystarczająco wysokim poziomie, by mógł on sobie poradzić z ewentualnym zagrożeniem.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Wyróżnia się dwa rodzaje komórek chłonnych - aferentne i eferentne. Pierwsze odpowiadają przede wszystkim za przechowywanie płynu tkankowego, drugi typ odpowiada za uwalnianie limfy do krwioobiegu i jej krążenie po organizmie. W jej skład wchodzą przede wszystkim elektrolity (sód, potas i magnes), limfocyty (czyli białe krwinki, uwalniane są w razie zagrożenia infekcją wirusową lub bakteryjną) oraz białko. Skład chłonki może się zmieniać w zależności od tego w jakiej części organizmu się znajduje i jakie zadanie spełnia. Jeśli limfa uczestniczy w transporcie tłuszczów z jelita cienkiego będzie zawierała niewielkie ilości tłuszczów. Na skład chłonki ma wpływ także stosowana dieta, aktywność fizyczna oraz sen.

Sam układ limfatyczny składa się, obok naczyń i przewodów chłonnych, z węzłów chłonnych, grasicy, śledziony, gruczołów przytarczycowych, gruczołów chłonnych oraz migdałków. Więcej o tym jak powstaje i jakie są jego najważniejsze funkcje przeczytasz tutaj .

Czytaj także:

Słoniowacizna

Śledziona: "zbędny narząd", który decyduje o twojej odporności

Gnatostomoza

Obrzęk naczynioruchowy

Chłoniaki

Więcej o: